Tady je Hajzlerovo. Jeden z nejstarších rodů regionu má svou vyhlídku

Tady je Hajzlerovo. Jeden z nejstarších rodů regionu má svou vyhlídku

Záznamy o rodu Hajzlerů v našem regionu sahají až do 16. století. Nejprve v Čenkovicích a dál na sever za dnešními hranicemi, kde se tenkrát mluvilo německy. Od začátku 19. století pak spojil rod Hajzlerů své jméno i s Horní Čermnou.

V roce 1807 přišel do Čermné čeledín Eliáš Hajzler, který se stal za pár let statkářem a se svým vnukem Josefem koupil polnosti, na kterých začali Hajzlerovi hospodařit. Právě na nich vznikla na začátku letošního podzimu nová Hajzlerova vyhlídka. „Bude to 170 let, co naši předci chodí po této půdě, a když chvíli spočinou při těžké práci a narovnají si záda, vidí tuhle krásnou vyhlídku. Proto jsem se rozhodl na toto místo umístit lavičku, aby si kolemjdoucí mohl odpočinout a pokochat se krásným výhledem na podhůří Orlických hor,“ vysvětluje jeden z potomků rodu Hajzlerů Petr Hůrka.

Lavička vznikla svépomocí a poslední zářijovou neděli ji pokřtilo asi 20 Hajzlerů a jejich potomků. Ti mají i svůj erb, který by měl jejich rod charakterizovat - písmeno H, lev jako dominantní znamení členů rodu, šípy jako komunikační schopnosti, rodná hrouda jako vztah k půdě, modrá a bílá jako barvy obce.

Pavlína Brýdlová, rozená Hajzlerová
foto: Pavlína Brýdlová, Jana Hajzlerová