„Lhala bych, kdybych řekla, že obavu ze ztráty zaměstnání nemám,“ říká ředitelka DDM Iva Skalická

„Lhala bych, kdybych řekla, že obavu ze ztráty zaměstnání nemám,“ říká ředitelka DDM Iva Skalická

Dům dětí a mládeže v Lanškrouně funguje tak dlouho, že se pro mnohé stal samozřejmostí. Jistotou je taky pro rodiče 1200 dětí, které chodí do celkem 140 kroužků a účastní se dalších volnočasových aktivit pořádaných lanškrounským Domem dětí a mládeže. Městská příspěvková organizace sídlí v budově na ulici Vančurova. Ta je podle ředitelky Ivy Skalické ve špatném technickém stavu a nedostatečná je i kapacitně.

Řešením mohlo být přestěhování do budovy bývalé střední školy na ulici Kollárova, kterou městu bezplatně nabídl Pardubický kraj. Vedení města to ale odmítá a Iva Skalická za to lanškrounské radní kritizovala během jednání zastupitelstva. Situace vyeskalovala den po prosincovém jednání zastupitelstva, kdy Dům dětí navštívil radní Vítězslav Seidl v doprovodu obou místostarostů. Pracovnice DDM následně informovaly zastupitele o tom, že chování radního Seidla mělo vůči Ivě Skalické „typické rysy bossingu, kdy radní zdůrazňoval svou převahu nejenom fyzickou, ale především mocenskou.“ Vítězslav Seidl to odmítá se slovy: „Obvinění považuji za vykonstruované, účelové a lživé.“

Přečtěte si rozhovor s ředitelkou DDM Ivou Skalickou.

 

Na několika posledních zastupitelstvech jste vystoupila s tím, že budova DDM je ve špatném stavu. Co je nejkritičtější?
Spíš bych odpověděla obráceně. Jediné, co je na současné budově DDM v pořádku, jsou okna a dveře.

Z jakého důvodu město do budovy neinvestuje?
Při mém vstupu do ředitelské funkce DDM v roce 2018 jsem od města dostala nabídku na možné zvětšení prostor - přesídlením do budovy bývalé zvláštní školy na náměstí Aloise Jiráska 140. V té době se naplánovala asi dvoumilionová budoucí investice do našeho nového sociálního zařízení v této budově. Čekalo se, až se krajská škola, která tam v té době sídlila, přestěhuje do jiných prostor. A přibližně v tomto období byla uzavřena tichá dohoda, že se již do budovy na Vančurově ulici investovat nebude, protože se předpokládalo, že náš dům na Vančurově ulici město prodá a za utržené finanční prostředky se opraví tato nová budova DDM. V roce 2022 bylo již zřejmé, že se škola, která na náměstí Aloise Jiráska č. 140 sídlí, nepřestěhuje. Město tedy přišlo s nápadem, že by pro DDM byla vhodná školní budova na Kollárově ulici. Dokonce, když začalo vloni zatékat do přístavku stávající budovy, jeho větší oprava byla v květnu 2023 zastavena právě z důvodu, že se čekalo, že se opravdu přestěhujeme.

V druhé polovině loňského roku nabídl Pardubický kraj bezplatné převedení budovy bývalé školy na ulici Kollárova. Byl by tenhle objekt pro DDM řešením?
Ano, v každém případě byl. Město Lanškroun dokonce na začátku roku 2023 zadalo a zaplatilo architektonickou studii pro využití této školy na volnočasové zařízení. Budova bývalé školy na ulici Kollárova v něm byla rozpracována jako spojení DDM a lanškrounské knihovny. Vznikl by tam moderní prostor s perspektivou obrovského rozvoje na poli volnočasového vzdělávání pro děti, žáky, dospělé a seniory.

Asi každého, kdo viděl relativně malý domek, kde sídlí DDM nyní, a několikapatrovou bývalou školu na Kollárovce, napadne otázka: Nebyla by budova na ulici Kollárova pro potřeby DDM zbytečně velká?
Já jsem přesvědčena, že by ji DDM bezezbytku využilo i samo. Budova by mohla pojmout více jak 650 dětí týdně, které by zde navštěvovaly pravidelnou zájmovou činnost. Jen pro představu, k dnešnímu dni je do těchto aktivit v našich kroužcích zapojeno 1199 účastníků. Nepočítám do toho nepravidelné vzdělávání v podobě různých výukových programů a akcí, které taktéž organizujeme nejenom pro děti, ale i pro ostatní generace. Při plánování nového domu na Kollárově ulici jsme mysleli i na provozní náklady zřizovatele, a vznikl tak nápad prostorového propojení DDM a lanškrounské knihovny, která taktéž sídlí v nevyhovujících prostorách. Provozní náklady těchto dvou subjektů by potom byly dokonce menší, než jsou v současné době.

Jaké by byly náklady na provoz budovy a na její opravy tak, aby v ní mohl DDM fungovat?
Pokud by se dům změnil na moderní budovu, kde by byl spojený DDM i s knihovnou, jak se plánovalo v projektu, náklady na vznik takového centra byly vyčísleny na 45 milionů korun bez zařízení. Pokud by byly realizovány pouze nutné úpravy podlah, omítek a sociálního zařízení, vyčíslila jsem tuto opravu celého domu na 17 milionů korun včetně školního nábytku a pomůcek. Vzhledem k tomu, že na účtu města Lanškroun je v současné době kolem 140 milionů korun, zdá se tato investice do volnočasového vzdělávání dětí minimální. Ovšem, a to mi bylo několikrát sděleno, žádný z politických subjektů, který kandidoval ve volbách v roce 2022, tuto prioritu neměl. Je s podivem, že ve 21. století žádná lanškrounská strana neměla ve svém programu podporu primární prevence rizikového chování, do kterého volnočasové vzdělávání patří.

Záměr přesunu DDM do budovy bývalé školy způsobil neshody v radniční koalici, které vyústily až v to, že z Rady města odešel, respektive byl odejit Hynek Brýdl, který na přípravě nových prostor pro DDM pracoval. Rozumíte tomu, proč je pro velkou část stávající Rady přesun DDM na ulici Kollárova natolik nepřijatelný?
Pokud pečlivě sledujete zasedání zastupitelstev, lanškrounský starosta zde několikrát řekl, že bývalá škola na Kollárově ulici byla podmíněna dotací. Nicméně mohu prokázat, že nabídka ohledně těchto prostor vznikla mnohem dříve. To ještě o možných dotacích, které posléze nebyly vůbec vyhlášeny, nikdo z rady nevěděl. Pravý důvod toho, proč najednou vše ztroskotalo, nám, myslím, zůstane utajen. Své mohly sehrát i konkurenční důvody. Přece jen se počet klientů pravidelného zájmového vzdělávání za posledních šest let, kdy jsem ředitelkou, zdvojnásobil. Už nejsme jen tak nějaké malé volnočasové zařízení. Co se týče počtu dětí, jsme ze sedmnácti středisek volného času v našem kraji třetí největší. Možná, že se někteří radní právě tohoto rozvoje zalekli. Ale to už bych jen spekulovala.

Hovoří s vámi někdo z vedení města o jiném možném řešení prostor pro DDM?
Po několikaletém vyjednávání o přemístění domu dětí a mládeže do větších prostor, jsme 16. 2. 2024 dostali nabídku nových učeben v bývalém služebním bytě školy na ulici Dobrovského č. 630. Ten ovšem řeší naše požadavky na učební prostory jen částečně. Nabízený byt bude muset projít rekonstrukcí sociálního zařízení, aby byly učebny vhodné i pro předškolní děti. Je ovšem na místě projevit našemu zřizovateli vděčnost za jakoukoliv nabídku, naše současné učebny velmi malých rozměrů jsou totiž opravdu tristní. Pro DDM DAMIÁN ale budou prostory na několika místech stále nedostačující a nepraktické. Čím více učeben na různých místech budeme využívat, tím vyšší provozní náklady budou nutné na naši činnost. Z těchto důvodů se stále jeví jako nejlepší řešení pro zájmové vzdělávání jedna větší kompaktní budova.

Den po prosincovém jednání zastupitelstva do DDM přišel radní Vítězslav Seidl v doprovodu obou místostarostů. Na únorovém zastupitelstvu jste uvedla, že vás radní Seidl urážel a vyhrožoval vám. Jak?
Radní Seidl na mne dne 14. 12. 2023 na půdě našeho školského zařízení křičel a nadával mi, že jsem lhářka. Poté, kdy jsem ho zvala na kávu, neboť jsem pochopila, že má s mojí osobou nějaký problém, mi několikrát vyhrožoval, že jsem jako ředitelka skončila a že se o to on postará. Toto zastrašování z jeho strany považuji za bezprecedentní a z toho důvodu jsem nemohla zůstat mlčet a rozhodla jsem se o tom na únorovém zastupitelstvu veřejně promluvit.

V dopise zastupitelům se vás zastaly vaše kolegyně, které v době této návštěvy byly v DDM přítomny. Psaly o „typických rysech bossingu“ ze strany pana Seidla. Radní Seidl v odpovědi na stížnost vašich kolegyň uvedl: „Jejich obvinění považuji za vykonstruované, účelové a lživé.“ Na únorovém zastupitelstvu zaznělo, že ta samá situace může být různými lidmi vnímána odlišně. Jiří Kráčmar řekl, že by možná celou věc vyřešila jedna kytka a omluva. Už se vám Vítězslav Seidl za své chování během návštěvy omluvil?
Neomluvil, a abych pravdu řekla, už to ani neočekávám. Chvíli jsem si myslela, že třeba jeho kolegové či kolegyně z Lanškrounského fóra ho k tomu vyzvou a pomohou mi tak dál věřit, že i v tomto případě pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Bohužel asi tomuto člověku důvěřují víc, než si on sám zaslouží.

Radní Vítězslav Seidl na zastupitelstvu řekl, že nemáte jeho důvěru. Radní Josef Fuchs na Radě města sdělil, že „se necítí kompetentní posoudit, jak ředitelé fungují ve svých organizacích a jediné co je možné posoudit, je spolupráce se zřizovatelem.“. Nemáte obavu, že vás v pozici ředitelky DDM čekají poslední měsíce?
Myslím si, že za mou spolupráci se zřizovatelem hovoří výsledky, kterých jsem v ředitelské funkci v DDM dosáhla. Na můj popud byla v Lanškrouně v součinnosti s městem Lanškroun založena Akademie třetího věku. Tato vzdělávací platforma se stala velmi důležitou při podpoře zdravého životního stylu nejstarší lanškrounské generace. Její aktivity každoročně navštěvuje kolem 150 seniorů. V období koronavirové epidemie se, na podnět zřizovatele, stal DDM na pět měsíců zařízením pro péči o děti pracovníků integrovaného záchranného systému. V průběhu roku 2020 byla dále také v kooperaci realizována i soutěž ZAVŘENÝ DOMA, kdy jsme společně s panem starostou navštěvovali domácnosti dětí, které se v této soutěži umístily. Důležitým mezníkem v součinnosti se zřizovatelem byl také rok 2021. DDM DAMIÁN se zapojil do celostátního doučování DDM a SVČ a v návaznosti na to v letních měsících realizoval v součinnosti s lanškrounským OSPODEM projekt Letních kempů 2021 v Lanškrouně, jejichž cílem bylo pomoct dětem si doplnit dílčí znalosti a dovednosti, které zameškaly během distanční výuky. Toto doučování a podporování vztahů s vrstevníky jsme dále rozvíjeli i v roce 2022 v době ukrajinské migrační krize, kdy jsme velmi rychle reagovali na poptávku zřizovatele na potřebu vzdělávat děti utečenců. V našem zařízení tak našlo útočiště více jak 150 dětí.
Lhala bych ale, kdybych odpověděla, že obavu ze ztráty zaměstnání nemám. Jsem si samozřejmě vědoma, že je reálně možné, že mne ve funkci čekají poslední měsíce. Troufám si tvrdit, že u některých radních může osobní antipatie vůči mé osobě převážit nad kvalitní prací, kterou pro Lanškroun ve volnočasovém vzdělávání odvádím nejen já, ale i všichni moji kolegové. Těm chci touto cestou upřímně poděkovat. Jsem ale životní optimista a budu doufat do poslední chvíle, že si pozici ředitelky DDM obhájím.

 

Děkuji za rozhovor,
Matěj Brýdl

Níže je dopis zaměstnankyň DDM zastupitelům o incidentu v Domu dětí a mládeže ze 14. prosince 2023 a odpoveď radního Vítězslava Seidla.