Při čekání na opravu Lidické se objevují nové sliby

Při čekání na opravu Lidické se objevují nové sliby

Po čtyřech letech se blíží krajské volby. A jako před každými volbami, i tentokrát slyšíme různé sliby. Příkladem je zpráva z konce srpna, že Pardubický kraj plánuje vybudovat propojení silnic z Lanškrouna na Nepomuky a na Albrechtice. „Jsme na počátku plánování stavby této nové silnice,“ přiznal v tiskové zprávě náměstek hejtmana Michal Kortyš z ODS.

Ve zprávě slibující úlevu od tranzitní dopravy pro obyvatele ulice Kralická a jejího okolí, je citovaný i starosta Radim Vetchý, který kandiduje za 3PK hejtmana Martina Netolického. „Jsem moc rád, že ŘSD i kraj vyslyšeli náš požadavek a zařadili do svých plánů prodloužení obchvatu z Albrechtic na Nepomuky,“ uvedl lanškrounský starosta na svém Facebooku. Připomněl také, že Ředitelství silnic a dálnic plánuje do roku 2030 vystavět okolo Lanškrouna obchvat. V tiskové zprávě kraje se přitom píše o roku 2032. ŘSD ve svém informačním letáku z letošního května žádný termín realizace neuvádí.

Ulice Lidická„Kdy už se dočkáme opravy Lidické,“ ptají se lidé
Jako na smilování čekají obyvatelé Lanškrouna, Žichlínku a dalších obcí na opravu krajské silnice na ulici Lidická. V roce 2022 vydalo město Lanškroun tiskovou zprávu, ve které Michal Kortyš sliboval opravu silnice v roce 2023. Už v lednu 2023 ale město Lanškroun vydalo novou tiskovou zprávu, ve které informuje o přesunu prací na rok 2024. Radim Vetchý kraj za plánování opravy silnice pochválil a slíbil součinnost při opravě chodníků, které patří městu. Na začátku července pak město vydalo další zprávu, kde informuje o zahájení opravy v letních měsících. Není proto divu, že se lidé nejen na sociálních sítích netrpělivě ptají, kdy konečně začne odkládaná oprava Lidické. „Zjistíme to. Není to investice města, je kraje. Vím, že během prázdnin probíhal výběr dodavatele stavby a posuzování nabídek. Město Lanškroun prověří, v jaké fázi tato akce je a bude o ní informovat,“ odpověděl minulý týden Radim Vetchý na svém Facebooku.

Začátek opravy Lidické (respektive alespoň její části) je, doufejme, otázkou dnů či týdnů (přeci jen – krajské volby jsou už 20. září). Další slib týkající se ulice Lidická ale zůstane patrně jen na papíře – a to vybudování kruhového objezdu “u Kocourka”. „Na kruhový objezd na křížení ulic Lidická a Komenského v Lanškrouně jsem viděl několik projektů a studií. Tento vypadá pro Lanškroun hodně nadějně,“ napsal na Facebook v září 2021 Radim Vetchý. Letos v dubnu město v tiskové zprávě stručně informovalo, že státní podnik ŘSD s kruhovým objezdem ve střednědobém horizontu zatím nepočítá.

Kollárovka, gymnázium i nová sportovní hala
Opuštěná budova bývalé školy na ulici KollárovaVedení Pardubického kraje před minulými volbami slibovalo využití pro prázdnou budovu bývalé školy na ulici Kollárova. Plánovalo v ní vzdělávat žáky se speciálními potřebami, čímž by uvolnilo městskou budovu na náměstí A. Jiráska 140. Po čtyřech letech je ale všechno jinak. Budovu školy na náměstí A. Jiráska 140 město bezplatně darovalo kraji a budova na ulici Kollárova zůstává opuštěná. Kraj ji bezplatně nabízel městu Lanškroun, ale koalice vedená Radimem Vetchým ji opakovaně odmítla přijmout. Využití by se přitom našlo. Ať už pro Dům dětí a mládeže, městskou knihovnu nebo na nové byty.

Co se ukázalo jako dobrý krok a kde krajští politici plní sliby, je budova gymnázia. Tu město převedlo na kraj na konci roku 2019 s příslibem rozsáhlých investic do nemovitosti, ve které působí krajem zřizovaná škola. Za poslední rok kraj na gymnáziu opravuje střechu, fasádu a stropy za celkem 37 milionů korun.

Návrh Pardubického kraje na výstavbu sportovní halyVládnoucí 3PK hejtmana Martina Netolického se před čtyřmi lety snažila Lanškrouňáky oslovit také slibem o výstavbě sportovní haly u zemědělky. Halu nakonec bude stavět město. Starosta Radim Vetchý nicméně na dubnovém zastupitelstvu uvedl, že kraj městu na výstavbu haly přidá až 50 %. Tak doufejme, že tento slib bude splněn – a to i tehdy, pokud po zářijových volbách dojde k výměně vedení Pardubického kraje.

Matěj Brýdl
vizualizace sportovní haly: Pardubický kraj