Hejtmanem zůstane Martin Netolický, vítězné ANO bude v radě kraje v oslabení

Hejtmanem zůstane Martin Netolický, vítězné ANO bude v radě kraje v oslabení

Poměrně překvapivý je povolební vývoj v Pardubickém kraji. Volby sice vyhrálo už potřetí za sebou hnutí ANO, hejtmanem se ale už počtvrté stane Martin Netolický. V předcházejících dvou volebních období to byl právě Martin Netolický, kdo odsunul ANO do opozice. Tentokrát ho do krajské vlády přizval. V radě kraje ale bude mít vítěz voleb výrazně menší zastoupení než je jeho síla v zastupitelstvu.

Hnutí ANO v Pardubickém kraji dostalo za 29,8 % patnáct zastupitelských mandátů. Druhé 3PK za 22,4 % hlasů dosáhlo na 11 zastupitelů. Pozice hejtmana ale zůstane 3PK, které k tomu získá další dvě místa v krajské radě. Hnutí ANO připadnou pouze dvě místa v radě, tedy stejné zastoupení jako bude mít Koalice pro Pardubický kraj (12,1 % hlasů a 6 zastupitelů) nebo koalice ODS a TOP 09 (11,2 % hlasů a 5 zastupitelů).

„Netýkají se nás vládní přestřelky a nechceme se vzájemně překřikovat na zastupitelstvu. Šli jsme proto cestou širokého kompromisu a zvolili jsme stabilní řešení,“ uvedl Martin Netolický. S tím nesouhlasí Starostové, kteří v krajské koalici končí a přesouvají se do opozice. Jejich poslanec za Pardubický kraj Tomáš Dubský uvedl: „Přesně v duchu hesla: je nám jedno, jak volič volil, my si ta křesla nějak rozdělíme. Těší mě, že se tohoto, pro demokracii nebezpečného, modelu STAN nebude účastnit.“

V Radě Pardubického kraje tedy usedne za 3PK do funkce hejtmana Martin Netolický, školství bude mít na starost Josef Kozel a zemědělství a venkov Miroslav Krčil. Hnutí ANO bude prostřednictvím Dušana Salfického zodpovědné za investice a sport a prostřednictvím Pavla Štefky za zdravotnictví. Pavel Šotola z Koalice pro Pardubický kraj se bude věnovat sociální oblasti a neziskovému sektoru a Roman Línek kultuře a evropským fondům. Čtvrtým členem koalice je ODS a TOP 09, za kterou bude v radě Ladislav Valtr se zodpovědností za dopravu a jediná žena Petra Šimečková, která se bude starat o cestovní ruch, správu majetku a informatiku.

Matěj Brýdl

Strany zastupené v zastupitelstvu Pardubického kraje:

 Strana   Volební výsledek   Počet zastupitelů   Počet radních 
ANO 29,8 % 15 2
3PK 22,4 % 11 3
Koalice pro PK 12,1 % 6 2
ODS a TOP 09 11,2 % 5 2
STAN 7,0 % 3 0
Stačilo 6,1 % 3 0
SPD, Trikolora, PRO 5,9 % 2 0