Václav Smejkal vystavil grafiku i velké abstrakce

Václav Smejkal vystavil grafiku i velké abstrakce

Výstava Václava Smejkala (JMB) „Mezi obrazy_8" je velmi pestrá. Prezentovány jsou perokresby, grafické listy, exlibris a také tři velké abstrakce.

Mezi grafikou je tentokrát větší prostor ponechán pro exlibris. Exlibris se tvoří zpravidla na jméno zadavatele v nákladu, např. 10 až 50 kusů, vše jsou originály. Většinou slouží pro účely sbírání, směny, či vlastní propagaci zadavatele.

Ne náhodou se výstava konala v době, kdy o tomto víkendu (11. až 13. října 2024) probíhal v L´Artu celostátní Sjezd sběratelů a přátel exlibris. Mnozí účastníci sjezdu rádi přišli do čítárny městské knihovny si prohlédnout díla V. Smejkala. Výstava „Mezi obrazy" potrvá do 29. listopadu.

Marie Hrynečková

Poznámka: Městské muzeum na svém facebooku uvádí, že Sjezdu sběratelů a přátel exlibris se v L´Artu účastnilo 120 členů z České republiky i zahraničí. Součástí jejich programu byla také vernisáž a prohlídka aktuální výstavy grafik, kreseb a obrazů Gennadije Alexandrova, která v galerii městského muzea probíhá od 5. října do 17. listopadu.

 

Foto:
1 až 3 - V čele výstavy jsou „plastické obrazy". Jsou nazvány „Kompozice 118, 119 a Slunce_30"
7 až 11 - Exlibris. Zkratka A.T. znamená autorský tisk.
12 - Miroslav Petřík, předseda SSPE
13 - Doc. PhDr. Felix Černoch CSc., emeritní rektor a bývalý předseda SSPE s ředitelkou Městské knihovny Lanškroun Lindou Netušilovou.