Nádvoří zámku se hemžilo čerty a anděly, ale hlavně dětmi

Nádvoří zámku se hemžilo čerty a anděly, ale hlavně dětmi

Na „Cestu do pekla a zpět" se vydaly stovky lanškrounských dětí už 3. prosince. Pokud totiž splnily alespoň osm z deseti nebeských a čertovských úkolů, které pro ně připravil Dům dětí a mládeže Damián, dočkaly se sladké nadílky.


Nádvoří lanškrounského zámku je dostatečně rozlehlé, aby zde děti mohly plnit zadané úkoly. Jedním z nich byla návštěva pekla v zámeckém sklepení, kde se jako vždy tvořila velká fronta. Další úkoly byly méně dobrodružné, vyžadovaly spíše zručnost a dovednost. Ačkoliv... na jednom stanovišti měly děti sáhnout do sklenic a najít v nich mezi neznámým obsahem tři oříšky. Sklenice obsahovaly seno, obilí a kousky kožešin, což děti nevěděly a hledat v neznámém materiálu oříšky přeci jen kus odvahy vyžadovalo. Za splněný úkol se považovala i písnička zazpívaná do mikrofonu.


Z pódia děti bavil anděl Andělka a čert Barnabáš. Mikuláš se svojí družinou přijel mezi děti už za světla, krátce po třetí odpoledne.
Na zdárném průběhu odpoledne se podílelo mnoho čertíků i andělů, kteří v sychravém počasí kolem nuly obsluhovali s velkou trpělivostí jednotlivá stanoviště.

Marie Hrynečková