Barevné kresby na hrubém betonu vynikají

Barevné kresby na hrubém betonu vynikají

„Šla jsem za průvodem a do skicáře načrtla jednotlivé postavy," osvětlila vznik autentických výjevů z radnického masopustu Eva Roučka, autorka výstavy zahájené vpodvečer 4. února v lanškrounském L´Artu.

Na listech vytržených ze skicáře se jí několika tahy daří zachytit náladu tradičního masopustu na Plzeňsku. „Kresba obvykle předchází většímu dílu, například soše nebo plastice, takže vystavit náčrty není úplně obvyklé," uvedla. V tomto případě ale kresby výborně vystihují atmosféru tradičního masopustu.


Eva Roučka měla pestrý život. V sedmdesátých letech emigrovala a následujících 35 let prožila ve Francii, kde působila jako sochařka a designérka. Pracovala pro prestižní firmy a její díla najdete po celém světě, např. v Kanadě, Mexiku, Argentině i Japonsku. Za svoji tvorbu získala celou řadu mezinárodních ocenění. Před osmi lety se vrátila do Čech, žije a pracuje v Břasích na Rokycansku.


Výstava Evy Roučky je přístupná veřejnosti v pondělí a ve středu od 13 do 17 hodin, v úterý a ve čtvrtek od 8 do 12 hodin. Potrvá do 21. března 2022.

Marie Hrynečková

 

Foto:

2 - Vernisáž otevřelo hudební vystoupení Antonína Bukovského a Simony Olahové.
3 - Zahájení vernisáže. Zleva ředitelka Městského muzea Lanškroun Dita Hálová, výtvarnice Eva Roučka a ředitelka Kulturního centra Lanškroun Markéta Staňková.
9 - Inkvizitor.
10 - Laufer vede masopustní průvod.
11 - Strašák do zelí.
12 - Čarodějnice a čarodějňátko.