Znovu za (zakázaným malířem) Ladislavem Netkem

Znovu za (zakázaným malířem) Ladislavem Netkem

Lanškrounská knihovna pořádá už druhou výstavu obrazů Ladislava Netka (1951-2011), malíře, který bydlel a tvořil v Lanškrouně, ale výstavy se tady za svého života nedočkal. Žádný z Netkových obrazů totiž nemohl být v době totality veřejně vystaven, protože autor patřil k českému undergroundu.

„Po jeho smrti se po něm zavřela voda a nebylo možno vidět žádnou z jeho prací, nebylo možno se něco dozvědět o jeho umělecké tvorbě,“ řekl bývalý disident a vydavatel samizdatového časopisu Vokno František „Čuňas“ Stárek. Právě on totiž objevil v roce 2015 na půdě domku Netkových rodičů asi šedesát jeho obrazů a kreseb. Byl z nálezu tak nadšený, že prohlásil: „Z mého hlediska je to objev jako bychom našli modrého mauricia!“ Netkovu tvorbu představil veřejnosti v undergroundovém časopise Voknoviny v prosinci 2015, kde byl zveřejněn rozsáhlý článek o životě Ladislava Netka doplněný barevnou přílohou s jeho obrazy.

První výstava Ladislava Netka nazvaná Obrazy a kresby se konala v roce 2019 také v městské knihovně. Uvedl ji František „Čuňas" Stárek, který nyní pracuje v Ústavu pro výzkum totalitních režimů.

Marie Hrynečková

 

https://www.osobnostiregionu.cz/osoby/3159 

Předchozí články o Ladislavu Netkovi
https://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/5593-frantisek-cunas-starek-v-lanskroune-objevil-obrazy-zakazaneho-malire
https://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/7301-zakazany-malir-ladislav-netek