Lanškrounské náměstí v městečku severně od Říma

Lanškrounské náměstí v městečku severně od Říma

Ve střední Itálii, konkrétně v Castiglione in Teverina, nově najdeme „piazza Lanškroun“. Bylo tak pojmenováno náměstíčko na počest čtvrt století trvající spolupráce mezi oběma městy. Tu navázali v roce 1996 starostové Jan Kolomý a Francesco Chiucchiurlotto a pokračuje v ní i většina jejich nástupců, včetně současných starostů Radima Vetchého a Leonarda Zaniniho.

„Naše pravidelná setkávání jsou založena na přátelství a snaze poznávat život obyvatel obou měst. Členové samospráv i další obyvatelé měst se vzájemně navštěvují u příležitosti konání slavností a projektů v obou městech,“ vysvětluje Radim Vetchý význam partnerství měst, která jsou od sebe vzdálena přes 1200 kilometrů.

U příležitosti výročí spolupráce byl lanškrounskou pamětní medailí za rozvoj spolupráce oceněn člen komise pro spolupráci partnerských měst Valter Tortolini.

Castiglione In Teverina je jedním z pěti partnerských měst Lanškrouna. Leží ve střední Itálii v regionu Lazio, jehož hlavním městem je Řím. V Castiglione žije asi 2300 obyvatel. Dalšími partnerskými městy Lanškrouna jsou polský Dzierżoniów a Serock, slovenský Kežmarok a maďarské Hajdúszoboszló.

text: Matěj Brýdl