Ohlašovaná letní soutěž o Mls Pardubického kraje už má své vítěze a lukovské Štefanovo pekařství je mezi nimi. Jeho vanilkové rohlíčky se umístily mezi osmi oceněnými výrobky v kategorii Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky. Takové ocenění získávají lukovští už počtvrté.
Pan ing. Zdeněk Štefan, ředitel firmy Štefanovo pekařství – Danuška Štefanová, nás v útulném prostředí lanškrounské Kavárny u Žabáka v ulici Karoliny Světlé seznámil s podrobnostmi soutěže, s činností firmy a s dalšími souvislostmi jejich podnikání.
Pekařskou firmu založila jeho matka před 16 lety a v průběhu let se hledaly cesty, jak se v podnikatelském prostředí co nejlépe uplatnit. Hlavně trvalou kvalitou, ale také účastí na regionálních a později i mezinárodních výstavách a soutěžích, a rozšířováním sortimentu, například od roku 2001 o cukrářskou výrobu.
Firma má 40 zaměstnanců, přičemž administrativou se zabývají dva plus jeden externista.
V posledních letech provozuje vlastní kavárnu Žabák v Lanškrouně. Mají též firemní prodejnu v Praze 3 na Žižkově nedaleko Škroupova náměstí.
Ing. Štefan, vzděláním ekonom, kterého baví vedle malování i vymýšlet a realizovat cukrářské výrobky, se aktivně podílí na činnosti české větve mezinárodní neziskové organizace Slow Food, s názvem Slow Food Prague, kde je členem výboru.
Soutěže o Mls Pardubického kraje se Štefanovo pekařství zúčastňuje již třetím rokem po sobě. V roce 2007 obdrželi ocenění Mls hned za dva výrobky – za perníkový závin a za svatební koláčky. Loni to byl tradičně ručně válený pšenično žitný chléb.
Co to je Slow Food?
Ta slova (česky „pomalé jedení“) jsou ve zjevném protikladu vůči známému rychlému občerstvení Fast Food („rychlé jedení“). Je to organizace se sto tisíci členy po celém světě, se záměrem naučit se vážit si kultury stolu, ochraňovat a vychutnávat místní produkty, jež by mohly být odsouzeny k zániku pod vlivem mezinárodní standardizace potravinářských výrobků a rychle se rozvíjející „kultury” Fast Food.
Hnutí Slow Food založil v roce 1986 italský novinář, oenolog a gastronom Carlo Petrini, jako odezvu na otevření nové pobočky nadnárodního řetězce McDonald na historickém náměstí Piazza di Spagna v Římě. Cílem hnutí se stalo vytvořit paralelu ke globální subkultuře fast food, průmyslové velkovýrobě potravin a standardizaci prostřednictvím chemických chutí.
Hlavními body filozofie Slow Food jsou za prvé kvalita potravinářských produktů a restauračních menu v souladu s nejlepšími tradicemi a rozmanitostí naší gastronomie.
Za druhé usiluje Slow Food o čistotu, tj. o výrobu potravinářských produktů a vaření jídel bez použití škodlivých aditiv a s ohledem na dodržování ekologických zásad a zachování diverzity přírodních rostlinných a živočišných druhů. Je tím míněna i podpora využití dostupných domácích produktů a zamezení dovozu potravin, jež lze vypěstovat u nás. A s vedlejším účinkem snižování ekologické zátěže spojené s dopravou potravin z jednoho konce světa na druhý.
A za třetí Slow Food prosazuje férovost neboli spravedlivou cenu za kvalitní potravinářské produkty pro výrobce i zpracovatele. Prosazování co nejkratšího obchodního řetězce výrobce – zpracovatel.
Členové hnutí Slow Food tedy prosazují místní produkty, domácí odrůdy plodin a upozorňují na dávno zapomenuté recepty. Vybrané produkty také certifikují.
Zakládají oblastní sdružení zvaná convivia, organizující pro své členy široké spektrum aktivit.
Dnes na světě působí na nejnižší úrovni kolem 1000 místních convivií. (Toto málo známé slovo convivium pochází z latiny a vyjadřuje vzájemnou pohostinnost, vstřícnost, přátelskost.)
Ing. Štefan je předsedou regionálního convivia Pardubický kraj.
Slow Food pořádá mezinárodní veletrhy a účást na nich je velmi prestižní záležitostí. Letos v dubnu proběhl veletrh ve Stuttgartu, na začátku října pak bude akce „Kulinaria & Vinum“ v Augsburgu a příští jaro v Drážďanech.
Mls Pardubického kraje – vanilkové rohlíčky Štefanova pekařství.
Je to výrobek splňující pravidla Slow Food: nepoužívají se žádné složky urychlující výrobu (například emulgátory apod.) ani nahrazující tradiční složky. Například se nepoužívá vanilkový cukr, ale vanilkové lusky se dají do cukru, až se náležitě provoní. Ořechy se melou těsně před přípravou těsta. Je to prostě poctivě dodržovaná klasická receptura, jaká se odedávna používala při přípravě vánočního cukroví.
Mls Pardubického kraje – výsledky v roce 2009:
Letos 25 výrobců přihlásilo celkem 92 potravin. Z nich pak odborníci ve spolupráci s návštěvníky v sobotu 5. září vyhlásili 34 vítězných výrobků. V kategorií „Maso a masné výrobky“ jich bylo 18, „Mléko a mléčné výrobky“ čtyři výrobky, „Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky“ osm výrobků, „Výrobky z medu“ byly dva, a v kategorii „Alkoholické nápoje a ostatní“ také dva.
Jiří Kohout
Logo Mls převzato z
www.pardubickykraj.cz
Zdroje dalších informací:
www.stefanovopekarstvi.cz,
www.slowfood.cz
https://www.lanskrounsko.cz/en/bulletin/913-vanilkove-rohlicky-z-lukove-jsou-mlsem-pardubickeho-kraje#sigProIdca567fcc63