Celníci alkohol slili do několika barelů a připravili k likvidaci. Nepodařilo se totiž prokázat, kde a z jakých surovin byl vyroben. Proto ho stát nemohl prodat v aukci. "Lihoviny byly pravděpodobně vyrobeny na území České republiky, ale jejich původ není prokázán", řekla Jitka Fajsarová. Alkohol propadnul státu a ten rozhodl o jeho likvidaci. Nejeden milovník likérů, nebo whisky by zřejmě uronil slzu. "Jedná se o Praděd macerát, žitnou, whisky a 96,5% líh, který zajistili celníci v roce 2004 obchodní společnosti, a to v souvislosti s porušením daňových předpisů", uvedla mluvčí Celního ředitelství Hradec Králové Jitka Fajsarová.
"Do kanálu to vylít nemůžeme, na zem nikde také ne, ekologická likvidace tady v nejbližší Ekole také není možná", uvedl jeden z celníků.
Všech 14 600 litrů tvrdého alkoholu zlikviduje čistírna odpadních vod v Lanškrouně. "Zabavený alkohol se dávkuje do biologického čištění, což je vlastně kalová zásoba bakterií, které se už postarají o biologické zpracování tohoto druhu odpadu," vysvětlil způsob likvidace Radek Martinák, vedoucí čistírny odpadních vod Lanškroun.
Pro představu: pokud by se takové množství tvrdého alkoholu rozhodl vypít jeden člověk, trvalo by mu to půl století, a to za předpokladu, že by vypil téměř jeden litr denně. Čistírna odpadních vod zlikviduje stejné množství za pouhých 24 hodin.
Zdroj: reportáž ČT 24