19. a 20. září probíhal v Lanškrouně pod záštitou veřejné ochránkyně práv Mgr. Anny Šabatové, Ph.D. kongres organizovaný Sociálními službami Lanškroun na téma "Výživa nás spojuje".
Dvoudenní program nabídl přes dvacet přednášek a sedm praktických workshopů.
Mezi přednášejícími byli přední odborníci na výživu a také zaměstnanci lanškrounského Domova pro seniory včetně ředitele Sociálních služeb Lanškroun Ing. Milana Mináře, který je zároveň předsedou krajské pobočky APSS ČR Pardubického kraje. Právě jeho jsme se zeptali:
Kolik měl kongres účastníků?
Počet přihlášených překročil stovku, z důvodu různých provozních problémů ale nakonec dojelo 99 účastníků. Účastníci se do Lanškrouna sjeli doslova z celé republiky. Nejvzdálenější byli až Karlových Varů, Frýdlandu nad Ostravicí, Znojma a Ústí nad Labem.
Předpokládám, že se jednalo převážně o lidi, mající na starosti stravování v nemocnicích, zařízeních pro handicapované a seniory...
Přesně tak. Jednalo se u nutriční terapeuty, vedoucí stravovacích provozů a v několika případech i vrchní sestry ze zařízení, kde nutričního terapeuta nemají.
Proč je kongres pořádán právě v Lanškrouně?
V minulosti jsme již s velkým úspěchem třikrát pořádali republikovou konferenci k nutriční péči, na naši špičkovou nutriční péči poskytovanou v našem Domově jezdí na stáže lidé z celé republiky. Když se v odborných sociálních kruzích řekne Lanškroun, hned je spojen s nutriční péčí. Proto nemáme problém zajistit na přednášky jednak špičkové odborníky, jednak účastníky. Navíc je pro mnohé nové účastníky konferencí i kongresu připraven bonus přímé prohlídky našeho zařízení a kuchyně.
Co bylo hlavním cílem kongresu?
Poukázat na nutnost spojení pracovníků, již už od základního oddělení jakéhokoli zařízení, v multidisciplinární tým, který neustále pozoruje, vyhodnocuje a přijímá taková opatření, aby klient nebyl dehydrován a netrpěl malnutricií. Stav klientů se nám všem za posledních deset let výrazně změnil. Již více než polovina klientů na zařízeních má problém s polykáním. S masivním nástupem různých typů demencí u klientů nad 85 let dochází k zapomínání na vlastní jídlo a pití. Bez zapojení a spojení pracovníků přímé obslužné péče, zdravotnického personálu a stravovacího provozu nelze zajistit v pobytových zařízeních kvalitní stravování.
Přinesl kongres nějakou konkrétní zajímavou myšlenku či zkušenost pro zdejší sociální zařízení? Zkrátka něco, co by mohlo být přínosem pro Domov pro seniory?
Popravdě řečeno, tím že do naší praxe postupně implementujeme nejnovější poznatky v nutriční péči, nic zásadního měnit nemusíme. Je pro nás ale důležité si vždy uvědomit, že náš nastolený trend je stále ten správný a dále máme co předávat ostatním zařízením. Jsem hrdý na to, že kromě mě i další tři zaměstnanci mohou na svých přednáškach oslovit odbornou veřejnost s přínosným sdělením.
Je něco dalšího, co bychom neměli v souvislosti s konáním kongresu opomenout?
Určitě to, že na přípravě a průběhu kongresu se nad rámec svých základních povinností podíleli pracovníci stravovacího, ekonomického a sociálního úseku - Výživa nás spojila.
S poděkováním za rozhovor
Marie Hrynečková
Témata přednášek pracovníků Sociálních služeb Lanškroun:
Ředitel Ing. Milan Minář: Proces nutriční péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Šéfkuchařka Jarmila Habrmanová: Výživa nás spojuje aneb kuchyně srdcem Domova
Sociální pracovník Vojtěch Viskupič, DiS.: Protažení mozkových závitů (workshop)
Nutriční terapeutka Ludmila Dostálková: Trend nutriční potřeby klient - uživatel - pacient
Foto:
1 - Ředitel Sociálních služeb Lanškroun Ing. Milan Minář.
2 a 3 - Přednášky i workshopy se odehrávaly ve Foree.
https://www.lanskrounsko.cz/en/bulletin/8164-nutricni-pece#sigProId2169f55b1b