O titul „Lanškrounská vánočka 2011“ se 20. prosince v restauraci U Pastýře ucházely čtyři exponáty. Upečené štědrovky posuzovala porota ve složení Zbigniew Czendlik, Stanislava Švarcová, Marie Borkovcová, David Knápek a zástupce Pekárny Sázava Jan Koubek.
Ten s sebou přivedl dokonce několik spolupracovníků, kteří ochutnávali a radili při rozhodování. Jan Koubek prozradil, že "byl boj mezi dvěma vánočkami". Nakonec porota rozhodla, že titul „Lanškrounská vánočka 2011“ získává ta, kterou upekla Hana Šilarová. Vítězka převzala z rukou Z. Czendlika odměnu - dárkový poukaz od CK MTM tour s.r.o. na 20 % slevu na letecký pobytový zájezd pro dvě osoby dle výběru (Turecko, Korfu, Thodos, Kos). Hana Šilarová přiznala, že „vánočku mají v její rodině všichni rádi a tak ji peče tak dvacetkrát do roka“.
Pro všechny soutěžící byla připravena také kniha a CD Lucie Bílé, a to s podpisem zpěvačky i s podpisem Zbigniewa Czendlika. Osobně si knihu a CD převzala kromě vítězky také Julie Farkašová, autorka vánočky číslo 2. Dalším dvěma soutěžícím - Miroslavě Mišoňové (vánočka č. 4) a Věře Štefanové (vánočka č. 3), které při vyhodnocení v restauraci U Pastýře přítomny nebyly, bude odměna předána dodatečně.
Hana Šilarová uvedla, že jednotlivé přísady dává při pečení odhadem, ale nakonec přece jen recept na vítěznou vánočku prozradila (jde o množství na dvě půlkilogramové vánočky, jak bylo do soutěže požadováno):
- 1 kg mouky (půl na půl hladká s polohrubou)
- 15 dkg másla a 15 dkg Hery
- kvásek (1,5 kostky kvasnic)
- 10 dkg krupicového cukru
- 2 žloutky
- nastrouhaná citronová kůra
- trochu muškátového oříšku
- vanilkový cukr
- rozinky namočené minimálně 24 hodin v rumu
- mandle
Těsto musí kynout minimálně 2 hodiny. Vánočka se po upletení potře bílkem a posype mandlemi. Peče se hodinu až hodinu a 10 minut při teplotě 180 °C.
Vyhodnocení soutěže o nejlepší lanškrounskou vánočku hudebně doprovodila skupina SlovaCzech.
Marie Hrynečková
https://www.lanskrounsko.cz/en/bulletin/2474-lanskrounskavanocka2011jeodhanysilarove#sigProId5c4ea2c084