V Horních Heřmanicích opět volili nejkrásnější jiřinku

V Horních Heřmanicích opět volili nejkrásnější jiřinku

Vybrat nejkrásnější květinu mezi 142 druhy nejrůznějších barev, velikostí a tvarů je téměř nemožné. Každoročně se o to pokoušejí návštěvníci výstavy jiřin v Horních Heřmanicích.

A věřte, že je to úkol nadmíru příjemný. Ze záplavy barev až oči přecházejí a nad dokonalou strukturou květů se tají dech.

Během výstavy o prvním zářijovém víkendu, kdy přišel rekordní počet 503 návštěvníků, je nejvíce okouzlila fialovo-bílá Premia, která získala 26 hlasů. Mimochodem, tento druh se objevil mezi vítěznou trojicí v minulých letech už několikrát. Druhé místo s 24 hlasy patřilo hned dvěma květinám, a to fialové Jesii se žlutým středem a vínové, žlutě žíhané jiřince nazvané Bohemial Spartacus. Třetí nejvyšší počet hlasů (22) získala něžně růžová Orros Thril.

Květiny na výstavu pravidelně poskytuje místní pěstitel Zdeněk Beran, který na políčku za svojí chalupou pěstuje kolem dvou stovek druhů jiřinek. A radost lidem jeho květiny dělají hned dvakrát. Jednak nádhernou podívanou při výstavě a také tím, že po vyhlášení nejkrásnějších jiřin vyzve přítomné, že si mohou vystavené květiny rozebrat a odnést domů.

Návštěvníci si se zájmem prohlíželi i další vystavené exponáty, např. zajímavé výpěstky dýní a také retro kočárky vystavené po obvodu sálu. K vidění bylo několik nízkých typů širokého kočárku z 50. let minulého století, kterým se říkalo košatina či kukaň. Nechyběly ale ani vysoké kočárky různých barev, které se začaly vyrábět v druhé polovině 60. let v Libertě Mělník či dovozové kočárky z NDR s proutěnou korbičkou. Retro kočárky na výstavu zapůjčila Věra Pavelková z Králík.

Marie Hrynečková

Foto:
1 až 3 - Jiřinky, které získaly nejvíce hlasů návštěvníků výstavy.
4 - Soukromý pěstitel Zdeněk Beran z Horních Heřmanic vyhlašuje nejkrásnější květiny.
5 až 7 - Lidé vyplňovali hlasovací lístky do poslední chvíle.
22 - V době, kdy byly sčítány hlasovací lístky, sledovali návštěvníci zábavné vystoupení dětí z mateřské a základní školy.
23 až 26 - Retro kočárky na výstavu poskytla sběratelka starých kočárků Věra Pavelková z Králík.
27 - Jiřinkové políčko za chalupou Zdeňka Berana. Sice jsem ho fotila už asi před deseti lety, ale nepochybuji o tom, že podobně vypadá i dnes.