Nejkrásnější jiřinou byla vyhlášena červeno-bíle žíhaná odrůda Diabolo

Nejkrásnější jiřinou byla vyhlášena červeno-bíle žíhaná odrůda Diabolo

Rozmanitými odstíny všech barev hýřil o víkendu (3. a 4. září) sál kulturního domu v Horních Heřmanicích. Pravidelně se zde totiž začátkem září koná Výstava jiřin pěstitele Zdeňka Berana.

Ten je široko daleko známým odborníkem na tento druh květin. On sám je ale velice skromný. Když mu místní zahrádkáři děkovali za přípravu výstavy, bránil se:
„To není má zásluha, to je zásluha přírody. To roste samo." Načež to jeden z návštěvníků okomentoval: „Ale té práce okolo!" A měl naprostou pravdu.

Letošní výstava představila návštěvníkům celkem 123 druhů jiřinek. Exponáty byly uspořádané přibližně podle barev, zdálo se, že nejčetněji je zastoupena červená ve všech odstínech a nejméně barva bílá.

Letos v soutěži o nejkrásnější jiřinu hlasovalo 408 návštěvníků. Nejvíce hlasů (32) získala červeno-bíle žíhaná odrůda Diabolo. Na druhém místě byla hodnocena 29 hlasy Mikoyla Miranda a 18 hlasů vyneslo na třetí příčku něžný květ Eveline Ma. Jen o jeden hlas méně a čtvrté místo patřilo fialovo-bílé Premia XIII. O páté místo se dělily hned tři květy, a to odrůdy Chacker, El Nino a bezejmenná oranžová jiřinka s číslem 25.

Text: Marie Hrynečková
Foto: autorka a Katka Hrynečková

 

Foto:
1 - Nejkrásnější jiřina odrůdy Diabolo získala 32 hlasů.
2 - Na druhém místě s 29 hlasy skončila Mikoyla Miranda.
3 - Třetí Eveline Ma získala 18 hlasů.
4 - Sedmnáct hlasů patřilo Premia XIII.
5 až 7 - Na pátém místě se umístily hned tři květy, a to červeno-bílá Chacker, světlá El Nino a bezejmenná oranžová jiřinka.
8 - Pěstitel Zdeněk Beran uvádí vystoupení flétnového souboru Tutti Flutti.
20 - Starosta Horních Heřmanic Tomáš Beran vyhlašuje nejkrásnější jiřinu.
24 až 31 - Návštěvníci výstavy si se zájmem prohlédli i historické fotografie okolních obcí.
32 a 33 - Zápisy v návštěvní knize.