Po zelených či lidovcích se Radim Vetchý snaží ve volbách uspět se sociálními demokraty

Po zelených či lidovcích se Radim Vetchý snaží ve volbách uspět se sociálními demokraty

20. a 21. září se uskuteční volby do krajských zastupitelstev. V Pardubickém kraji se do voleb přihlásilo dvanáct politických stran a koalic. V minulých volbách zvítězilo hnutí ANO (11 mandátů) před 3PK (8 mandátů), koalicí ODS a TOP 09 (8 mandátů), Koalicí pro Pardubický kraj (7 mandátů), Piráty (7 mandátů) a Starosty (4 mandáty). Všechna tato uskupení kandidují i letos. KSČM a SPD, kterým minule vstup do zastupitelstva unikl, zkouší uspět s novou taktikou. Komunisté pod značkou Stačilo! a SPD ve spojení s Trikolorou a PRO.

Na krajských kandidátkách je i 18 obyvatel regionu Lanškrounsko. Mezi nimi například lanškrounský starosta Radim Vetchý, místostarosta Oldřich Strnad nebo bývalá starostka Stanislava Švarcová.

Do krajského zastupitelstva mají nakročeno lanškrounský starosta i místostarosta
Pro lanškrounského starostu Radima Vetchého jsou to už páté volby na krajské či celostátní úrovni, ve kterých se pokusí uspět. Dosud kandidoval dvakrát do Poslanecké sněmovny, a to v roce 2013 za politické hnutí Změna a v roce 2017 za Stranu zelených. Dvakrát se účastnil i krajských voleb. Nejprve v roce 2016 za koalici Pro otevřený kraj - Piráti, Zelení, Změna a poté v roce 2020 za Koalici pro Pardubický kraj, kterou tvoří KDU-ČSL, SNK-ED a politické hnutí Nestraníci. V žádných ze zmíněných voleb nebyl Radim Vetchý zvolen.

Změnit se to může už letos, kdy v krajských volbách kandiduje za koalici 3PK, kterou tvoří Sociální demokracie (dříve ČSSD), Společně pro kraj a Východočeši. Lanškrounský starosta je na 8. místě kandidátky vedené hejtmanem Martinem Netolickým. Vzhledem k tomu, že při minulých krajských volbách získalo 3PK právě osm mandátů, tak zvolení Radima Vetchého do krajského zastupitelstva není nereálné.

Funkce krajského zastupitele je neuvolněná a je tedy slučitelná s pozicí starosty. Otázkou je, co by nastalo v případě, kdyby se Radim Vetchý stal uvolněným krajským radním. Podobnou situaci muselo lanškrounské zastupitelstvo řešit po krajských volbách 2016, kdy se tehdejší místostarosta Lanškrouna Bohumil Bernášek stal krajským radním za školství (kandidoval tehdy z 8. místa za ČSSD) a ve funkci místostarosty ho vystřídal Miloš Smola.

Velkou šanci na zisk mandátu má i Oldřich Strnad, který kandiduje ze 7. místa za hnutí ANO. U něj by, vzhledem k preferencím ANO, bylo nezvolení do krajského zastupitelstva překvapením. Připomeňme, že před čtyřmi lety hnutí ANO v Pardubickém kraji vyhrálo volby a získalo 11 mandátů. I u Oldřicha Strnada může nastat situace, že získá uvolněnou funkci v krajské samosprávě a lanškrounští zastupitelé by pak stáli před otázkou, jak s pozicí místostarosty naložit.

Zamíchají kartami preferenční hlasy?
Všichni ostatní kandidáti z našeho regionu se musí spoléhat buď na nečekaně dobrý výsledek své strany nebo na preferenční hlasy. Před čtyřmi lety se podařilo ze zadních pozic poskočit pouze třem kandidátům. Jedním z nich byl bývalý hejtman Radko Martínek, který se během posledního volebního období přestěhoval z Moravské Třebové do Lanškrouna.

Kromě Radima Vetchého najdeme na kandidátkách pět dalších starostů obcí na Lanškrounsku. Za 3PK kandidují Petr Helekal z Dolní Čermné, Luděk Skalický z Výprachtic a Josef Dostálek z Čenkovic, za Koalici pro Pardubický kraj Petr Celý z Lukové a za Starosty a nezávislé Jiří Blažek z Damníkova.

Matěj Brýdl

 

Kdo z regionu kandiduje v krajských volbách?
(řazeno dle vylosovaných čísel volebních stran)

Stačilo (KSČM+ČSNS+ČSSD):
8. Richard Kohout, 44 let, ředitel domova pro seniory, Rudoltice
9. Richard Nosek, 54 let, požární a bezpečnostní technik, energetik, Lanškroun
50. Jiří Smolčák, 51 let, pracovník výrobního centra, skladník, Výprachtice

SPD+Trikolora+PRO:
bez kandidáta z regionu Lanškrounsko

Naše Pardubice - nechme kraj rozkvést (SPDV+ANO pro lepší Česko s mimozemšťany):
9. David Kopecký, 38 let, učitel, Lanškroun

Demokratická strana zelených - Za práva zvířat:
1. Anna Johanidesová, 45 let, ochránkyně zvířat, Lanškroun

Česká pirátská strana:
14. Tomáš Grosskopf, 42 let, učitel, moderátor v rádiu, Výprachtice

Referendum hlas lidu:
bez kandidáta z regionu Lanškrounsko

ANO:
7. Oldřich Strnad, 72 let, místostarosta města, Lanškroun
24. Jaroslav Karlík, 70 let, zastupitel města, bývalý starosta, Lanškroun
34. Jaroslava Sedláková, 71 let, seniorka, členka výboru Zastupitelstva Pardubického kraje, přísedící v senátu Okresního soudu, Lanškroun

Koalice pro Pardubický kraj (KDU-ČSL, SNK-ED, Nestraníci):
40. Petr Celý, 44 let, starosta obce, Luková
44. Blanka Indrová, 43 let, inspektor kvality, místostarostka obce, Žichlínek

ODS+TOP 09:
30. Stanislava Švarcová, 58 let, ředitelka dětského domova, členka Lanškrounského smíšeného sboru, Lanškroun

Starostové a nezávislí:
45. Jiří Blažek, 67 let, starosta obce, Damníkov

Švýcarská demokracie:
bez kandidáta z regionu Lanškrounsko

3PK - Pro prosperující Pardubický kraj (SOCDEM+VČ+SproK):
8. Radim Vetchý, 48 let, starosta města, učitel, člen Aktivních záloh Armády ČR, rybář, Lanškroun
27. Petr Helekal, 53 let, starosta městyse, dobrovolný hasič, Dolní Čermná
35. Luděk Skalický, 42 let, starosta obce, dobrovolný hasič, předseda DSO Mikroregion Severo-Lanškrounsko, jednatel mysliveckého spolku, Výprachtice
46. Josef Dostálek, 45 let, starosta obce, živnostník, Čenkovice
49. Radko Martínek, 68 let, emeritní hejtman Pardubického kraje a senátor, středoškolský profesor, Lanškroun