Lidická se měla opravovat loni i letos. Nový termín je příští rok

Je to trochu evergreen. O opravě Lidické se hodně mluví, ale objevují se nové a nové důvody, proč rekonstrukci důležité a velmi zničené silnice neustále odkládat.

Nejnovějším termínem opravy je jaro 2025. Správa a údržba silnic jako důvod dalšího odkladu uvádí výrazně nižší vysoutěženou cenu, kterou bylo třeba detailně posoudit. „Bohužel, tento důkladný přezkum technologů a právníků trval několik týdnů a nejbližší možný termín zahájení prací by připadl na začátek zimy. To s ohledem na klimatické podmínky a požadovanou kvalitu díla ale není reálně možné,“ uvádí SÚS v tiskové zprávě.

Předpokládaná cena za opravu 1500 metrů dlouhé vozovky byla dle SÚS 51 milionů korun. Vysoutěžit se ji podařilo za 33,5 milionu korun. Ještě před komunálními volbami v roce 2022 lanškrounská radnice v tiskové zprávě psala o odhadované ceně 13 milionů korun. Nadpis městské tiskové zprávy tehdy sliboval, že „Ulice Lidická se v příštím roce dočká opravy“ (termín příští rok tehdy připadal na rok 2023).

V roce 2023 k opravě Lidické ale nedošlo. Město tehdy společně s krajem informovalo, že oproti dosavadním plánům musí dojít k technologické změně. Původně počítali s pouhou opravou asfaltových vrstev, nově začali připravovat celkovou rekonstrukci silnice. Z toho plyne zmíněné navýšení ceny. A tím také politici zdůvodnili přesunutí oprav na rok 2024.

Ani v roce 2024 se ale rekonstrukce Lidické neuskuteční. A to přesto, že zejména před krajskými volbami byla velkým tématem. V polovině roku město informovalo, že oprava Lidické začne v letních měsících. Teď, v polovině října, přišlo už zmíněné oznámení o odložení opravy na rok 2025. Jediným stavebním zásahem, který stav vozovky ještě víc zhoršil, tak byla oprava kanalizace a plynu letos na jaře.

Matěj Brýdl