Zastupitelé schválili rozpočet. Opozice kritizovala nedostatečné investice do úspory energií

Zastupitelé schválili rozpočet. Opozice kritizovala nedostatečné investice do úspory energií

Lanškrounští zastupitelé v prosinci těsnou většinou schválili rozpočet města na rok 2024. Ten počítá s příjmy přes 264 milionů korun a výdaji přesahující 342 milionů korun. Celkový deficit je tak 78 milionů korun. Do něj je započítána i investice 42 milionů korun na modernizaci ZŠ A. Jiráska, na kterou město obdrží dotaci v roce 2025. Mezi další větší investice zařazené do rozpočtu patří například také rekonstrukce ulic Svatopluka Čecha a Strážní (15 milionů), oprava ulice Na Větru (13,5 milionů), cyklostezka do Lukové (5,5 milionů), rekonstrukce chodníků na ulici Lidická (5 milionů) a hráz pro biotop (5 milionů korun).

Opoziční zastupitelé vyjádřili nespokojenost s tím, že rozpočet v nedostatečné míře pamatuje na péči o městský majetek a na energeticky úsporná opatření. „Vidím tam tři nějaké malé projektíky někde na světla, dvakrát na škole, jednou na hale. Já jsem si představoval, že tady budou obrovské investice do zateplení budov, výměny oken, zateplení stropů, výstavby energetických zdrojů, že se budeme bavit o tom, jak využívat odpad, že se budeme bavit o využití moderních technologií, abychom ušetřili lidské zdroje,“ uvedl Tomáš Resler.

Budova bazénu na ZŠ DobrovskéhoPozměňovací návrh k rozpočtu předložil Hynek Brýdl, který navrhl poskytnout 500 tisíc korun na opravu střechy Domu dětí a mládeže, na jejíž kritický stav na zastupitelstvu upozornila ředitelka Iva Skalická, 700 tisíc korun na zateplení objektu bazénu na ZŠ Dobrovského a 1 milion korun na výměnu jednoduchých skel za trojskla ve vestibulu městského muzea. Na straně výdajů pak navrhl zrušit položky 800 tisíc na nákup nového automobilu a 300 tisíc na natáčení reportáží a o 100 tisíc korun snížit na úroveň loňského roku Fond technického vzdělávání.

Budova městského muzea s proskleným vestibulemNávrhy na investice do DDM, zateplení muzea a bazénu označil za rozumné zastupitel Jiří Kráčmar. Radní Josef Fuchs reagoval slovy: „To jsou věci, které nemáme v rozpočtu, ale můžeme je tam kdykoliv jako rozpočtové opatření dát až budu mít na stole konkrétní řešení. Teď ho nemám, tak jsme to tam nedali. Nevím, co je na tom špatně.“ Stejně se vyjádřil i starosta Radim Vetchý: „Podle mě nepřipravené věci nemá smysl dávat do rozpočtu.“ Předkladatel pozměňovacího návrhu Hynek Brýdl reagoval: „Rozmohl se nám tady takový nešvar – nebudeme se tím rozpočtem do hloubky zabývat, protože všechno vyřešíme rozpočtovým opatřením.“ K záměru zařazovat v průběhu roku investice do rozpočtu pomocí rozpočtových opatření se vyjádřila vedoucí finančního odboru Renata Krčová: „Výběr daní byl vždycky podhodnocený, asi i záměrně. Ale v letošním rozpočtu budeme rádi, když budou naplněny. Myslím si, že to je optimistická varianta. Na nějaká velká rozpočtová opatření v řádech milionů tady nebude prostor.“

Zastupitelé Jindřich Marek a Jiří Kráčmar kritizovali, že v rozpočtu chybí investice do bytové výstavby a přípravy parcel. „Hlavní důvod, proč nebudu hlasovat pro rozpočet je ten, že v něm nevidím investice do bytové výstavby pro mladé, že nevidím dostatečné investice do oprav a do úspor,“ uvedl Jindřich Marek.

Tomáš Resler na závěr diskuze zopakoval kritiku chybějících investic do úsporných opatření a vyčetl vedení města, že argumentuje zdržením při přípravě energetického auditu: „Když někde budete vyměňovat okna nebo zateplovat fasádu, tak to není věc, na kterou se musíte půl roku připravovat. To vám i ekonomicky zhodnotí odborník během chvilky. A kdyby se o 10 % spletl, tak nebude návratnost za tři roky, ale tři roky a dva měsíce.“
Zastupitelé nejprve přistoupili k hlasování o pozměňovacím návrhu Hynka Brýdla. Ten podpořilo 9 zastupitelů (T. Resler, H. Brýdl, R. Bureš, P. Kotyza, J. Kráčmar, J. Marek, P. Dušek, J. Karlík, O. Řehák), proti bylo 6 (J. Fuchs, V. Seidl, M. Smola, O. Strnad, L. Ševčíková, R. Vetchý), 3 se zdrželi (V. Hanyšová, J. Neček, S. Popelář) a 3 nebyli přítomni (M. Košťál, J. Hurych, S. Švarcová). Návrh tedy nebyl přijat.

Hlasování o rozpočtu jako celku prošlo nejtěsnější možnou většinou 11 hlasů (R. Vetchý, O. Strnad, M. Smola, J. Fuchs, V. Hanyšová, J. Karlík, J. Neček, S. Popelář, O. Řehák, V. Seidl, L. Ševčíková), proti byl jeden zastupitel (P. Kotyza), zdrželo se 6 (H. Brýdl, R. Bureš, P. Dušek, J. Kráčmar, J. Marek, T. Resler), 3 nebyli přítomni (M. Košťál, J. Hurych, S. Švarcová).

Matěj Brýdl