V participativním rozpočtu uspěly tři nápady. Ty loňské na realizaci ale stále čekají

V participativním rozpočtu uspěly tři nápady. Ty loňské na realizaci ale stále čekají

258 hlasujících Lanškrouňáků rozhodlo o tom, že v letošním, už pátém, ročníku participativního rozpočtu uspěly tři projekty. Jde o umístění odpadkových košů mimo jiné na psí exkrementy, kultivaci kontejnerových stání a umístění laviček s opěradly na sedmi místech po celém Lanškrouně. Těsně pod čarou zůstaly nápady vybudovat v centru města mlhoviště pro parné letní dny a hnízdní podložky pro čápy.

Z původních 35 návrhů veřejnosti se do hlasování dostalo 17. Mezi vyřazenými nápady bylo například rozšíření dětského hřiště u Átriáků, výsadba stromů podél cyklostezky na Žichlínek nebo bezbariérové nájezdy na chodníky na náměstí. Úřad to v tiskové zprávě zdůvodnil vysokou cenou (která může být maximálně 800 tisíc korun) a nutností souhlasu památkářů.

Tři úspěšné návrhy by se realizace měly dočkat v příštím roce. Letos tomu tak ale nebylo. Oba projekty, které lidé vybrali v hlasování v roce 2022, na realizaci stále čekají. Za předpokládaných 800 tisíc korun se měly opravit schody mezi ulicemi Houští a Na Větru. „Po provedení průzkumu v dané lokalitě dospěl odbor investic společně s projektantkou k názoru, že propojení musí být takové, aby byl zjištěn pohyb lidí se psy, starších osob, cyklistů vedoucích kolo a rodičů s dětmi v kočárku,“ uvedl starosta Radim Vetchý. Národní institut pro integraci osob s omezenou schopností pohybu a orientace ale doporučil zachovat v tomto místě schodiště – tak, jak bylo ve schváleném návrhu participativního rozpočtu navrženo. Do výběrového řízení se přihlásila jediná firma s nabídkovou cenou 1,5 milionů korun. „Tato akce má být financována z participativního rozpočtu města. Tento rozpočet však umožňuje financovat akce pouze do výše 800 000, - Kč. Z toho důvodu bylo vše projednáno s navrhovatelem projektu, zastupiteli a je doporučeno zařadit projekt k realizaci v roce 2024 v podobě, která je méně bariérová,“ říká starosta.

Tím vůbec nejúspěšnějším projektem v loňském hlasování byla modernizace hřiště na ulici Českých bratří. Navrhovatel společně s úřadem tehdy odhadl opravu stávajících sportovních prvků, umístění stolu na stolní tenis, nové lavičky a zpevnění povrhu pod basketbalovými koši na půl milionu korun. Podle sdělení Radima Vetchého hledal v letošním roce odbor investic takové řešení schválené realizace, která by nezmařila koncepční rozvoj hřiště v budoucnu. „Všechna řešení pro koncepční rozvoj hřiště byla bohužel výrazně nákladnější, než částka alokovaná v participativním rozpočtu. Z toho důvodu investiční odbor objednal obnovu stávajících prvků, doplnění o mobiliář a pořídí také požadovaný stůl na stolní tenis, v souladu s popisem projektu, jak o něm občané hlasovali. Zdržení realizace je způsobeno hledáním optimálního řešení,“ uvedl starosta.

Matěj Brýdl

Výsledek hlasování v letošním ročníku participativního rozpočtu:
1. Čisté město – 143 bodů
2. Kontejnerová stání na tříděný odpad na veřejných prostranstvích – 131 bodů
3. Lavičky s opěradly ve městě a v blízkém okolí – 108,5 bodu
4. – 5. Mlhoviště – 106 bodů
4. – 5. Hnízdní podložky pro čápy – 106 bodů
6. Multifunkční pódium – 104 bodů
7. Vyvýšená lavička pro seniory – 93,5 bodu
8. Chodník přes bývalou tržnici – 87 bodů
9. Modernizace dětského hřiště na ulici Olbrachtova – 70 bodů
10. Nové směrovky pro Lanškroun – 57,5 bodu
11. Přidání mobiliáře na Dvorských Lánech – 49,5 bodu
12. Diskgolf v lokalitě Lanškrounských rybníků – 38,5 bodu
13. Popelníky na sloupy veřejného osvětlení – 38 bodů
14. Umístění laviček na Dvorských Lánech – 31 bodů
15. Chytré WC na běžeckém okruhu v Oboře – -16,5 bodu
16. Zrušení obrub po starém hřišti na Dvorských Lánech – -17 bodů
17. Lavička u kruhového objezdu – -46,5 bodu