Z průmyslovky na Kollárově ulici by mohlo být například Středisko volného času

Z průmyslovky na Kollárově ulici by mohlo být například Středisko volného času

Nesnadné rozhodování budou mít lanškrounští zastupitelé co se týče budovy po bývalé „průmyslovce" (SOŠ a SOU Lanškroun) na Kollárově ulici čp. 445. Dosavadní vlastník Pardubický kraj totiž nabídl městu Lanškroun její bezúplatný převod.

Pro případ, že by zastupitelé dali kladnou odpověď a město by budovu do svého vlastnictví převzalo, bylo na 14. června svoláno veřejné projednání na téma jak by mohl být objekt smysluplně využit. Projednání se zúčastnila asi desítka lidí včetně několika zastupitelů.

Úvahy o využití budovy jsou prozatím v samém začátku. Zájem projevují dva subjekty, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem prostor - Dům dětí a mládeže Damián (Vančurova 46) a městská knihovna (nám. A. Jiráska 142). Ředitelky obou institucí byly přítomny a prezentovaly svoji představu využití pětipodlažní budovy.

Ředitelka DDM Damián Iva Skalická o získání větších prostor usiluje celé roky. Zájem dětí o kroužky DDM neustále roste, v současnosti funguje už sto kroužků, které navštěvuje 900 dětí. Vedou je čtyři interní a 49 externích zaměstnanců. To samozřejmě není možné provozovat v domečku, kde nyní DDM sídlí, a proto si musí pronajímat mnoho dalších prostor (tělocvičny, učebny...).
Ředitelka Skalická představila variantu doloženou studií proveditelnosti a finančním odhadem, kdy by budova mohla sloužit z větší části Domu dětí a mládeže a z o něco menší části městské knihovně. S touto variantou je srozuměna i ředitelka Městské knihovny Lanškroun Linda Netušilová. I ta se dlouhodobě snaží o rozšíření a bezbariérovost současné knihovny, která sídlí v objektu města a vnitřně je propojena do vedlejší budovy fary. Za prostor, který využívá, platí faře roční nájemné 250 tis. Kč.

Podle prezentovaného ekonomického výhledu by provoz případného „Střediska volného času" (jak by se objekt zahrnující DDM a knihovnu mohl jmenovat) neměl městský rozpočet zatížit více, než je tomu nyní. Realizace zmíněného využití budovy by byla podmíněna získáním dotace na investice a vybavení, která může představovat až 90 % vynaložených nákladů.

Marie Hrynečková

Foto:

1 - Budova bývalé SOŠ a SOU na Kollárově ulici čp. 445.
2 - Dům dětí a mládeže Damián čp. 46.
3 - Městská knihovna Lanškroun na nám. A. Jiráska čp. 142. V popředí snímku část fary, kterou knihovna využívá.