Úspěšná sezóna 2020 mladých lanškrounských atletů

201029 atletikaAtletickou sezonu jsme zahájili 26. ledna v hale v Pardubicích, kde se konaly první závody - atletické Přebory jednotlivců Pardubického kraje v kategorii přípravka (ročník 2009 - 2010). První závody a hned kluci přivezli tři medaile. Všechny dosažené výkony v osobních rekordech.


60 m - 2. místo Matěj Špatenka
60 m přes překážky - 2. místo Filip Resler (první závod na překážkách)
skok daleký - 3. místo Filip Resler

 

Hned další víkend nás čekal v Praze Krajský přebor mladších žáků (roč. 2007-2008) v Atletické hale na Strahově. Na závody jsme se společně s rodiči vydali již v sobotu a večer si užili procházkou Prahou. Většina našich atletů poprvé v životě závodila v opravdové atletické hale. A jak jsme dopadli?
800 m - 2. místo Ondřej Chaloupek
skok daleký - 4. místo Šimon Heger, 5. místo Ondra Chaloupek a 7. místo Vojta Zajíček
60 m přes překážky - 4. místo Vojtěch Zajíček
60 m - finálový běh a 6. místo Šimon Heger

 

Letní část atletické sezony jsme zahájili kvůli pandemii koronaviru až v červnu na závodech, které se konaly napříč celou republikou a nesly název „Spolu na startu“. V soutěži nešlo o výsledek, ale o znovunastartování atletické sezony.

Ve středu 24. června se ve Svitavách konalo 1. kolo Krajského přeboru družstev mladšího žactva skupiny B. Kluci ve složení Vojtěch Zajíček, Ondřej Chaloupek, Lukáš Valenta, Šimon Heger, Šimon Suldovský, Matěj Špatenka, Tadeáš Miškolci, Filip Resler a Pavel Oliva skončili s 96 body druzí ze sedmi týmů. Tento závod je motivoval podat co nejlepší výkony i ve 2. kole, které bylo naplánováno na září a poprat se tak o účast ve finále. Děvčata ve složení Tereza Marešová, Nikol Skalická, Dominika Onufriová, Markéta Šteflová a Sabina Šnýdrová skončila osmá.

Další dva závody, tentokrát jednotlivců, nás čekaly na začátku prázdnin. Skoro v podzimním počasí se naše závodnice a závodníci zahřáli při svých skvělých výkonech na Krajských přeborech jednotlivců mladšího a staršího žactva ve Svitavách. Největší úspěch zaznamenal Ondra Chaloupek.
1500 m - 1. místo Ondřej Chaloupek
300 m – 3. místo Šimon Suldovský

 

V sobotu 17. června se v Chrudimi konal Krajský přebor jednotlivců ve vícebojích. Tentokrát se zúčastnili jen kluci: Ondřej Chaloupek, Vojtěch Zajíček, Šimon Suldovský a Tadeáš Miškolci. Kluci bojovali jak o co nejlepší výsledky, tak se špatným počasím.

 

Na konci prázdnin se Matěj Špatenka, Tadeáš Miškolci a Filip Resler vydali do Olomouce na atletické závody v rámci atletické tour pro děti, která nese název ČOKOLÁDOVÁ TRETRA. Kluky čekal závod na 300 metrů a hod raketkou. Maty, Fíla i Táďa bojovali jako lvi. V hodu raketkou se dařilo všem třem, každý z nich hodil daleko za hranici 30 metrů, Maty dokonce celý závod vyhrál hodem 47,5 metru. I běh na 300 metrů přinesl Lanškrounu jedno medailové umístění. Matěj si doběhl pro 3. místo a tím si zajistil v obou disciplínách Čokoládové tretry účast v semifinále v Ostravě. V jiném závodě v rámci Čokoládové tretry se v Blansku představil ještě jednou Filip Resler a Nela Skalická.
V semifinále ČOKOLÁDOVÉ TRETRY se Matějovi dařilo, výborným výkonem 46,46 m v hodu raketkou postoupil z druhého místa do finále, finále na 300 m Matějovi uniklo o pouhých 0,4 s. Na mezinárodním finále, které proběhlo v rámci atletických závodů Zlatá tretra v Ostravě, skončil Matěj třetí v hodu raketkou.

 

Září pokračovalo seriálem mnoha atletických závodů pro děti ve vícebojích a naši kluci a děvčata na nich nemohli chybět. Začátkem září proběhlo v Ústí nad Orlicí 2. kolo Krajského přeboru družstev mladších žáků skupiny B. Děvčata skončila po bojovném výkonu šestá, kluci zabodovali a druhé kolo vyhráli se ziskem 101 bodů. Nečekané vítězství ve 2. kole znamenalo velký úspěch a postup z prvního místa skupiny B do finále.

 

Další závod, kterého se děti zúčastnily, byl závod "Moravskotřebovských vícebojů". V kategorii starších žákyň startovala Nikola Janischová a Veronika Samková a byl to jejich první sedmiboj v životě.
přípravka II: 3. místo Eliška Jandejsková
přípravka I: 1. místo Nela Skalická, 4. místo Terezka Hegerová
nejmladší žáci: 2. místo Matěj Špatenka
mladší žáci: 1. místo Ondřej Chaloupek, 2. místo Vojtěch Zajíček, 3. místo Šimon Suldovský, 5. místo Šimon Heger
mladší žákyně: 8. místo Nikola Skalická
starší žákyně: 8. místo Veronika Samková, 9. místo Nikola Janischová

 

16. září vybojovalo družstvo přípravky chlapců ve složení Matěj Špatenka, Filip Resler, Tadeáš Miškolci, Pavel Oliva, Jakub Váně a František Mareš ve 2 . kole základních skupin na svitavském stadionu nečekaný postup do finále Krajského přeboru přípravek. Kluci v jednotlivých disciplínách zabojovali, někteří v nejlepších letošních výkonech. Ze tří skupin v Pardubickém kraji skončili celkově na pátém a tím pádem postupovém místě.

 

Na konci září družstvo chlapců v kategorii mladších žáků bojovalo v Litomyšli ve finále Krajského přeboru družstev mladších žáků. Po velkých bojích, kdy jsme bodovali v každé disciplíně, do které jsme nastoupili (a bodovali všichni kluci), přivezlo družstvo ve složení Ondřej Chaloupek, Lukáš Valenta, Vojtěch Zajíček, Šimon Suldovský, Šimon Heger, Matěj Špatenka, Tadeáš Miškolci, Filip Resler a Pavel Oliva skvělé třetí místo.

 

O den později pokračoval úspěšný prodloužený víkend ve Vysokém Mýtě. Dva naši závodníci – Matěj Špatenka a Filip Resler závodili v pěti disciplínách na přeborech Pardubického kraje přípravek (ročník 2009 a 2010). Přivezli neuvěřitelných pět medailí, z toho čtyřikrát v osobních rekordech. Kluci se prali nejenom se soupeři, ale také s počasím. Matěj Špatenka se stal trojnásobným přeborníkem kraje a to v běhu na 60 m (osobní rekord), na 150 m (osobní rekord) a v hodu kriketovým míčkem. Filip Resler přivezl druhé místo v hodu kriketovým míčkem (osobní rekord) a třetí místo ve skoku dalekém (osobní rekord).

 

Poslední závod letošní atletické sezóny proběhl 4. října na svitavském stadionu. Kluci z přípravky vybojovali překvapivý postup ze základních kol do krajského finále, celkově startovalo v základních kolech 18 týmů. Kluci si závody jeli do Svitav užít, ale bojovným výkonem si každý vytvořil v nějaké disciplíně osobní rekord, nebo rekord sezóny. A jak jsme dopadli celkově? Ve finále krajského přeboru přípravek chlapců Pardubického kraje jsme obsadili krásné čtvrté místo ve složení Matěj Špatenka, Filip Resler, Tadeáš Miškolci, Pavel Oliva, Jakub Váně a Farantišek Mareš.

 

Děkujeme všem našim mladým atletům za skvělou reprezentaci města, rodičům za podporu, Městu Lanškroun, MŠMT, firmě Vanko CZ a Suldovský a partneři za celoroční finanční podporu.


Za atletický oddíl Pavel Resler, hlavní trenér

 

Na snímcích jsou mladší žáci a přípravka na krajských přeborech jednotlivců a družstev, dále na Moravskotřebovském víceboji a Čokoládové tretře.