Obrazy zakázaného malíře Ladislava Netka může poprvé spatřit veřejnost

171002 netekV čítárně městské knihovny byla zahájena výstava obrazů již nežijícího lanškrounského malíře Ladislava Netka. Zemřel v roce 2011 ve svých 60 letech, aniž by někdy v životě své obrazy představil veřejnosti. Za totality patřil k zakázaným malířům, jeho tvorbu znali jen přátelé z undergroundu, kterým své práce buď daroval nebo prodával.

Před dvěma lety se čestný šéf undergroundového časopisu Voknoviny František Čuňas Stárek setkal se sestrou Ladislava Netka Jarmilou, která mu umožnila navštívit domek Netkových v Lanškrouně. 


"A ejhle, na půdě byl štos prací, o kterých ona sice věděla, ale asi deset let si je už neprohlížela. Nafotil jsem tam asi šedesát prací a z mého hlediska je to objev jako bychom našli modrého mauricia,“ netajil své nadšení Stárek.

Právě ve Voknovinách byl v prosinci 2015 zveřejněn rozsáhlý článek o životě Ladislava Netka doplněný barevnou přílohou s jeho obrazy (viz. https://www.lanskrounsko.cz/cz/5593-frantisek-cunas-starek-v-lanskroune-objevil-obrazy-zakazaneho-malire)

Soudě podle vystavených prací, Ladislav Netek používal různé výtvarné techniky a maloval na rozličné podklady. Některé obrazy mají název či dataci, většina z nich však signována není, případně je podpis zakomponovaný přímo v kresbě.

Výstava v čítarně knihovny potrvá do 31. prosince 2017.

Marie Hrynečková