Lanškroun

Lanškroun připravuje stavbu sportovní haly

Lanškroun připravuje stavbu sportovní haly

24. 04. 2024 682x

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a radní pro oblast školství Josef Kozel jednali s vedením města Lanškroun o záměru na vybudování městské sportovní haly v předpokládané hodnotě 120 milionů korun. Ta by potenciálně mohla sloužit také středním šk...

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 667x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

25. duben - Město Lanškroun ve světle archeologie

25. duben - Město Lanškroun ve světle archeologie

17. 03. 2024 464x

Přednáška, 17 hodin, salonek Rudolf, Multifunkční centrum L´ArtPřednáší Mgr. Lucie Žáková.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 779x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

reditelka skoly a vaclav smejkal s obrazem do aukceMateřská škola a Základní škola PRAMÍNEK, o.p.s., Brno – Bystrc, organizuje již druhým rokem charitativní akci ve spolupráci s výtvarníky. Jedná se o výstavu a poté aukci uměleckých děl ve prospěch žáků této školy. Hlavní koordinátor a kurátorka v jedné osobě paní PaedDr. Božena Havelková, je spoluzakladatelkou Pramínku i bývalou dlouholetou ředitelkou tohoto ústavu. Výjimečnost školy spočívá nejen v zaměření na děti nadprůměrně nadané, ale i na děti s vývojovými poruchami a se zdravotním postižením.

Celkem MŠ a ZŠ Pramínek navštěvuje cca 230 dětí. Všechny děti mají vypracovaný individuální výchovně-vzdělávací program. Škola se specializuje na řešení problémů a potíží postižených dětí, například vady řeči, mentální postižení, autismus, zraková postižení, Dawnův syndrom, postižení více vadami. Za výtěžek z aukce budou zakoupeny učební pomůcky pro žáky této jedinečné školy.
Loni bylo darováno Pramínku 17 děl a vydražilo se jich 9, v úhrnné hodnotě 40 tisíc korun. K letošní aukci a do kolektivní výstavy bylo přijato celkem 34 děl od 30 autorů. Těmi jsou zpravidla čerství absolventi pražské i brněnské fakulty výtvarného směru a také skupina výtvarníků „Sešlost šestnáct plus mínus“. Členové „Sešlosti“ pocházejí z různých částí naší republiky a Lanškroun má v této skupině zastoupení v osobě pana Václava Smejkala. Ten Pramínku věnoval olejový obraz „Kompozice III“ a také dvě grafiky z cyklu „Pohledy do historie“. Pan Václav Smejkal, vystupující pod značkou JMB, tak v předvánočním čase završuje úspěšný rok charitativní akcí, která je zároveň jeho 45. výstavou.
8. až 10. prosince proběhla VÝSTAVA všech darovaných děl v prostorách Hudební scény Městského divadla v Brně. Návštěvníci expozice ve foyer divadla si mohli v klidu prohlédnout všechny přihlášené práce i obdržet seznamy dražených předmětů a vytipovat si tak „svůj obraz“, o nějž budou mít při veřejné aukci 14. prosince zájem.

 

Marie Smejkalová