Chtěl ujet. Havaroval mezi Sázavou a Lubníkem

Chtěl ujet. Havaroval mezi Sázavou a Lubníkem

Orlickoústečtí dopravní policisté se od soboty 9. března 2024 zabývají havárií vozidla zn. Saab, ke které došlo před dvaadvacátou hodinou na silnici II. třídy č. 315 mezi obcemi Sázava u Lanškrouna a Lubníkem.

Kolegové z hlídkové služby si v obci všimli rychle jedoucího vozidla a vydali se za ním. Snažili se vozidlo dojet a řádným způsobem zastavit, to se ale nepodařilo. Vozidlo neustále zrychlovalo a ztrácelo se policistům z dohledu. Ujíždějícímu vozidlu se nakonec mezi obcemi stala osudnou pravotočivá zatáčka. Po jejím průjezdu najelo vozidlo vlevo na nezpevněnou komunikaci, přetočilo se přes střechu a havarovalo. V té době byli policisté přibližně 300 metrů od vozidla.

Policisté na místo přivolali zdravotnickou záchrannou službu pro řidiče a jeho spolujezdce. Naštěstí se ukázalo, že zranění neutrpěli. Policisté 28letého řidiče vyzvali k provedení dechové zkoušky. Tu ale vzápětí odmítl, stejně jako drogový test a odborné lékařské vyšetření ke zjištění přítomnosti alkoholu či jiných návykových látek. Lustrace řidiče navíc odhalila platný zákaz řízení motorových vozidel, který mu začal platit poměrně nedávno - 22. ledna 2024. Ani lustrace vozidla zn. Saab neproběhla bez závad, platnost technické kontroly skončila už v září minulého roku.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což 28letému řidiči hrozí trest odnětí svobody až na 2 léta. Dále oznámili přestupek řidiče do správního řízení, kde mu za odmítnutí testu na alkohol a jiné návykové látky hrozí sankce od 25.000 do 75.000 tisíc korun, zákaz činnosti na 18 měsíců až 3 léta.

por. Mgr. Andrea Muzikantová
tisková mluvčí policie Pardubického kraje