Tvorbu mladé umělkyně z Horní Čermné uvidíte i v seriálech na Netflixu

Tvorbu mladé umělkyně z Horní Čermné uvidíte i v seriálech na Netflixu

Během listopadu mohli všichni Hornočermáci vyrazit na místní faru na výstavu obrazů. Své dílo prezentovala svým sousedům Petra Vávrová. Její umělecké zaměření je různorodé. Pojďme si její práci a cestu výtvarnickým světem představit.

Máš za sebou první výstavu v Horní Čermné – z místa, ze kterého pocházíš. Jak probíhala vernisáž?
Už to je vlastně 10 let, co bydlím převážně jinde. Záměrně jsem tentokrát dělala výstavu „u nás“ - v Čermné. Chtěla jsem potkat lidi, které jsem dlouho neviděla, a přesně to se podařilo. Atmosféra byla skvělá. Děkuju všem, kteří dorazili! :)

Jakou tvorbu jsi vystavovala v Čermné?
Vystavovala jsem pohádkové a realistické kresby, které měly společné téma - příroda.

Inspiruje tě při tvoření i Horní Čermná?
Rozhodně. Ráda se toulám po místních kopcích, lesích, zahrádce u mých rodičů. Baví mě cestovat, objevovat nová místa, ale vždycky se sem zase ráda vracím.

Čemu všemu se věnuješ?
Je toho víc, ale v současnosti mám asi tři hlavní témata. Pohádkovou a realistickou kresbu, volnou nebo na přání zákazníka. Malbu abstraktních obrazů, tzv. “Planetek”. A také spolupracuji na vývoji a výrobě dekorací a rekvizit pro americké seriály. Je to super a bláznivý svět, kde se potkává řemeslo s nereálnými termíny a skvělou bandou šikovných lidí.

Na jakých seriálech jsi spolupracovala?
Pracovala jsem například na Tribes of Europa pro Netflix, Foundation pro Apple TV, nebo na filmu Chevalier pro Disney.

Která z těch činností tě nejvíce baví?
Já nevím, to je jak Sophiina volba :D. Všechny, a je super to kombinovat. U filmu je šrumec a velký tým lidí, takže to dobře vyváží chvíle, kdy si doma nerušeně zalezu do svého květinového kouta a v klidu kreslím.

Kdy ses rozhodla, že se umění stane tvou vášní a prací? Jaká byla tvoje cesta?
Vášní to bylo vždycky, to tak je a asi to tak i zůstane. Ale pro to, že mě to bude živit, jsem se asi nerozhodla, postupně to přišlo samo. Vyzkoušela jsem dost prací, než se to poskládalo do této podoby. Jsem za to vděčná a zároveň mě baví i jiné obory, takže kdo ví, třeba ta cesta bude v budoucnu zase o něčem jiném.

Kdo je tvým vzorem? Ovlivnil tě někdo ve tvé tvorbě?
Ráda pozoruju různé umělce, řemeslníky, kamarády v ateliéru a beru si z toho inspiraci. Jedna konkrétní osoba mě nenapadá. Každý, kdo prošel naším životem, nás ovlivnil, ať už v dobrém nebo naopak, všechno nás formuje a dělá z nás toho, kým jsme.

Na čem nyní pracuješ?
Vrhla jsem se na kresbu portrétů, takže teď dodělávám pár obrázků. Od ledna mě čekají rekvizity a taky stěhování, takže pomalu vymýšlím, jak si to v bytě poskládám.

Mohou lidé v okolí Čermné ještě někde vidět tvé obrazy?
Mohou vidět moje abstraktní malby v Marcus baru v Lanškrouně. Fyzicky obrazy jinde v okolí nemám, ale můžete potkat například designy Marcus produktů v pekařstvích Sázava, nebo designy různých sešitů v papírnictvích. Více o mých projektech uvidíte na mém webu www.vavrovap.com, kde nově chystám i kategorii s obrazy na prodej. Přeju všem krásné dny a odvahu k tomu pustit se do nových věcí. :)

Děkuji moc za rozhovor,
Pavlína Brýdlová
Foto: archiv Petry Vávrové
Rozhovor vznikl pro Zpravodaj Horní Čermná