Policejní auta navodila atmosféru starých časů

Policejní auta navodila atmosféru starých časů

Fanoušci starých aut, znalci i naprostí laici si 22. června mohli v Lanškrouně na ulici 5. května prohlédnout a osahat historická policejní vozidla. Ta jezdí v posledních pěti letech spanilou jízdu pravidelně, a to u příležitosti výročí založení Policie. 

Kolona přijela v půl druhé odpoledne a setrvala půl hodiny. Nejstarším vozem byl džíp v khaki provedení ze čtyřicátých let dvacátého století. Nechala ho tady americká armáda a hlídkovou službu s ním jezdily první pluky národní bezpečnosti. V roce 1950 začala jezdit modrá auta s bílým pruhem a nápisem VB (veřejná bezpečnost). Za podrobnou prohlídku ale určitě stály také všechny ostatní policejní veterány, vyvedené v barvách poplatných své době. Nezapomenutelná vozidla Veřejné bezpečnosti z dob socialismu v odstínu chromové žluti s bílými dveřmi a kapotou, doplněná černými písmeny VB brázdila československé ulice od roku 1974. Nástupcem Veřejné bezpečnosti byla od roku 1992 Policie ČR s auty s celobílým nátěrem se zeleným podélným pruhem, černým nápisem POLICIE a znakem na přední kapotě. Od roku 2009 jsou policejní auta v provedení, jak je známe dodnes tj. celostříbrný nátěr s podélným modrým retroreflexním pruhem po celé bočnici.

Ke starým autům samozřejmě patří i dobové oblečení. „Máme na sobě původní originály. Sháníme je hlavně po second handech a když už na něco narazíme, tak nemůžeme hledět na korunu," vysvětlil jak přišel ke své uniformě jeden z „policistů".

Spanilou jízdu historických policejních vozidel po Orlickoústecku uspořádal Klub historie Policie a Veterán bezpečnostních sborů. Vyjíždělo se z Vojenského muzea v Králíkách se zastávkami v Jablonném nad Orlicí, Žamberku, Letohradu, Ústí nad Orlicí, České Třebové. Z Lanškrouna pak kolona pokračovala do Červené Vody a zpět do Králík.

Marie Hrynečková