Květinová výsadba na kruhovém objezdu se letos radikálně změní

Květinová výsadba na kruhovém objezdu se letos radikálně změní

Ač kruhový objezd v zimě nikdy barvami nehýřil, zůstával v centru záhonu alespoň zelený jalovec a po obvodu stipa, která mu dodávala jemnost a dynamiku. To se letos změnilo.

Vedení města rozhodlo o nové koncepci osázení podle návrhu zahradní architektky Hany Hanyšové, záhon je nyní zcela pustý a ze země vykukuje pouze horní část plastové nádoby.

Na podzim firma Pavel Haupt z Ústí nad Orlicí, která vyhrála výběrové řízení, zlikvidovala osmnáct let starý jalovec, vytvořila vodoměrnou šachtu (obrovská plastová nádoba), v níž je umístěn vodoměr. Ten musí být v nezámrzové hloubce, tedy hlouběji než jeden metr. V případě potřeby tak bude možné připojit se k vodovodnímu řadu a budoucí výsadbu kropit. Poté napadl sníh a práce se zastavily. Při výrazném oteplení v prosinci pak byly zasazeny po vnějším obvodu záhonu cibulky tulipánů, narcisů a krokusů.

Podle nové koncepce, která dává přednost trvalkám, by měl kruhový objezd kvést už od jara (dříve se osazoval letničkami až v květnu). Údržba by měla být bezpečnější díky nově vytvořeným manipulačním plochám, které budou vysypány různobarevnými oblázky.

Nová výsadba květin je popsána v tiskové zprávě města následovně:
„Celý návrh je laděn do žluté a červené barvy, což jsou oficiální barvy města. Cibuloviny, jako tulipány, narcisy a krokusy na vnějším kruhu doplní trvalky, jako jsou žluté třapatky nebo rozchodník nachový. Další kruhový pás bude osázen dřevinami, jako jsou žluté a červené růže a trvalkami, jako například denivkami. Středový kruh o celkovém průměru osm metrů bude tvořen dřevinami a trvalkami. V samotném středu jsou navrženy stálezelené hlohyně, hortenzie a okrasné trávy."

Firma Pavel Haupt by měla o novou výsadbu na kruhovém objezdu pečovat minimálně v průběhu celého roku 2024.

Marie Hrynečková

Vizualizace jak by měl vypadat letošní rozkvetlý kruhový objezd v jednotlivých měsících roku najdete na:
https://www.lanskroun.eu/kruhovy%2Dobjezd%2Doblekne%2Dzcela%2Dnovy%2Dkabat/d-20519/p1=2316

Foto:
1 - Listopad 2023, likvidace středového jalovce a pozůstatků letní výsadby.
2 - Současný stav.
3 až 6 - Rozkvetlý kruhový objezd v letech 2021 a 2022.
7 - Kruhový objezd v roce 2018.
8 - Rok 2019, zahradník Mirek Svoboda osazuje kruhový objezd.