Hynka Brýdla v Radě města vystřídala Vladislava Hanyšová

Hynka Brýdla v Radě města vystřídala Vladislava Hanyšová

Stávající koalice složená z Lanškrounského fóra, ANO a 3PK na dnešním zastupitelstvu navrhla odvolání Hynka Brýdla z Rady města. Starosta Radim Vetchý to následně na svém facebooku zdůvodnil „ztrátou důvěry, nerespektováním dohod a špatnou úrovní komunikace.“ Hynek Brýdl v reakci na návrh sám z Rady města odstoupil. Ve svém projevu uvedl několik momentů, ve kterých ztratil důvěru jak ve starostu, tak i v část dalších kolegů z vedení města – například to, že starosta své stranické kolegy neinformoval o tom, že byl na koalici s ANO a 3PK předdomluvený ještě před volbami nebo že část koalice odmítala snahy přesunout Dům dětí a mládeže do budovy na ulici Kollárova, kterou kraj městu bezplatně nabízel. Hynek Brýdl popsal také nulovou komunikaci a odmítání schůzek ze strany starosty Radima Vetchého. Na volné místo v Radě města byla zvolena Vladislava Hanyšová.

Přepis proslovu Hynka Brýdla před odstoupením z Rady města Lanškroun:
Vážení zastupitelé,
dovolte mi uvést hlavní důvody, které podle mého názoru vedly k tomu, že v Radě města nyní nejsme schopni konstruktivní spolupráce. Není to pro mě snadné a nerad bych na něco zapomněl, proto své vyjádření budu číst. Následně jej předám paní zapisovatelce a žádám, aby bylo přílohou zápisu z dnešního jednání.

Krátce po volbách loni v září vyšlo najevo, že starosta byl ještě před volbami domluvený na pokračování koalice v dosavadním formátu. S podporou některých kolegů se mi podařilo prosadit alespoň to, že se po volbách sejdeme se zástupci všech zvolených stran a pokusíme se nastavit konstruktivnější formu spolupráce než tu, která byla mezi koalicí a opozicí v minulém volebním období. Tyto schůzky však byly pro naše koaliční partnery trnem v oku.
Řešili jsme také to, kolik máme mít místostarostů. Jistě si pamatujete, že po volbách 2018, kdy se počet místostarostů zvýšil, tak to starosta zdůvodňoval náročností plánované výstavby polikliniky. Poliklinika už ale stojí. Varianta, která by byla nejlepší pro fungování města, tedy jeden uvolněný místostarosta, padla proto, že starosta trval na tom, že by místostarostou měl být Miloš Smola - mimochodem zvolený za nejmenší stranu v zastupitelstvu, která získala ve volbách 6 procent. Politický nárok na pozici místostarosty ale mělo hnutí ANO - a dobře si to uvědomovalo. Jejich volební zisk 17 procent byl nepopiratelným úspěchem, který mnohé, včetně nás, překvapil. Výsledkem povolebního vyjednávání byl kompromis, že se funkce místostarostů sníží na dva neuvolněné - jednoho, který na to má silný politický mandát; a druhého, kterého si prosadil starosta - mimo jiné se zdůvodněním, že nechce křehkou jedenáctičlennou koalici. Ve světle dnešní situace je tento argument úsměvný a dokazuje se, že šlo o víc než o počet členů koalice. O tom, co bylo součástí dohody, se dozvídáme postupně - například na minulém jednání zastupitelstva. A zřejmě se budeme dozvídat třeba i příští rok při krajských volbách. A taky po nich.

Druhý velký rozpor mezi mnou a částí mých kolegů nastal ve chvíli, kdy se rozhodovalo o budoucnosti Domu dětí a mládeže. Jak asi víte, ujal jsem se myšlenky přesunout DDM z nevyhovujících stávajících prostor do budovy bývalé školy na ulici Kollárova, kterou nám bezplatně nabídl kraj. Možná už ale nevíte, že jsem na tomto projektu pracoval na základě prosby starosty, kterému se myšlenka mít DDM, na ulici Kollárova, také líbila. Přemístění knihovny pak bylo podmínkou kolegy Seidla, kterou jsem akceptoval a našel pro ni podporu obou ředitelek, které na přípravě výborně spolupracovaly. U mnohých z vás našel tenhle nápad podporu - za což vám děkuji. Zásadní odpor ale vzbudil u některých mých kolegů a bohužel také kolegyň z koalice, pro které se stala snaha zabránit nabytí budovy bývalé školy a přesunu DDM do lepších prostor hlavní prioritou. Uznávám, že mou slabinou je komunikace a že jsem za cílem, kterým bylo vybudovat adekvátní prostory pro stovky dětí chodících na kroužky DDM, šel až příliš horlivě. Velká část kolegů, zejména místostarosta Smola a kolegové Seidl a Fuchs, nesli nelibě svolání veřejného projednání přesunu DDM na ulici Kollárova. Nejednalo se přitom o nic závazného. V některých městech jsou veřejná projednávání záměrů standardem. U nás se konečně alespoň na seminářích pro zastupitele představují starostou vybrané studie. Bohužel s vyloučením veřejnosti a bez jakéhokoliv zájmu získat zpětnou vazbu. Jinde se s opozicí a s veřejností diskutuje hned několikrát - ve fázi nápadu, ve fázi studie, před realizací i po ní. Zpátky ale k záměru přesunu DDM, od kterého dal nakonec ruce pryč i starosta, který na zastupitelstvu obhajoval návrh usnesení, že město budovu na ulici Kollárova nechce. A to přesto, že kraj nám dal na rozhodnutí dostatek času a mohli jsme, a naštěstí stále ještě můžeme, pokračovat v hledání vhodných dotačních titulů na opravu budovy, což však nikdo nedělá. I to, že se mi díky Vám podařilo na minulém jednání zastupitelstva neodmítnout nabytí budovy na Kollárově ulici, bylo pro některé mé kolegy nestravitelným soustem.

Pak tu je ještě třetí důvod, proč již nejsme schopni spolupracovat. Vynechám papalášské praktiky některých radních, o kterých si s pobavením i s odporem povídají úředníci. Vynechám i nenávistné a protiukrajinské názory některých kolegů, se kterými se nemůžu ztotožnit. Tím třetím důvodem je komunikace. Jak už jsem řekl, uvědomuji si, že forma komunikace je mnohdy mou slabinou. Opakovaně jsem se za to omluvil i svým kolegům a omlouvám se znovu. Jsem však přesvědčen, že i špatná či nepříjemná komunikace je lepší než žádná. Většina kolegů se mnou přestala komunikovat ve chvíli, kdy jsem v interní komunikaci upozornil, a přiznávám, že neobratně, na situaci, že starosta tráví raději čas na vojenském cvičišti a přípravou na krajské volby, než na radnici.
Kdysi bylo dobrým zvykem, že se celá koalice před jednáním zastupitelstva scházela a probírali jsme zásadní či sporné body. V posledním roce byly schůzky čím dál méně časté a místo společné diskuze starosta obvolává jednotlivé zastupitele a přesvědčuje je o správnosti svých názorů a návrhů. Před minulým zastupitelstvem starosta věděl, že s některými navrženými body nesouhlasím - například s neodůvodněnou nominací Miloše Smoly do dozorčí rady společnosti Ekola. Požádal jsem proto před minulým zastupitelstvem o společnou schůzku, nedostal jsem ale žádnou odpověď. Po zastupitelstvu jsem kontaktoval starostu znovu se žádostí o osobní schůzku. Odpověděl mi, že toto projedná a zváží další postup. To, s kým starosta projednává, zda se může se svým kolegou a radním sejít, nevím. Dále mě už nekontaktoval. Vedení města přestalo dodržovat i své zákonné postupy. Před jednáním Rady města 22. 11. jsem neobdržel podklady k projednávání rozpočtu. Na mimořádné jednání Rady 6. prosince jsem nebyl vůbec pozván.

Jistě pochopíte, že taková spolupráce není dlouhodobě udržitelná, proto tímto rezignuji na funkci radního města Lanškroun.

Děkuji všem úřednicím a úředníkům za dobrou spolupráci, děkuji za spolupráci i těm kolegům z Rady města, pro které dobrý rozvoj Lanškrouna zůstává důležitější než osobní prospěch nebo dobře vychlazené pivo. Celému Lanškrounu pak přeji, aby Radim Vetchý byl brzy zase tím dobrým starostou, kterým podle mého názoru v prvních dvou volebních obdobích byl.

Děkuji za pozornost a přeji všem pokojný Advent a požehnané Vánoce.