Obrazy a kované plastiky dvou přátel a hudebníků

Obrazy a kované plastiky dvou přátel a hudebníků

Až do 14. ledna 2024 potrvá výstava, která je nyní instalovaná v galerii muzea a nese název Zrození. Ve vzájemném souladu jsou zde vystavena díla dvou přátel - obrazy Jiřího Křiklavy a kované plastiky Františka Antonína Bečky.


Oba umělce lanškrounské veřejnosti představil na vernisáži 25. listopadu Radim Vetchý. Pod tématem výstavy, zrozením, si každý může představit něco jiného a i vystavené exponáty nabídly divákově fantazii mnoho možností. To ve svém vystoupení potvrdil i autor obrazů Jiří Křiklava, když řekl: „Těch obrazů zrození je více a všechno krásné, co kolem sebe vidíte je zrození. Zrození krásy, zrození života, zrození přátelství, lásky, rodiny, zrození pochopení a závěrem to nejdůležitější, zrození naděje. Naděje pro nás pro všechny."

Talentovaný kovář František Bečka prozradil, že si splnil svůj dětský sen být kovářem. „Vím, že díla, která jsem vytvořil, tady zůstanou a budou těšit lidi po celém světě," jsou jeho slova.
Oba autory spojuje láska k hudbě, která se celou vernisáží prolínala v podání skupina Mireliz Sax Band, s níž si nakonec zazpíval i František Bečka, kterého nazývají zpívajícím kovářem. V závěru vernisáže pak také vystoupila lanškrounská dívčí vokální kapela Hlasy ve tmě.

Marie Hrynečková

 

Výtvarník Jiří Křiklava (*1955) sice v současné době žije v Krouně, ale dětství strávil v malířsky proslulých Kameničkách. Proto je zcela přirozené, že jeho oblíbeným malířem se stal Antonín Slavíček. I přesto, že se původně stal módním návrhářem a ve svém oboru získal několik ocenění, v roce 1999 ho zlákalo malířství, fotografie a hudba. Jeho učiteli se stali akademický malíř Jaroslav Kopecký a Alois Chocholáč. Kromě poeticky laděných obrazů zachycujících nálady rodné Vysočiny se v současné etapě své tvorby inspiruje především svými vnitřními prožitky, setkáváním se s mladými lidmi a zahraničními cestami. Z jeho expresivních abstraktních obrazů prostoupených nadějí, radostí a humorem, lze čerpat silnou pozitivní energii. Jiří Křiklava uspořádal přes 70 výstav a pravidelně vystavuje také na kolektivních výstavách Unie výtvarných umělců, jejímž je členem.

František Antonín Bečka (*1951) je umělecký kovář, sochař, malíř a muzikant pocházející z Ústí nad Orlicí. Vůně železa a žár kovářské výhně mu doslova učarovaly, a tak se uměleckému řemeslu začal naplno věnovat od roku 1991. Ve své tvorbě rád uplatňuje přírodní náměty, zhotovuje kované plastiky, sochy, výzdobu vnitřních prostor, ale i exteriérů. Podstatnou část jeho
tvorby tvoří také sakrální tématika. Všímavý pozorovatel nalezne Bečkovy venkovní realizace i v nedalekém okolí, své obdivovatele získalo například kované sousoší vzkříšení Ježíše Krista, Panny Marie a Máří Magdalény v Řetové, památník věnovaný letci Františku Lehkému v obci Lukavice či kovaná socha patrona Českého národa, sv. Václava, v obci Dolní Libchavy. Dílo uměleckého kováře znají i daleko za hranicemi, František Antonín Bečka vystavoval také v Miláně, Londýně, Paříži, Vídni a New Yorku.

Foto:
2 - Zleva Mirek Němec (piáno) a Lenka Lipenská (akordeon) z Mireliz Sax Bandu, malíř Jiří Křiklava a Radim Vetchý.
3 - Saxofon a zpěv Petra Przywarová, kovář František Antonín Bečka a Lenka Lipenská.
5 - Součástí vernisáže bylo i představení nových postav do Lanškrounského betlému osobností. Zleva Jaroslav Čada (muzeum), textilní výtvarnice Hanka Kozubová se svojí vlastní figurou a autor betlému řezbář Bedřich Šilar držící postavu Leo Herrmanna, který se zasloužil o přesídlení 2 500 židovských uprchlíků z Československa do Palestiny.
7 až 9 - Kované plastiky Františka Bečky. Metronom - pocta Jaroslavu Ježkovi, Pocta Karlu Krylovi a Pocta pro všechny cyklisty světa.