Po devíti letech znovu hořela galvanovna

Po devíti letech znovu hořela galvanovna

Před půlnocí 1. 10. 2023 byl na operační středisko nahlášen požár galvanické linky. K události vyjela jednotka z Lanškrouna. Po příjezdu na místo a provedení průzkumu hasiči zjistili, že hoří v prvním patře galvanická linka. Na místo byly vyslány další jednotky. Vzhledem k rozsahu požáru byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu.

U požáru zasahovalo 26 kusů techniky profesionálních a dobrovolných hasičů. Na místo události byl povolán i měřící vůz z Institutu ochrany obyvatelstva, který monitoroval škodlivé látky v ovzduší. Dle výsledků měření limity v okolí nebyly překročeny. Požár se povedlo lokalizovat v 1:40. O situaci na místě byl informován starosta Lanškrouna. Po třetí hodině byl zrušen třetí stupeň požárního poplachu a na místě zůstaly 4 jednotky. Příčina požáru je v šetření. Škoda se bude pohybovat v řádech milionů korun.

 

Miroslav Polák, DiS. – zastupující tiskový mluvčí

 

Poznámka: K požáru vyjížděly jednotky HS Lanškroun, Dolní Dobrouč, CHS Svitavy, SŽ Česká Třebová, Výprachtice, Luková, Tatenice, Dolní Čermná, Žichlínek, Lanškroun, CHS Ústí nad Orlicí, CHS Pardubice

DOPLNĚNÍ 3. 10. 2023:
Od nás už víte, že v neděli 1. října ve 22.54 hodin vyjížděly jednotky požární ochrany k požáru, který vypukl v galvanovně v Lanškrouně. Na místě zasahovalo celkem 15 jednotek hasičů. Hořelo v hale o rozměrech 12 x 25 m. Průzkum i hašení se částečně provádělo v protichemických oblecích, plamenné hoření se podařilo zlikvidovat pomocí těžké pěny.
V 1.54 hodiny dostali hasiči požár pod kontrolu a zcela zlikvidován byl v pondělí v 7.24 hodin. Po celé pondělí v galvanovně vyšetřovatelé zjišťovali, proč došlo k požáru. Škoda bude velmi vysoká a přesáhne 20 milionů korun. Příčina vzniku požáru je stále zjišťována. Při této události nedošlo ke zranění.
Připomeňme, že k požáru galvanizovací linky v Lanškrouně došlo také 20. dubna 2014. Tehdy došlo k prudkému vznícení neshořelých zplodin hoření a jen vlivem profesionálního přístupu velitele zásahu nedošlo při hasebních zásahu ke zranění osob. I přes nasazení 105 hasičů trvala likvidace požáru více než jeden den. Tehdy škody na výrobním provozu dosáhly hodnot 80 milionů korun.

Zdroj: (vh), HZS Pardubického kraje