Výroční koncert lanškrounské kapely Fofr

Výroční koncert lanškrounské kapely Fofr

Třicáté výročí od svého vzniku měla bluegrassová kapela Fofr původně slavit v zámecké zahradě. Hrozba případného deště záměr zhatila a koncert nakonec proběhl na krytém pódiu zámeckého nádvoří při pohodové náladě a dokonce i za příjemného počasí.


Koncert byl průřezem repertoáru, který se věnuje převážně klasickým americkým tradicionálům. „Některé písně jsou převzaté, některé jsou naše," uvedla skupina svůj koncert. V kapele se postupně vystřídala spousta muzikantů. K současnému složení skupiny se během koncertu přidali jako hosté i tři bývalí členové.


Potleskem byl přijat nejstarší zpěvák Ruda Řehoř, který tentokrát hrál na foukací harmoniku. Vystoupil i jeden z bývalých zpěváků, Miloš Klíč z Moravské Třebové, a to s písní „Brácho zpívej". Simona Oláhová patřila k prvním kytaristům v kapele. Nyní si zahrála jako předskokanka, ale i jako host, když zazpívala píseň „Jak mám ti říct". Tu pro ni v minulosti složil Hosťa Tomášek.
Nechyběla ani nejstarší píseň, kterou Fofr hrál před třiceti lety při svém historicky prvním vystoupení na Lanškrounské kopě „To se nás netýká". Z pódia zaznělo, že americký tradicionál otextovaný Soňou Veselou byl aktuální před třiceti lety, stejně jako dnes.

A protože ke každé oslavě patří dort a přípitek, i toho se členové kapely Fofr dočkali. Bylo to pro ně překvapení.

Marie Hrynečková

Současné složení kapely Fofr:
Milan Sychra, banjo, zakládající člen
Pavel Suldovský, dobro
Aleš Přibyl, zpěv, sólová kytara
Honza Žádník, zpěv, housle
Hosťa Tomášek, zpěv, basa, zakládající člen
Petr Veselý, mandolína, zakládající člen
Miloš Vávra, zpěv, kytara - nejmladší člen

Foto:
1 - Předskokany koncertu kapely Fofr byli Jirka Hurych a Simona Oláhová, kteří se pro tuto příležitost nazvali duo Námaha.
5 - S Fofrem si na foukací harmoniku zahrál i nejstarší zpěvák kapely Ruda Řehoř.
7 až 9 - Na oslavě 30. výročí Fofru nechyběl ani dort a přípitek.
10 - Nálada byla uvolněná a během koncertu se vyřádily i děti.
11 - Zazpíval si i jeden z bývalých zpěváků Miloš Klíč z Moravské Třebové, a to píseň „Brácho zpívej", kterou otextoval Petr Pešina.
12 - Simona Oláhová patřila k prvním kytaristům v kapele. Nyní si zahrála nejen jako předskokanka, ale i jako host, když zazpívala píseň „Jak mám ti říct". Tu pro ni kdysi složil Hosťa Tomášek.