V soutěži odborných dovedností žáci z Lanškrouna uspěli

V soutěži odborných dovedností žáci z Lanškrouna uspěli

Soutěž odborných dovedností v oboru mechanik elektrotechnik je každoroční událost, která přináší mnoho nadějí pro žáky a jejich učitele. Letos se konala v Praze ve dnech 15. a 16. února na Střední průmyslové škole na Proseku.


Soutěže se zúčastnilo celkem 18 žáků z 9 škol - Prahy, Lanškrouna, Brna, Pardubic, České Třebové a Nové Paky, kteří chtěli předvést své odborné dovednosti a znalosti v oblasti elektrotechniky.


Mezi významnými účastníky této soutěže byli i dva žáci Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Lanškroun - Petr Loder a Jaroslav Hamřík, kteří v soutěži týmů získali krásné 2. místo. V soutěži jednotlivců vybojoval 2. místo Jaroslav Hamřík.


První den soutěže byl zaměřen na teoretickou část, kdy žáci museli projít náročným testem složeným z padesáti otázek jejichž rozsah ověřil hloubku jejich znalostí oboru elektrotechniky, a to v oblastech teorie obvodů, digitální elektrotechniky nebo např. měření v elektrotechnice.
Druhý den soutěže měli žáci za úkol vyrobit stabilizovaný zdroj napětí 0 – 30 V s proudovým omezením 20 mA – 3 A. Tento úkol byl náročný a vyžadoval od soutěžících nejen vynikající technické dovednosti, ale také pečlivost a preciznost.


Soutěžící byli hodnoceni na základě jejich výkonů v obou částech soutěže, kde naši žáci dosáhli skvělých výsledků a odvezli si hodnotné ceny od sponzorujících firem Schrack Technik spol. s r. o. a P2J Technology. Jejich úspěch je významným přínosem pro naši školu a všichni jsme na jejich výkon velmi hrdí. Takové úspěchy nejenže motivují další žáky, ale také dokazují, že vzdělání v oblasti elektrotechniky na naší škole má skutečnou hodnotu.


Jaroslav Hamřík bude mít šanci prokázat své schopnosti ve finále soutěže na prestižní akci České ručičky, která se bude konat v Brně. Přejeme mu mnoho úspěchů a těšíme se na jeho výsledky.


Soutěže odborných dovedností jsou významnou součástí vzdělávání a příležitostí pro studenty rozvíjet nejen své technické schopnosti, ale také kreativitu a řešení problémů. Takové soutěže navíc umožňují propojit školy a praxi, čímž přinášejí nové podněty a inspiraci pro další vzdělávání.

Je třeba tuto tradici nadále udržovat a rozvíjet, protože tím pomáháme mladým lidem rozvíjet své schopnosti v oboru a připravujeme je tak na budoucí kariéru.


Josef Němec

 

Foto:
1 - Jaroslav Hamřík vybojoval druhé místo v soutěži jednotlivců.
2 - Petr Loder, který společně s Jaroslav Hamříkem, získal druhé místo v soutěži týmů.
3 - První zprava Jaroslav Hamřík byl úspěšný v soutěži jednotlivců i týmů.
4 - Jaroslav Hamřík a Petr Loder tvořili tým, který se umístil na druhém místě.