V Lanškrouně našli mrtvou ženu. Policie zadržela podezřelého (aktualizace)

V Lanškrouně našli mrtvou ženu. Policie zadržela podezřelého

Policie v Pardubickém kraji vyšetřuje násilnou smrt třiapadesátileté ženy z Lanškrouna na Orlickoústecku. Zadržela podezřelého pětašedesátiletého muže. Neštěstí se stalo v pondělí v jednom z lanškrounských bytů.

„Od počátku bylo zřejmé, že na její smrti měla účast jiná osoba. Policisté ještě včera (v pondělí) zadrželi 65letého podezřelého muže, se kterým v současné době probíhají úkony trestního řízení,“ uvedla mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Bližší podrobnosti policie sdělí patrně na konci týdne, dodala.

V kraji jde o druhý případ násilné smrti v letošním roce. Z vraždy minulý týden policie obvinila sedmatřicetiletého muže, který 30. března ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku ubodal svoji šestašedesátiletou matku. Hrozí mu deset až 18 let ve vězení. Obviněný je stíhán vazebně.

Zdroj: Novinky.cz, ČTK

 

Senior měl brutálně zabít svou partnerku. Policii se pak sám přihlásil


Druhou vraždu během jediného týdne řeší kriminální policie na Pardubicku. V Lanškrouně měl 65letý muž brutálně zabít svou partnerku. Skončil ve vyšetřovací vazbě.

V noci z neděle na pondělí měl 65letý muž vzít sekáček a udeřit spící ženu do hlavy. Žena se ale probrala a přes půl hodiny s partnerem zápasila o holý život. Jenže muž měl převahu a nakonec svou družku podle kriminalistů udusil.

"Údajně mu mělo hrozit vězení, takže v něm uzrála myšlenka, že svou ženu, kterou měl strašně rád, tak aby ji tady nenechal a nezůstala o samotě, neskončila pod mostem, rozhodl se tedy, že ji zabije s tím, že sám potom spáchá sebevraždu," vysvětlil kriminalista Milan Šimek.

​O sebevraždu se ale nakonec nepokusil, místo toho se vykoupal, převlékl a šel do města vyřizovat svoje osobní záležitosti. Kriminalisté teď zjišťují, proč mu mělo hrozit vězení. Konkrétnější ale zatím nebyli. Vražda by mu ale mohla zajistit místo v cele až na 20 a možná i více let.

"Byl obviněn z trestného činu vraždy a je ohrožen trestem 12 až 20 let odnětí svobody. Jsem přesvědčená, že poškozená mohla utrpět mučivé útrapy, mohlo by tedy dojít ke zpřísnění právní kvalifikace," uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Podle kriminalistů bylo soužití páru velmi divoké už dlouho před vraždou. "Velkým problémem bylo nadměrné užívání alkoholických nápojů. On měl nějakou vážnější příhodu, zhruba před půl rokem, tak od té doby neměl pít. Žena v tom pití ale pokračovala, což mu výrazně vadilo a kvůli tomu se často hádali," uvedl Šimek. Policii se muž nakonec přihlásil sám, vraždu ohlásil na tísňovou linku.

Zdroj: TN.cz

 

Druhá vražda během týdne

LANŠKROUN - Muž zabil svoji družku a po dlouhých hodinách se udal policii. 

V pondělí 4. dubna 2022 krátce před 22. hodinou volal na linku 158 muž a oznámil, že zabil svoji družku. Ač se oznámení zdálo až neuvěřitelné, policisté po příjezdu na místo události, což bylo v jednom z bytů v Lanškrouně, zjistili, že se na místě nachází mrtvá 53letá žena – družka oznamovatele. Na první pohled bylo zřejmé, že se jedná o násilnou smrt a proto podezřelého 65letého muže zadrželi.

Muž se se ženou znal zhruba od roku 2014 a jejich soužití bylo zpočátku bezproblémové. Později mezi nimi údajně docházelo k problémům ohledně financí a zřejmě i nadměrného požívání alkoholu ze strany ženy. Proto měl muž v nedělních nočních hodinách vymýšlet způsob jejího usmrcení. Nakonec jí nad ránem ve spánku napadl řeznickým sekáčkem na maso. Žena se probudila, začala křičet a snažila se před útočníkem utéct. Muž jí pronásledoval a napadal. Když bojovala o život, použil ještě kuchyňský nůž a rdousil ji až do jejího skonu. Poté začal jednat racionálně, převlékl se, umyl se a několikrát se vydal do města. Následně kolem těla vytvořil malý „oltář“, položil tam květiny a zapálil svíčky. Protože muž již byl ve výkonu trestu, měl zkušenosti s vězením, připravil si tašky s osobními věcmi a po dlouhých hodinách zavolal policii.

Údajným motivem jeho jednání mělo být to, že se sám dostal do střetu se zákonem, mohlo mu hrozit vězení a on nechtěl, aby tu žena zůstala sama. Proto se jí rozhodl usmrtit a sám spáchat sebevraždu.

Státní zástupkyně Mgr. Lenka Faltusová uvedla, že: „Muž byl obviněn ze zločinu vraždy v kvalifikované skutkové podstatě právě proto, že uvažoval o samotné vraždě, tzn. spáchal jí s rozmyslem a po předchozím uvážení s tím, že v současné době je ohrožen trestní sazbou 12  20 let trestu odnětí svobody, ale vzhledem k charakteru útoku a množství použitých útočných nástrojů lze předpokládat, že po zpracování soudně-lékařské expertizy ve vztahu k příčině smrti a zranění poškozené, že může dojít ke zpřísnění právní kvalifikace.“ Dále státní zástupkyně uvedla, že podala návrh na vzetí obviněného do vazby z důvodu vazby útěkové, kterému Okresní soud v Ústí nad Orlicí vyhověl.

Jedná se o vysokoškolsky vzdělaného člověka v důchodu, který byl dvakrát v minulosti odsouzen pro majetkové delikty a dvakrát byl ve výkonu trestu.

Vyšetřování je na samém počátku a toto jsou veškeré informace, které budeme k případu poskytovat.

plk. Mgr. Milan ŠIMEK, vedoucí OOK SKPV, KŘP Pardubického kraje
mjr. Ing. Markéta JANOVSKÁ, tisková mluvčí policie Pardubického kraje