„Podaří-li se přijmout další lékaře a sestry, rádi bychom navýšili kapacity klientů,“ říká zubní lékař Aleš Bílý

„Podaří-li se přijmout další lékaře a sestry, rádi bychom navýšili kapacity klientů,“ říká zubní lékař Aleš Bílý

V červenci 2021 bylo na Pivovarském náměstí v Lanškrouně otevřeno nově postavené stomatologické centrum ABE Dent. Své zubní ordinace do ní přestěhovali lékaři MUDr. Aleš Bílý st. a MDDr. Aleš Bílý ml., přemístěna sem byla také stomatologická laboratoř Elišky Bílé. Všichni předtím působili v Opletalově ul. č. 567 (vedle úřadu práce).

Se zubním lékařem Alešem Bílým ml. jsme hovořili o službách i moderním technickém vybavení, které se v ABE Dent centru nachází:

 

Jaké služby jsou v nové budově, kterou jste postavili, poskytovány?
V přízemí objektu se nacházejí čtyři bezbariérové zubní ordinace se společnou recepcí a čekárnou.  V dalších místnostech můžeme najít rentgenologické pracoviště (RTG) na kterém provádíme malé intraorální a velké extraorální snímky a CBCT (conebean CT).
V první zubní ordinaci ordinuje MDDr. Aleš Bílý a sestra Věra Langerová. Provádějí se zde preventivní prohlídky, léčba zubního kazu, endodontické ošetřování kořenových kanálků a protetické rekonstrukce (korunky, můstky, atd.).
Druhá ordinace slouží na dentální hygienu a tu má na starosti Vlaďka Vičarová Dis. Učí správné techniky čištění zubů, odstraňuje zubní kámen a pigmenty a bělí zuby pod dohledem zubního lékaře. Služby dentální hygieny může využít každý, a to i neregistrovaní pacienti.
Třetí ordinace je zaměřena na chirurgii, kde se provádí extrakce zubů, včetně zubů moudrosti, resekce kořenových hrotů a zavádí dentální implantáty.
Čtvrtá ordinace patří MUDr. Alešovi Bílému st. a zubní instrumentářce Renatě Zlámalové. Spektrum výkonů je identické jako v první ordinaci.

V druhém patře budovy se nachází zubní laboratoř, kde pracuje Eliška Bílá a Eva Ondrišková. Laborantky vyrábějí veškeré fixní nebo snímací protetické výrobky.
 

 

Na Vaší FB stránce zmiňujete moderní technické vybavení. Mohl byste vysvětlit k čemu nové přístroje konkrétně slouží?
Mezi moderní technologie, které využíváme, patří CBCT (3D rentgen), CEREC, zvětšovací technika (lupové brýle), strojová endodoncie, laser a krevní plazma.
CBCT (3D RTG) - Před každou implantací a věších chirurgickým zákrokem si z důvodu bezpečnosti a komfortu pro klienta děláme 3D RTG, na kterém vidíme veškeré anatomické detaily (případně patologické).

CEREC  (CAD CAM systém) - Je to systém, který nám umožní vytvořit keramickou korunku v jedné návštěvě klienta. Standardně trvá tento proces klidně až dva nebo tři týdny. Zuby už neotiskujeme, ale digitálně skenujeme. Spousta našich klientů tento postup oceňuje z důvodu, že otiskování zubů jim nedělá dobře, protože mají zvýšený dávivý reflex. Po oskenování preparovaného zubu se vytvoří digitální design budoucí keramické náhrady a vybere se příslušný keramický blok, který je frézou zpracován.

Zvětšovací technika (lupové brýle, externí osvětlení) - Lupové brýle nám poskytnou zub v patřičném zvětšení. Můžeme tak tedy poskytnout lepší diagnostiku a preparační přesnost.

Strojová endodoncie a kofferdam - Při opracovávání kořenových kanálků využíváme strojové NiTi nástroje.

Laser využíváme při preparaci měkkých tkání nebo při regeneračních pochodech.

Krevní deriváty – PLAZMA - Využíváme jako akcelerátor hojení při chirurgických zákrocích.

 

Přibíráte nové pacienty?
V současné době bohužel nové klienty z kapacitních důvodů nepřijímáme, pouze přijímáme delegované práce od ostatních kolegů.

 Je možné, že v budoucnu dojde ke změně a možnost přijímat nové pacienty se přece jen naskytne?
Do budoucna máme v plánu rozšířit dentální tým (zubní lékaře/ky, sestry, atd.). Pokud by se to povedlo, tak bychom rádi kapacity nových klientů navýšili. 

 

Nová třípodlažní budova stomatologického centra, která byla postavena tak zvaně na zelené louce, uzavírá severovýchodní stranu Pivovarského náměstí. Projekt zpracovala ostravská firma KOHL Architekti s.r.o., výstavbu zajistila firma IPESIS s.r.o. Od investora, tj. společnosti ABE Dent Lanškroun s.r.o., jde o významný počin jak architektonicky pro Pivovarské náměstí, tak odborně a lidsky pro obyvatele Lanškrouna.

Marie Hrynečková

 

Foto 2 zleva: Renata Zlámalová, Vlaďka Vičarová Dis., Eliška Bílá, Věra Langerová, MDDr. Aleš Bílý ml., Eva Ondrišková a MUDr. Aleš Bílý st.