Anketa: Jaká květinová výsadba se vám líbí?

Anketa: Jaká květinová výsadba se vám líbí?

Zahradník technických služeb Miroslav Svoboda pracuje pro Lanškroun už deset let. Během této doby doznala výsadba ve městě mnoha změn. „Když jsem přišel, tak se sázelo nějakých 200 macešek na náměstí do květináčů a dnes máme po městě tisíce květin a nespočet záhonů. Spousta míst ve městě kvete. Některá místa vzešla z mé hlavy a některá pro vás připravili zahradní architekti," rekapituluje Mirek Svoboda.

Své práci neváhá věnovat část volného času i soukromí. Komunikuje s odbornými pracovišti a vyměňuje si poznatky s městy, kde mají s květinovou výsadbou bohaté zkušenosti. Připouští, že některé věci ze své pozice ovlivnit nedokáže, ale co určitě dokáže, zpříjemnit svým dílem prostředí ve městě. Rád by věděl, který typ výsadby se občanům Lanškrouna líbí a kterou výsadbu by případně mohli postrádat.

Společně jsme proto připravili anketu na téma oblíbené květinové výsadby. Týká se sedmi lokalit, jež má zahradník technických služeb v péči (v případě L´Artu bude mít údržbu záhonů na starosti až od roku 2022). Jsou to:

Kruhový objezd a přilehlé okolí
Květinová výsadba okolo L´Artu
Lorencova alej a letničky z přímého výsevu
Trvalková výsadba na náměstí Jana Marka Marků
Trvalkové záhony na křižovatce u kina
Trvalková výsadba v zámecké zahradě
Trvalková výsadba v ulici Třešňovecké

Hlasovat pro nejhezčí květinovou výsadbu můžete na facebookové stránce Lanskrounsko.cz, kde je zveřejněno sedm fotografií. Každá z nich reprezentuje jednu z uvedených lokalit (ne u všech se bohužel podařilo zajistit snímek z doby, kdy bylo vše v květu). Místa, jejichž osázení se vám letos líbilo, můžete označit lajkem a tím jim dát svůj hlas.

Děkujeme, že svým názorem poskytnete Mirkovi Svobodovi zpětnou vazbu a možná i přispějete k dalšímu zlepšení prostředí ve městě.

Marie Hrynečková

Kruhový objezd a přilehlé okolí
V letošním roce zde převládaly ostálky myrylandské, krásenky zpeřené, surfinie, ostálky jiřinokvěté, doplňovala je stipa, šalvěj a rudbeckia. Nyní jsou záhony na kruhovém objezdu již zazimovány, přetrvává zde pouze stipa a starček. V tuto chvíli jsou již také zasazeny cibulky a trvalky jako jsou tulipány, narcisy a třapatky. Cibulky tulipánů zahradníkovi darovali občané Lanškrouna.

Květinová výsadba okolo L`Artu
Záhony jsou osázeny trvalkami. Brzy na jaře rozkvetly krokusy a narcisy, později okrasné česneky (Allium nigrum a Allium sphaerocephalon) a dlužicha (Heuchera hybrida Autumn Leaves). Dále sasanky, bíle kvetoucí zběhovce, svíčkovce, kopretiny, kakosty, kohoutky, šalvěje a okrasné trávy.

Lorencova alej
Strana od pizzerie po přechod u Lidlu byla oseta směsí Plzeňská květnice, což je letničková louka patnácti druhů květin. Zbytek Lorencovy aleje byl oset měsíčkem lékařským. Co se bude dít v Lorencově aleji v roce 2022 se bude odvíjet především od termínu plánované rekonstrukce vozovky od kruhového objezdu po křižovatku s ulicí Lidickou. Zahradník by v budoucnu chtěl záhony podél silnice osázet trvalkami, inspirací mu je výsadba, která byla použita ve Strakonicích - viz. foto 6.

Trvalková výsadba na náměstí J. M. Marků
V záhonu před lékárnou U milosrdného Samaritána kvetly na jaře tulipány a narcisy, později také lilie a třapatka nachová. Záhon u nové pošty je osázen trvalkami, a to růžemi Rosa Lovely Fairy, střed záhonu je osázen tzv. ruskou šalvějí (Perovskia Atriplicifolia) se stříbrným olistěním.

Trvalkové záhony na křižovatce u kina
Jsou osázeny denivkami, kontryhelem a třapatkami.

Trvalková výsadba v zámecké zahradě
Zámecká zahrada je lemována bílými hortenziemi, v záhoně pod nimi kvetly lilie různých barev.

Výsadba v ulici Třešňovecké
Záhony jsou osázeny řebříčkem, chrastavcem, rozchodníkem, šáterem, plesnivkou a dalšími.