Blesková povodeň v Lanškrouně, lokalita za L´artem je neprůjezdná

200614 povodenPo poledni 14. června se Lanškrounem prohnala bouřka se silným deštěm. Během 1,5 hodiny napršelo přes 80 milimetrů vody. Část Lanškrouna je pod vodou. Zaplaveno je například několik domů, garáží a silnic na Teslově a ve směru na Rudoltice. Prostor kolem garáží pod Minářákem je pod vodou, městská policie obtelefonovává majitele aut, aby s nimi zavčas odjeli.

Starosta města Radim Vetchý varuje řidiče, aby nevjížděli do části města za kulturním domem. Lokalita je neprůjezdná.

Hasiči se nezastavili. Nečekali na zavolání od občanů, ale na kritická místa přijeli hned, jak se spustil prudký déšť, aby kontrolovali situaci. Odčerpávali vodu ze sklepů, garáží a zahrad v ulicích Krátká, K. Čapka, Palackého, B. Smetany, Zborovské, Husově, Nerudově, Bóži Modrého, Škroupově, Nádražní, Olbrachtově, Lidické a také v Dolním Třešňovci a v Oboře. Zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči z Lanškrouna a dále jednotky z Dolního i Horního Třešňovce, Dolní a Horní Čermné, Žichlínku, Ostrova, SŽDC Česká Třebová, Bystřece, Tatenice, Dolní Dobrouče a Lukové.

Děkujeme.


Marie Hrynečková

 

 

Posledních pět fotografií poslala Krasava Šerkopová ze Zámečku. Píše: Dnešní přívalový déšť udělal i na kopci na sídlišti Zámeček v Rudolticich ze silnice řeku, z hřiště rybník, na polích jezera, na trávníku louže, takovou zátopu jsme tu za 14 let, co se tu bydlí, ještě nezažili.