1832 - Zemská koruna, U Zlaté koruny i U zemské brány

Snímek zobrazuje detail koruny nad vchodem domu čp. 28. na ulici 28. října. Jde o dřívější hotel Zemská koruna, dokumentace k objektu někdy zmiňuje též název U Zlaté koruny či U zemské brány. Budova je nyní čerstvě opravená a podobou fasády se mírně navrací ke vzhledu z třicátých letech 20. století. 

Základ domu pochází patrně z doby dřívější, nežli z první třetiny 19. století.

Nasvědčuje tomu jednak jeho zaznamenání na katastrální mapě z roku 1832, kde je vyobrazen červeně, což znamená, že již tehdy šlo o budovu zděnou, požárně zabezpečenou. Dalším historickým prvkem jsou gotické sklepy s klenbami a konstrukce přízemí. Výstavba nad úrovní terénu je již renezanční s výraznější přestavbou v polovině 19. století. Křídlo do dvora je novodobé.

V první třetině 20. století dům vlastnil obchodník s kůžemi (Lederhändler) Vinzenz Nagl, který měl v přízemí svůj obchod. V roce 1929 provedl přístavbu s nástavbou části domu.

V roce 1951 bylo přízemí budovy pronajato Výrobnímu družstvu Fotografia Pardubice, které zde zřídilo svoji provozovnu. Ta v budově přetrvala až do roku 1987.

Dům prošel v druhé polovině 20. století mnoha stavebními úpravami, k těm větším patřila vestavba místností v podkroví (1965), oprava fasády (1967) a přestavba prostor fotoatelieru na obytné místnosti (1989).

Nemovitost o 7 obytných místnostech a dvou kuchyních odkoupilo v roce 1988 Město Lanškroun od soukromé majitelky a v dubnu 1990 ji prodalo manželům Václavu a Evě Leníčkovým, kteří z ní vybudovali hotel Zemská koruna. Tehdy se hotel s restauračním zařízením stal vyhledávaným místem. V přízemí hotelu byl situován snack bar s kapacitou 34 míst, v suterénu byla ve dvou místnostech vinárna pro 32 návštěvníků. V prvním poschodí byla restaurace o kapacitě 32 míst a tři jednolůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením. Podkroví bylo řešeno jako tříhvězdičkový hotel se třemi pokoji.

Na podzim roku 1992 Václav Leníček slavnostně otevřel v prvním poschodí hotelu Zemská koruna čínskou restauraci nazvanou Zlatý drak. Dva čínští kuchaři ze šanghajského hotelu Jegull zde připravovali originální čínská jídla a hosty obsluhovala čínská servírka. Pro tehdejší Lanškroun to byla nevídaná událost!

Po třech letech došlo ve vinárně a snack baru ke změně provozovatele. V roce 2001 se pak provozování přízemí ujal další nájemce, který prostory přebudoval na bar s hernou.

Současný majitel nemovitost citlivě zrekonstruoval na obytný dům a při úpravě fasády zdůraznil architektonické prvky, římsy a ostění kolem oken. Dům je v uličním průčelí široký přes 9 metrů a jeho hloubka je téměř 20 metrů. Přístup k objektu je možný též z ulice Hradební.

Marie Hrynečková

 

Foto:
1 - Detail koruny nad vstupními dveřmi.
2 a 3 - Dům čp. 28 je součástí uliční řadové zástavby obdobných patrových domů.
4 - Výřez z katastrální mapy z roku 1832. Žlutá barva vyjadřuje stavby dřevěné, požárně nezabezpečené. Červeně jsou zobrazeny budovy zděné, požárně zabezpečené.
5 - Skica domu čp. 28 z roku 1931. Vinzenz Nagl obchodoval s kůžemi, nad prostřední výlohou je nápis Lederhändler (archiv stavebního úřadu).
6 - Nákres domu z poloviny 20. století (archiv stavebního úřadu).
7 - V roce 1965 byla provedena vestavba místností v podkroví (archiv stavebního úřadu).
8 - Dům čp. 28 s růžovo-bílou fasádou je v pravé části fotografie (archiv Stanislava Vimra).
9 - V roce 2018, těsně před poslední rekonstrukcí, byla fasáda domu světle modrá.
10 - Článek z Tesláckého světa z 16. října 1992 o slavnostním otevření čínské restaurace Zlatý drak v hotelu Zemská koruna.
11 - Snímek ze slavnostního otevření čínské restaurace v hotelu Zemská koruna 4. října 1992.