Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 569x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 348x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 272x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 753x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

200616 uklidOkamžitou pomoc rodinám, které byly v neděli postiženy bleskovou povodní, poskytovali především hasiči. Ti přijeli Lanškrounu na pomoc z více než desítky okolních obcí a jejich čerpadla se nezastavila dlouho do večera. Město také ihned svolalo krizový štáb a povodňovou komisi, takže téměř celá městská rada byla v terénu do pozdních večerních hodin. Situaci popsal starosta města Radim Vetchý:

Od počátku jsme monitorovali potřeby lidí postižených bleskovou povodní. Sepsali jsme požadavky na technickou pomoc, na materiální vybavení a hlavně na vysoušeče. Ty se nám podařilo zajistit jak vlastními silami přes bytový podnik a další firmy v Lanškrouně, tak následně prostřednictvím hasičů ze Skutče, kteří přivezli 25 vysoušečů do skladu města okolo desáté hodiny večerní. Dnes jsou po úklidu vysoušeče postupně rozdávány postiženým rodinám.

 

Pokračuje pomoc města i jinou formou?
Teď (dopoledne) dobrovolní hasiči z Třešňovce a z Lanškrouna pomáhají lidem, kteří mají ve svých domovech bláto, s úklidem a stěhovat materiál. Máme i několik dobrovolníků, kteří pracují na podobných aktivitách.

 

Kolik rodin povodeň postihla?
Řekl bych, že se jedná o více než třicet vlastníků nemovitostí, počítám do toho i garáže. Patří tam i zahrádkáři, dále několik osobních aut, která byla zničena, protože když přišla voda nebylo možné s nimi tak rychle odjet.

 

Jaké další pomoci, kromě vysoušečů, se lidem dostává?
Byly to především vysoušeče, v mnohých případech byl k úklidu použit vysokotlaký čistič. Nakoupili jsme také košťata, chemické a dezinfekční prostředky. Technické služby už čistily komunikace a budou čistit dešťové vpusti - kanály. Dále bylo rozmístěno víc jak deset kontejnerů, kam je možné odhazovat zničené věci bez ohledu na třídění. Vše je pokryto vrstvou bláta, technické služby odpad průběžně likvidují a opět rozmisťují prázdné kontejnery.

 

Je mi jasné, že takové průtrži mračen lze stěží předejít. Přesto... zabýváte se myšlenkou, co by se dalo do budoucna udělat, aby následky nebyly tak ničivé?
V současné chvíli proběhlo šetření na bezejmenném vodním toku, který zaplavil tuto část Teslova. Jedná se o potok, který teče přes zahrádky od Minářova kopce a potom z podzámeckého vrchu. Naše vodoprávní oddělení provedlo místní šetření a na jeho základě budou učiněna technická opatření.

 

Děkuji Radimu Vetchému za čas, který věnoval tomuto rozhovoru. Zastihla jsem ho v pondělí po ránu na ulici B. Smetany při jednání s rodinami, které povodeň postihla nejvíce.

Marie Hrynečková

 

Foto:

1 a 10 - Bezejmenný potok protéká zahrádkářskou kolonií, stáčí se kolem „okálů" a hned za nimi (před garážemi) je sveden pod zem. Roura, do které vtéká, má průměr kolem 1 metru. Za normálních okolností tento rozměr stačí...

2 - Hasiči při likvidování následků povodně. Pomáhali i lidem ve vyplavených zahradách, sklepích a domcích.

3 a 5 - Vyplavené prostory se vysoušely.

4 - V tomto rodinném domku žije chlapec, který se pohybuje na vozíčku. Rampa, která ho vyváží po schodech, byla zaplavená. Voda podemlela i dlažbu u branky. 

6 - Vysoušely se i řadové garáže.

7 a 8 - Kontejnery na odpad byly hned zaplněné.

9 - Pracovníci technických služeb se ihned pustili do čištění dešťových vpustí (kanálů).