Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 492x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 174x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 244x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 750x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

191017 gabinaUplynulý víkend využili motorkáři z Motobigbangu a Islanders, kteří v srpnu společně organizovali motosraz v Lukové, k předání výtěžku z akce. Tentokrát částku 125 tisíc korun rozdělili na tři díly.
Nejprve se vypravili do Canis centra v Dolním Třešňovci, kde předali krmivo pro pejsky - 110 kg granulí, 17 masových konzerv a další pamlsky. V útulku momentálně přebývá šestnáct psů. Hodnota předaného krmiva se pohybuje kolem 5 tisíc Kč.

"Pokud bych tím krmila všechny psy, tak nám to vyjde tak na 15, 16 dní. Jsem moc ráda, že si motorkáři vzpomněli a že našim pejskům něco přivezli. Jsou strašně hodní,“ děkovala vedoucí centra Renata Kristková.

 

Dvacet tisíc korun se organizátoři motosrazu rozhodli věnovat onkologickému oddělení v Pardubicích na zakoupení automatického defibrilátoru, který bude umístěn u vstupu do nové budovy onkologie. Peníze se chystají lékařům předat během měsíce listopadu.

 

Částkou rovných sto tisíc korun podpořili motorkářskou naději Gabrielu Novotnou, první ženu v republice, která jela Dakar. Gábina byla letos úspěšná, když mezi 148 jezdci obsadila 70. místo. Následně v červenci ale jela ještě Silk Way Rallye, kde si zlomila pánev a nohu. V současné době se z těchto zranění doléčuje a začíná zlehka trénovat.

Motorkáři se s Gábinou, která je povoláním tlumočnice angličtiny a francouzštiny, sešli v hotelu Bravo v České Třebové, kde jí předali vějíř bankovek. Povídalo se o její současné situaci a nakonec je Gábina pozvala prohlédnout si závodní motorku, kterou právě převážela z opravy.

 

 

Po té, co Gabriela podepsala darovací smlouvu a převzala peníze, poskytla následující rozhovor:

S jakou náladou jste do České Třebové příjížděla?
Samozřejmě jsem se těšila na setkání, ale to krásné počasí přímo vybízelo dorazit na motorce, jak to všichni udělali. Já jsem musela ještě pořád autem. Takže jsem trochu rozpačitá, ale ta společnost tady vás strhne, takže se to velmi rychle otočilo.

 

Proč jste nemohla přijet na motorce?
Protože jsem měla v létě poměrně vážné zranění během Silk Way Rallye. Pořád ještě mám operovaný kotník ve stavu, kdy na něj nesmím ostřeji šlápnout nebo dupnout, což na motorce člověk nemůže úplně zaručit. Nebylo by to úplně bezpečné.

 

Co vás v nejbližší době čeká?
Teď už by se to mělo velmi rychle zlepšovat. Já už můžu být kromě motorky v plném tréninku, nemůžu sice moc běhat, ale můžu jezdit na kole. Ještě mě čeká jedna operace, vytažení železa, a potom už by to mělo být dobré.

 

Už víte, jak částku od motorkářů využijete?
To vím naprosto přesně. Já si z těch závodů nesu spoustu různých závazků, které jsou na hodně dlouho a nejsou vůbec příjemné. A abych mohla vůbec pomýšlet na to ve sportu zůstat, tak je musím postupně řešit (pozn. redakce: Gábina si na Dakar 2018 vzala hypotéku). Takhle jsme to i řešili s klukama. Když za mnou přišli s nabídkou, že by rádi výtěžek z motosrazu dali na moje další závodění, já jsem jim už tehdy otevřeně říkala, že nemůžu zaručit, že se povede Dakar 2020, protože na něj nejsou posháněné peníze a nesu si toho spoustu z těch dvou předcházejících závodů. Oni řekli, že to tím rozhodně nepodmiňují, že je to v pořádku a že věří, že závodění nepověsím na hřebík. Čemuž já věřím taky. Takže to půjde na tyto účely, abych se postupně mohla alespoň k nějakým menším závodům vrátit a abych se zase dostala na nohy. Člověk se musí během roku soustavně připravovat a jezdit závody, aby to pak v tom lednu mělo smysl.

 

Takže teď se budete v první řadě věnovat doléčení zranění a pak se pustíte do přípravy na Dakar 2021?
Přesně tak. Dakar zatím nemůžu úplně slíbit, ale ani vyloučit.

 

Chcete něco motorkářům v souvislosti s jejich darem vzkázat?
Člověk se v závodění potká se spoustou lidí, potažmo spoustou silných osobností, protože Dakar je nejtěžší závod světa oprávněně. Je jak fyzicky, tak psychicky náročný a ne všechny ty osobnosti jsou jenom pěkný. Zkrátka nepřitahuje jenom morálně vyspělou elitu národa... to samozřejmě trochu zlehčuju, ale prostě všude, kde se točí peníze se to prostředí nějakým způsobem kazí a korumpuje. Při shánění peněz jsem narazila na spoustu případů, kdy se někdo chová poměrně nečestně.
A strašně vám dodá energii, když vidíte takovouto skupinu nadšenců, co se dohodnou, že ten zisk budou dávat na nějaké takovéhle účely. A když mě někdo takhle oslovil, tak to bylo vůbec poprvé, co se něco v takovém rozsahu událo. Ačkoliv je fér poznamenat, že mám velmi hezkou komunitu lidí, co mě sledují, a už po prvním Dakaru vznikala nějaká sbírka. Ale že tomu někdo věnuje takové úsilí, dotáhne to a pak ty peníze opravdu rozdá na účely, které mají smysl - teď nemluvím jen o sobě, ale třeba i o přístroji na onkologii - to se asi všichni shodneme, je něco, co smysl má. To je obdivuhodné a ukazuje to, že motosport pořád ještě dokážou lidi dělat pro radost a s vášní, tak jako já jsem k závodění vždycky přistupovala. A je to obrovská vzpruha.

S přáním brzkého uzdravení a poděkováním Gabriele Novotné za rozhovor

Marie Hrynečková
Foto: autorka a Tereza Juřinová

 

Článek ze srpnového motosrazu v Lukové:
https://www.lanskrounsko.cz/cz/8883-gabina-novotna-motosraz-lukova

 

Foto:
1 až 3 - V Canis centru Dolním Třešňovci s Renatou Kristkovou.
4 - Motorkáři se vítají s Gábinou, která přijela dodávkou.
5 až 7 - V hotelu Bravo při podpisu darovací smlouvy a převzetí peněz.
8 - A ještě společné foto.
9 až 11 - Motorkáři se zajímali o úpravy a různá vylepšení na závodním stroji.