Lanškroun

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

17. 04. 2024 481x

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 173x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

19. duben - Den Země 2024

19. duben - Den Země 2024

08. 03. 2024 233x

Co vše obsahují nádoby na směsný odpad? Odpověď na tuto otázku se dozvíme společně s odborníky, kteří přímo na náměstí J. M. Marků provedou fyzickou analýzu odpadů.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 750x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

180427 rybnikKolem Dlouhého rybníka panuje stavební ruch, a to i o víkendu, aby se všechny plánované práce stihly do konce května. "Cílem je vybudovat příjemný prostor pro odpočinek, sport a rodinné výlety,“ říká starosta Radim Vetchý. Někteří lidé se domnívají, že v místě u hlavní silnice, kde byly nedávno zbourány šatny (později diskotéka), se chystá vybudování bazénu. V tomto případě je asi přání otcem myšlenky, protože bazén se tady skutečně neplánuje. Plocha by měla být jen srovnána a zatravněna.

Pracuje se na zcela jiných místech. Právě probíhající revitalizace koupaliště zahrnuje:
- výstavbu vstupního portálu
- opláštění stávajícího objektu minigolfu
- veřejné osvětlení
- dřevěné dělící prvky
- dřevoocelová svodidla podél silnice na hrázi rybníka
- změnu povrchu cesty pro pěší podél pláže rybníka Dlouhý

Celkové náklady jsou 2 468 400 včetně DPH, zakázku získala firma Petr Coufal z Němčic. Termín dokončení je stanoven do 31.5.2018.

Vstupní portál
Revitalizace koupaliště má za úkol zušlechtit vstupní prostor koupaliště a zároveň podél Dlouhého rybníka zvýšit bezpečnost silničního provozu a především chodců. Konstrukce vstupního portálu je navržena z dřevěných trámů ze sibiřského modřínu, kotvena a ztužena ocelovými prvky. Hlavní portál bude doplněn výpalkem z plechu ve tvaru koruny s nátěrem v odstínu kovářské černi. V průchozí části portálu bude umístěn kamenný blok z pemrlované žluté žuly zabraňující vjezdu motorovým dopravním prostředkům. Ve vstupní části u minigolfu turista najde základní informace o městě i lokalitě, do které zde bude vstupovat. Součástí portálu bude osvětlený panel pro umístění informačních materiálů.

Dřevoocelové svodidlo
Po vykácení stromů na hrázi se lidé obávají, že strana k rybníku je příliš otevřená a že je to nebezpečné. Proto bude podél komunikace na hrázi rybníka umístěno svodidlo. Svodnice vyrobené z dřevěné kulatiny o průměru 220 mm, délky 1,995 m se připevní na sloupky, které budou osázeny po 2 metrech.

Účelová cesta pro pěší
Na cestě se nyní intenzivně pracuje. Je z hutněné vápencové drtě a je navržena v celkové délce 150,36 m a šířce 2,2 m.

Veřejné osvětlení

 

 


Molo - samostatná investiční akce

Na vodě bude v nejbližších dnech umístěno molo, které nahradí staré a nefunkční. Sestava mola bude tvořena pěti železobetonovými plováky s jádrem z extrudovaného  polystyrenu o rozměru 6 x 2 x 0,9m (délka, šířka, výška) sestavené do tvaru písmena „T“. Jednotlivé moduly budou mít samostatnou plovatelnost a nepotopitelnost a ponor každého jednotlivého modulu nepřesáhne 0,5m. Ponor tohoto mola jako celku bude taktéž v rozmezí do 0,5m. Betonové plováky budou vyrobeny z betonu, nosná i třmínková výztuž bude vyrobena z oceli. Celkové rozměry sestavy budou 18 x 6 x 0,9m.

Pochozí povrch bude v přírodním povedení z masivního dřeva sibiřský modřín. Toto koupací molo bude ukotveno ke břehu po obou stranách zajišťovacími lany o dostatečné síle a délce s navijáky tak, aby byla celá sestava dostatečně zajištěna proti pohybu. Pro plynulý přechod mezi betonovou podestou a molem bude použita pochozí lávka nerezové konstrukce v povrchové úpravě z masivního dřeva typu sibiřský modřín bez povrchové úpravy. Ze stejného materiálu bude tvořen i všechen ostatní pochozí povrch celého mola.

Protější strana mola bude dostatečně ukotvena minimálně třemi kusy řetězů dostatečného průměru a délce o hmotnosti minimálně 500 kg tak, aby byla celá sestava dostatečně zajištěna proti pohybu.

Toto koupací molo bude vybaveno skládacím nerezovým koupacím žebříkem se čtyřmi stupni, 10 kusy nerezového vazáku o Ø 210mm k vyvazování loděk. Sestava bude opatřena po obou stranách lanovým zábradlím v dostatečné délce (nejméně 3m) vyvázaném na nerezových sloupcích tak, aby bylo dostatečně zabezpečeno proti přepadnutí do vody a skákání do vody v malé hloubce. Kupní cena mola je Kč 817.419  bez DPH.

Marie Hrynečková
Zdroj: tiskové zprávy MÚ