Lanškrounsko

Polární záře i nad Lanškrounskem

Polární záře i nad Lanškrounskem

13. 05. 2024 245x

V noci z pátku na sobotu byla nad Českem polární záře. Pouhým okem byla špatně viditelná, magické světlo se naplno projevilo až po vyfocení. Podívejte se na snímky, které nám poslali obyvatelé regionu na facebooku. ...

Pozvánky

14. květen - Beseda o horách s horolezcem Jaromírem Mikešem

14. květen - Beseda o horách s horolezcem Jaromírem Mikešem

03. 05. 2024 151x

Úterý 14. května v 18 hodin Městská knihovna Lanškroun beseda o horách s horolezcem Jaromírem Mikešem.

Orlickoústecko

Lázně (ducha) Litomyšl léčí laskavou legrací

Lázně (ducha) léčí laskavou legrací

27. 04. 2024 605x

Zahájení lázeňské sezóny (27. dubna) změní vždy nedalekou Litomyšl k nepoznání. Program nabízí desítky akcí, jednu zajímavější než druhou.

180120 fotoPři focení snímků vystavených od včerejška v lanškrounské konírně musela obvykle zafungovat rádiová dálková samospoušť. Čtyřiadvacetiletý fotograf Martin Faltejsek je totiž sám sobě i modelem. "Fotím ze stativu tak, že v lese si ho vyrobím z pařezů nebo z klacku. Mám rádiovou samospoušť, teď to zkouším taky přes mobil... vždycky fotím sám, u složitějších fotek poprosím kamarády, nebo mamku nebo sestru. Třeba když padám do vody, tak bych to nestihl."

Ostatně i jeho fotka z plakátu, zvoucího na výstavu nazvanou Stav beztíže, vede k zamyšlení, jak ji autor pořídil. Martin prozradil, že je focená z mostu.

Na otevření této prodejní výstavy velkoformátových fotografií přijela spousta Martinových kamarádů, ale přišly například i Martinovy učitelky z lanškrounské ZUŠ. Galerie praskala ve švech.

Herečka Ester Geislerová, jež vernisáž uváděla, objasnila, jak se s mladým fotografem zná: "My jsme se poznali při práci, když jsem dělala produkci pro časopis Elle, tam jsem občas Martina zvala, aby nafotil různé reportáže..., taky jsme se potkávali na různých akcích, kde jsme se spolu většinou nudili tak jsme šli někam za roh a tam jsme něco nafotili a pak jsme sklízeli lajky na facebooku. Já Martina sleduju na Instagramu, mám ráda jeho fotografie a tam jsem si začala všímat, že má perfektní oko a všechny ty ceny..., krásný fotografie a že na nich se objevuje on sám. A mně to je strašně blízký."
"Vlastně si myslím, že Martin je takovej fotografickej básník," dodala a navázala úryvkem z útlé knížečky japonských básní, které do češtiny přeložil její tatínek, známý novinář a japanolog Petr Geisler.

Slova se ujal také Martinův otec Zdeněk Faltejsek, který v kostce shrnul synovy fotografické začátky: "Martin začal fotografovat asi tak v deseti letech, kdy mi kradl mobil, fotil kdeco. Jeho prvními pokusnými králíky byly sestra Jana a kamarádky, kdy je nutil stát třeba v louži..., pak přišly unavené, zničené, s rýmou. Asi tak v jeho patnácti letech jsem si uvědomil, že má asi talent, když jsme vystoupili na zájezdu v Paříži z autobusu, všichni fotili, zatímco Martin se někde povaloval v leže, v kleče. Ty jeho fotografie byly nejlepší."

Na zahájení výstavy bylo tak plno, že mnozí jistě využijí rady Ester Geislerové: "Je vás tady hodně a nemáte od fotografií odstup. Doporučuji, abyste přišli ještě jednou a vnímali je s vnitřním klidem a tichem."

Výstava potrvá do 1. dubna 2018.

Marie Hrynečková

 

Více o Martinu Faltejskovi, mezi jehož největší profesní úspěchy patří tři výhry v soutěži Czech Press Photo a také nominace do World Press Photo, kategorie Joop Swart Masterclass 2016:

https://www.lanskrounsko.cz/cz/7564-stav-beztize

https://orlicky.denik.cz/kultura_region/martin-faltejsek-chtel-jsem-si-stacit-sam-i-v-roli-modela-20180120.html

 

Foto:
1, 3 až 7 - Ředitelka muzea Marie Borkovcová, Martin Faltejsek a Ester Geislerová.
2 - Při vernisáži bylo veselo, vtipní byli nejen Ester s Martinem, ale i jeho tatínek.
4 a 9 - Flétnový soubor Tutti Flauti, vedený Janou Novou.
7 - Nezbytná selfie nejprve s flétnistkami a poté i s návštěvníky vernisáže.
10 a 11 - Otec fotografa Zdeněk Faltejsek.
12 až 18 - Martin v obklopení kamarádů, kteří mu blahopřáli k jeho celkově už třetí výstavě, ale první v rodném městě.