Závodu do vrchu v Albrechticích předcházelo uctění památky Jiřího Lose

Závodu do vrchu v Albrechticích předcházelo uctění památky Jiřího Lose

Vpředvečer závodu do kopce Laudon se v místě, kde přišel 22. srpna 2020 o život čtyřiačtyřicetiletý automobilový jezdec Jiří Los, sešli kamarádi závodníci, aby jak už se stalo tradicí na něho vzpomenuli a uctili jeho památku.

Krátce po tragické nehodě tady vybudovali pomníček, na nějž někteří závodníci pokládají vítězné poháry. Náhrobní kámen tak nikdy není prázdný a je pozoruhodné, že za celou dobu se z něj nic neztratilo.

Také v pátek 16. srpna byly v 18 hodin přerušeny technické a administrativní přejímky a jezdci se přesunuli k pietnímu místu. Slova se ujal ředitel závodu Aleš Gänsdorfer, který hovořil mimo jiné o tom, že je v kontaktu s rodinou Jirky Lose:
„Za paní Markétu Losovou vám, co tady dnes jste, mám vyřídit poděkování a všem přeje jenom to nejlepší, hlavně ve zdraví a bez jakýchkoliv následků se vrátit domů... Chtěl bych moc poděkovat za to, že se tady vybudovalo toto památné místo. Chci poděkovat občanům Albrechtic a hlavně majitelům tohoto pozemku za všechno, co jsme tady mohli vybudovat. Chci poděkovat všem, kteří okolo jezdí a posílají fotky, že to tady jdou uklidit. A také chci poděkovat Milanovi Stejskalovi z GMS, protože ten to tady vždycky před závodem očistí, pomáháme si prostě navzájem a je to to poslední, co pro Jirku můžeme udělat. Chtěl bych taky poděkovat paní starostce z Albrechtic, vážíme si toho, že můžeme závody tady v Albrechticích pořádat. A moje poslední slova budou o tom, že na Jirku stále vzpomínáme. Děkuji, že je vás tady čím dál víc.... A chtěl bych, abychom se tady v neděli zase všichni sešli a mohli říct, že jsme jeli závod pro Jirku Lose," ukončil pietní akci Aleš Gänsdorfer.

Závodníci se poté odebrali do depa, kde už naplno probíhaly přípravy na nadcházející závod.

Marie Hrynečková

https://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/9515-pri-zavodech-do-vrchu-zemrel-jezdec-pro-dnesek-je-zavod-zrusen-o-zitrku-se-bude-rozhodovat
https://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/lanskroun/9935-zavodnici-uctili-pamatku-jiriho-lose

Časový harmonogram závodu:

Sobota 17. srpna
8:30-10:00 hodin start 1. tréninkové jízdy
10:15-12:00 hodin start 2. tréninkové jízdy
12:30-14:30 hodin start 1. závodní jízdy
14:30-17:45 hodin start 2. závodní jízdy
18:30 hodin vyhlášení vítězů v prostoru ředitelství ve stanu za motorestem

Neděle 18. srpna
8:00-9:45 hodin start 1. tréninkové jízdy
10:00-12:00 hodin start 1. závodní jízdy
12:30-14:30 hodin start 2. závodní jízdy
14:30-16:30 hodin start 3. závodní jízdy
18:30 hodin vyhlášení vítězů v prostoru ředitelství ve stanu za motorestem

Foto:
1 - Vleva starostka obce Albrechtice Petra Cachová, vpravo ředitel a promotér závodu Aleš Gänsdorfer.
2 - Památku tragicky zemřelého kamaráda Jiřího Lose uctili u jeho pomníčku kamarádi.
4 - Pozemek pro vybudování pomníku poskytl bezplatně pro Maverick Rescue z.s. na dobu neurčitou pan Vávra z Albrechtic. V levém horním rohu památníku je zabudovaný velký svícen, který symbolizuje čtyřmi vykovanými plamínky věčnou úctu, lásku, pokoru a v neposlední řadě přátelství. Pátý plamínek může, každý kdo navštíví památník, vložit dovnitř tohoto svícnu sám za sebe a vzdát hold Jirkovi.