Sázavské údolí má dalšího strážce - sovu Rozárku

 Sázavské údolí má dalšího strážce - sovu Rozárku

V těchto dnech přibyla k figuře Albrechta při vstupu do Sázavského údolí další dřevěná socha od Mirka Novotného - sova Rozárka.

Ta je vyrobená celá ze smrkového dřeva, měří 2,5 m, široká je 1,4 m a váží okolo 400 kg. Vedle ní je umístěna lavice, aby si mohli návštěvníci posedět a nasvačit se. Autor prozradil, že práce na nových objektech mu zabrala asi 400 hodin a s výrobou zčásti pomáhal i bratr Martin se synem Milanem. Poděkování rovněž zaslouží všichni, kteří pomáhali s instalací Rozárky.

Dosud údolí střežil pouze Albrecht. Jeho socha vysoká 3,5 m zde byla umístěna v květnu 2020. Zajímavostí je, že byla vyrobena ze šesti druhů dřeva: klobouk je z dubu, hlava z lípy, tělo ze smrku, ruce z třešně, nohy z buku a boty z olše.

Mirek Novotný poskytl Rozárku, Albrechta i dřevěné posezení do Sázaváku zdarma, samozřejmě po dohodě s obcí Albrechtice, s níž je podle jeho slov výborná spolupráce. Oplechování deštníku nad Rozárkou zhotovila sponzorsky firma Bezva z Třebovic. „Snad udělá Rozárka dětem radost. Je to takové lákadlo, aby měly motivaci vytáhnout paty z domu a jít si zasportovat do Sázaváku. A dospělí taky, pochopitelně," dodává Mirek.

 

Text: Marie Hrynečková
Foto: Katka