Vítěz Malého závodu míru získal nejen zlato, ale i cenu fair play

Vítěz Malého závodu míru získal nejen zlato, ale i cenu fair-play

V neděli dopoledne se jela čtvrtá, tzv. královská etapa 50. ročníku Malého závodu míru, jehož trať vedla regionem Lanškrounska. Opět se utrhla čtyřčlenná vedoucí skupina, která dojela do cíle s náskokem.

Nechyběli v ní celkový vítěz Lukáš Raška a ani jednička ve všech rychlostních i horských prémiích Matěj Piták. Lukáši Raškovi udělili pořadatelé zároveň také cenu fair play za to, že při únicích překládal do němčiny svému největšímu soupeři Zeno-Levi Winterovi informace od rozhodčích např. jaký má skupina náskok před pelotonem.


A jak závod hodnotí jeho ředitel Jiří Dvořák? „Dá se říci, že celá akce se nám velice podařila. Hlavní je, že se nikomu nic nestalo, jen nějaké drobné úrazy jako píchnutí včelou a podobně. Lékaři byli prakticky bez práce, což bylo za těch 50 let úplně poprvé. Podařil se nám i slavnostní večer, který jsme uspořádali, takže se dá říct, že padesátý ročník byl bomba. Dostávali jsme samou chválu a ujištění abychom 51. ročník opět udělali a že by určitě všichni zase rádi přijeli.“


Letošní jubilejní ročník byl vlastně odložený z loňska, kdy covidová situace nedovolovala uspořádat závod v obvyklém termínu na přelomu května a června. I letos musel být zvolen náhradní termín, ale zdá se, že se to vyplatilo. Plánují pořadatelé i další ročník? - ptáme se Jiřího Dvořáka: „To bude ještě hodně práce, protože v historii bylo každé desáté výročí průlomové. Vždycky se něco muselo stát, něco se muselo změnit, aby se nastartovalo další desetiletí. A myslím si, že teď to nastartování bude úplně nejobtížnější. Ale věřím, že se to podaří.“

Marie Hrynečková

 

 

Na otázky Lanškrounska.cz odpovídá celkový vítěz Lukáš Raška:

Měl jsi políčeno na vítězství?
Na první místo jsem políčeno neměl, popravdě měli jsme políčeno hlavně na vrchařský trikot. Což se povedlo. Ne mně, ale Matěji Pitákovi, který stál za mým žlutým dresem a polovina mého dresu tedy patří jemu. Bez něho by to nešlo. Každý sprint mi rozjížděl a díky němu jsem v cíli získal vždycky dvacet sekund k dobru. Moc mu děkuju.
A jak ti sedla trať?
Trať byla těžká, hlavně v kopcích, ale největší problém byl v technických sjezdech, kde mi odjel Marek Rieder, který má z kopce famózní techniku. Chtěl bych poděkovat rodině, taťkovi, mamce a hlavně taky týmu. Protože oni pro mě zajistili žlutý trikot. A je za tím Jakub Tesařík, Nikola Jaroš, Matěj Piták a Antonín Žufánek. Děkuju kluci.

 

Odpovídá vítězka mezi dívkami Antonie Cermanová:

Když jsi sem jela, myslela sis na zlato?
Já jsem nad tím moc nepřemýšlela, spíš jsem si říkala co nejlíp dojet. Jsem hrozně ráda, že jsem tento závod mohla jet.
Terén trati ti vyhovoval?
Trať se mi hrozně líbila. Byly tady kopce, byla jsem z toho nadšená. Třeba na mistráku byla furt rovina, jen jeden kopec a bylo těžký se na to připravit. Mně kopce prostě vyhovují.

 

Celkové výsledky žáci:
1. Lukáš Raška, Mapei Merida Kaňkovský
2. Zeno-Levi Winter, RSC Cottbus, Německo
3. Marek Rieger, Carla kupkolo.cz

Celkové výsledky kadetky:
1. Antonie Cermanová, Author Team Stupno
2. Adéla Marková, Dukla Praha
3. Eliška Grulichová, Tufo Pardus Prostějov