Malý závod míru Kyocera AVX odstartoval za slunečného počasí. Vydrží?

Malý závod míru Kyocera AVX odstartoval za slunečného počasí. Vydrží?

126 mladých cyklistů z Česka, Slovenska, Německa a Maďarska stanulo v podvečer 7. června na startu první etapy Malého závodu míru v Lanškrouně. Jde o už 53. ročník mezinárodního etapového závodu starších žáků (chlapci 13-14 let) a kadetek (dívky 15-16 let).

Již tradičně přijíždějí do Lanškrouna povzbudit závodníky legendy československé cyklistiky, letos to je Zdeněk Hasman, Pavel Doležel, Jan Smolík, Jan Pospíšil a také hvězda novodobé cyklistiky Leopold König. Ten v Lanškrouně začínal u trenéra Petra Bucháčka. Později dosáhl až na deváté místo v závodu Vuelta a Espaňa (2013), sedmé místo na Tour de France (2014) a o rok později šesté místo na Giro d´Italia.

Závodníky čekala v první etapě trať dlouhá 48,5 km. Vedla na Mariánskou horu, dále přes Horní a Dolní Čermnou, Verměřovice, Bystřec, Výprachtice, znovu obě Čermné a zpět do Lanškrouna. Cestou museli zdolat tři vrchařské prémie (Mariánka, Bystřec a Jakubovice) a dvě rychlostní (Bystřec, Výprachtice).

Po dojezdu na lanškrounské náměstí zhodnotil průběh etapy ředitel závodu Jiří Dvořák: „Dnešní etapa byla veskrze krásná, nejen krásné počasí, ale i výkony závodníků na trati byly úplně super. Využili maximálně profil této etapy k bojovným výkonům a na výsledku v cílové rovince to bylo vidět. Přijeli první dva a za nimi poměrně velká skupina závodníků."

V sobotu závodníky čeká časovka jednotlivců se startem v 9 hodin u koupaliště v Lanškrouně, odpoledne pak start třetí etapy v 16 hodin na náměstí a v neděli start v 8:30 hodin opět na náměstí v Lanškrouně.

Marie Hrynečková

Výsledky 1. etapy:
Vítězem první etapy se stal Jakub Záchenský (Akadémia Petra Sagana) s číslem 52, který zároveň vyhrál dvě vrchařské prémie a jednu rychlostní. Získal hned tři dresy, a to modrý (bodovací soutěž), puntíkovaný (nejlepší vrchař) a žlutý (první v celkovém pořadí).
Na čele závodu se s Jakubem Záchenským střídal Michal Bradáč (Dukla Praha) se startovním číslem 10. Ten skončil v celkovém pořadí druhý, vyhrál jednu vrchařskou a jednu rychlostní prémii.
Se startovním číslem 18 skončil v celkovém pořadí na třetím místě Jan Fara (Brilon Racing Team) se startovním číslem 18.
Nejrychlejším mladším závodníkem byl Mikuláš Zavadil (Cydling Academy Tábor) s číslem 20, který získal bílý dres.
Startovní číslo 121 Karolína Hajduková (EPIC Dohňany) byla nejrychlejší mezi mladšími kadetkami i celkově a získala tedy červený i růžový dres.

Foto:
4 - Ředitel závodu Jiří Dvořák zahajuje 53. ročník Malého závodu míru Kyocera AVX. V úvodu věnoval vzpomínku dvěma mužům spjatým s lanškrounskou cyklistikou - sportovci a funkcionáři Jiřímu Mrázovi a dlouholetému předsedovi organizačního výboru Janu Morávkovi. Připomenul jejich neocenitelné zásluhy při vzniku Střediska vrcholového sportu a propagaci cyklistiky v Lanškrouně.
5 - Jízdu bez karambolů popřál mladým cyklistům Richard Mráz, vítěz 5. ročníku (1975) MZM a syn Jiřího Mráze, který se zasloužil o vznik Střediska vrcholového sportu v Lanškrouně.
6 - Závodníky pozdravili významní hosté, jako první cyklistický veterán a později trenér cyklistiky Zdeněk Hasman.
7 - Pavel Doležel, cyklistický veterán a emeritní ředitel Závodu míru, přijel do Lanškrouna povzbudit závodníky i přesto, že je po těžkém úrazu, kdy jej při jízdě na kole srazilo auto. Vpravo moderátor Vlastimil Vávra ml., který mimo jiné komentuje biatlon v České televizi.
8 - Vítěz Závodu míru v roce 1964 Jan Smolík.
9 - Jan Pospíšil, dvacetinásobný mistr světa v kolové.
10 - Sedmatřicetiletý Leopold König z nedaleké Moravské Třebové začínal v Lanškrouně u Petra Bucháčka. Jeho největšími úspěchy je 9. místo v závodu Vuelta a Espaňa 2013, 7. místo na Tour de France (2014) a o rok později šesté místo na Giro d´Italia.¨
20 - Karolína Hajduková, č. 121, nejrychlejší kadetka mezi mladšími i celkově, získala červený i růžový dres.
21 - Mikuláš Zavadil č. 20, nejrychlejší mladší závodník, který získal bílý dres.
22 - První Jakub Záchenský, druhý Michal Bradáč a třetí Jan Fara.
23 - Jakub Záchenský si po první etapě oblékl hned tři dresy - modrý (bodovací soutěž), puntíkovaný (nejlepší vrchař) a žlutý (první v celkovém pořadí).