Josef Švarc (1926-2020)

Josef Švarc (1926-2020)

Narodil se v roce 1926. Protože pocházel ze smíšeného manželství, dostal se v 16ti letech na práce do Německa a odtud do Normandie kopat zákopy. Z těchto prací utekl, nějakou dobu pobýval tajně na francouzském statku, potom se postupně dostal do sběrného tábora v Alžíru a do Skotska, kde prošel vojenským výcvikem.

V Anglii se tehdy tvořila 1. Československá obrněná brigáda, do které byl přijat. Dostal československou vojenskou knížku a působil nějaký čas jako motospojka u dělostřelectva. Byl zraněn při výbuchu granátu, tehdy mu pomohl jeden z francouzských partyzánů, Robert Deldicque, s nímž se po válce několikrát setkal.

Pan Švarc byl šikanován režimem. Osobně jsem byla v roce 1973 svědkem toho, jak bylo s panem Švarcem zacházeno osobou, která byla zcela bez morálních zábran a jedinou její „kvalitou" bylo vlastnictví stranické knížky. Aniž bych tehdy znala minulost pana Švarce, od té chvíle jsem si ho vážila.

Poslední účastník západního odboje, který žil v našem městě, zemřel 17. července 2020, v nedožitých 94 letech. Josefu Švarcovi v roce 2018 udělil ministr obrany nejvyšší vyznamenání resortu Záslužný kříž III. stupně.

Marie Hrynečková

 

O životě Josefa Švarce si můžete přečíst i na webu Paměti národa >> https://www.pametnaroda.cz/cs/svarc-josef-20150912-0