Ohlédnutí za rokem 2020

Těžké období, které úplně všem změnilo život. To byl rok 2020. Mnozí přišli o práci, o své koníčky i o své blízké. Na rok 2020 sice nebudeme rádi vzpomínat, ale nikdy na něj nezapomeneme. Přinášíme výběr dvanácti článků o událostech, které vás letos zaujaly.


01LEDEN
Při Reprezentačním plesu ožil celý L´Art
Čerstvě zasněžený Lanškroun přivítal v Multifunkčním centru L´Art návštěvníky prvního Reprezentačního plesu. Program pro téměř čtyři sta hostů zahájila laserová show. Program plesu propojil novou přístavbu L´Artu s historickou Langerovou vilou.



02ÚNOR
Studenti navrhli, jak přeměnit nepěkná místa v Lanškrouně
Prostor po bývalé tržnici, Pivovarské náměstí a Ježkův statek jsou místy, která jsou v neutěšeném stavu. Právě tyto lokality si podrobněji prohlédli studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze, aby mohli vytvořit své návrhy na jejich vylepšení.



03BŘEZEN
Dobrovolníci distribuovali roušky a vozili nákupy
Lidé se v těžkých dobách dokážou spojit a táhnout za jeden provaz. Důkazem byla dobrovolnická činnost, která v Lanškrouně a jeho okolí v období první vlny koronaviru probíhala. Ať už šlo o šití roušek, nákupy seniorům nebo třeba hlídání dětí zdravotníků.



04DUBEN
Lanškrounské firmy se rychle domluvily. Vyráběly ochranné štíty
AVX, SCHOTT, Sklenářství Šulák, Sika Lanškroun, školy, město Lanškroun i dobrovolníci se podíleli na výrobě ochranných štítů. Šlo o jednu z několika aktivit, kterou lidé řešili jarní nedostatek ochranných pomůcek pro lidi v první linii.



05KVĚTEN
Stavební práce na poliklinice jsou zahájeny
Na začátku května byla zahájena dlouho očekávaná výstavba nové polikliniky. Stavební práce mají být hotovy za 2,5 roku. Nejnižší cenovou nabídkou dala firma VW Wachal a.s., a to 121 438 755, 83 Kč.



06ČERVEN
Blesková povodeň v Lanškrouně, lokalita Teslova byla pod vodou
Po poledni 14. června se Lanškrounem prohnala bouřka se silným deštěm. Během 1,5 hodiny napršelo přes 80 milimetrů vody. Část Lanškrouna byla pod vodou. Zaplaveno bylo například několik domů, garáží a silnic na Teslově a ve směru na Rudoltice.




07ČERVENEC
Opustil nás válečný veterán pan Josef Švarc
V nedožitých 94 letech zemřel pan Josef Švarc, válečný hrdina, kterému v roce 2018 udělil ministr obrany nejvyšší vyznamenání resortu Záslužný kříž III. stupně. Josef Švarc byl za války příslušníkem Československé samostatné obrněné brigády ve Velké Británii. Patřil k nejmladším vojákům bojujícím v zahraničí a byl přímým účastníkem obléhání Dankerque v roce 1944.




08SRPEN
Při závodech do vrchu zemřel jezdec, sobotní závod byl zrušen
Sobotní závod byl zrušen kvůli tragické nehodě dlouholetého českého reprezentanta v závodech do vrchu Jiřího Lose, který havaroval ve svém Mitsubishi Lancer Evo IX kousek pod budovou, kde až do roku 2015 působily řádové sestry. Nedělní závod se po poradě pořadatelů s jezdci konal, i když v omezeném rozsahu.



09ZÁŘÍ
Projíždějící řidič vytáhl z hořícího auta muže a poskytl mu první pomoc
Automobil skončil po nehodě u Nepomuk na střeše a navíc začal hořet. Během několika minut bylo auto celé v plamenech. Duchapřítomný muž ani vteřinu nezaváhal a zachránil uvězněného řidiče z hořícího vozu. Až do příjezdu záchranných složek mu poskytl první pomoc. Později za hrdinský čin ocenil Jiřího Netušila pivovar Bernard.



201005 netoŘÍJEN
Hejtmanem se znovu stal Martin Netolický, nejvíc hlasů ale získalo ANO
Volby do krajského zastupitelstva vyhrálo hnutí ANO. Koalici ale sestavili 3PK, ODS a TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj a STAN. Hejtmanem se znovu stal Martin Netolický. Jeho 3PK zvítězilo na Lanškrounsku, kde překonalo hnutí ANO.



11mikaLISTOPAD
Zemřeli Zdeněk Baborák a Jiří Míka
Na podzim zemřeli dva známí Lanškrouňáci. A to dětský lékař Jiří Míka a bývalý ředitel kina a místostarosta Zdeněk Baborák. U kina vzniklo pietní místo, kde lidé zapalovali svíčky.




12PROSINEC
Letošní vánoční výzdoba města je zřejmě natolik populární, že si ji někteří lidé odnášeli
Vandalové letos ničili vánoční výzdobu a kradli z ní větvičky. Miroslav Svoboda k tomu řekl: "Z květináčů na Jiráskově náměstí letos mizí hlavně větvičky stříbrého smrku. Ten je hodně populární, a tak se ho snažím pravidelně doplňovat, aby si lidé měli co brát." Celkově se ale podle něj chování Lanškrouňáků k zeleni zlepšilo.