SLEDUJTE: Velká voda na Lanškrounsku

SLEDUJTE: Velká voda na Lanškrounsku

Přinášíme průběžné informace z vývoje na Lanškrounsku. Článek bude postupně aktualizován.

Děkujeme, že jste od poloviny minulého týdne sledovali naše povodňové zpravodajství. Snažili jsme se podávat komplexní informace z vývoje v regionu. A to nejen na facebooku a instagramu, ale zejména na webu, aby se potřebné informace dostaly i k lidem, kteří nemají sociální sítě nebo nesledují profily jednotlivých obcí nebo politiků.
Díky, že nás čtete, jsme tu pro vás.

Pondělí 19:30, LANŠKROUN
Město Lanškroun ve spolupráci s Českým červeným křížem organizuje sbírku materiální pomoci na pomoc lidem postiženým povodněmi. Do organizace sbírky se aktivně zapojí zaměstnanci městského úřadu, dobrovolní hasiči a další dobrovolníci z řad veřejnosti.
Tímto bychom chtěli poděkovat všem, kteří se rozhodnou přispět a podpořit tuto důležitou iniciativu. Každý dar se počítá a pomůže těm, kteří se nyní potýkají s následky povodní. Společně dokážeme mnoho!
Zdroj: Facebook/Město Lanškroun
240916 sbirka

Pondělí 17:00, HORNÍ ČERMNÁ
Voda k pondělnímu večeru už všude opadla. Protipovodňová opatření v naší obci zafungovala velice dobře až na Bájský poldr. U něj budeme muset provést kontrolu. Doufejme, že níže po toku nenastanou nijak vážné problémy.
Zdroj: Facebook/Obec Horní Čermná
240916 cermna

Pondělí 06:00, LANŠKROUN
Situace vypadá optimisticky.
Dle předpokladu a předpovědi počasí zafungovalo včerejší opatření na Dlouhém rybníce v kombinaci s dobrým počasím.
Hladina potoka ve městě nevykazuje žádný povodňový stupeň.
Na Dlouhém rybníce je rezerva a Krátký rybník hlásí také pokles hladiny, i když malý.
Pokud nepřijdou intenzivní srážky, výhled pro Lanškroun je optimistický.
Zdroj: Facebook/Město Lanškroun
240916 lanskroun

Neděle 21:00, ŽICHLÍNEK
V tuto chvíli je situace v obci klidná, řeka je ve svém korytě a není vyhlášen žádný ze stupňů povodňové aktivity.
Aktuální stav: hladina cca 100 cm; průtok cca 9,5 m3/s.
Podjezd směr Rychnov na Moravě zůstává nadále uzavřený (předběžně do pondělí 16.9. 2024). Přesto se stále někteří odvážlivci pokoušejí o průjezd, v lepším případě utopí registrační značku, v tom horším i svůj automobil.
Závěrem bychom rádi poděkovali především členům SDH Žichlínek za pravidelné monitorování situace, veškerou pomoc i poskytnutý čas pro naši obec.
Zdroj: Facebook/Obec Žichlínek


Neděle 19:15, DOLNÍ ČERMNÁ

Současný stav na Čermence je uspokojivý. Hladina potoka na přítoku do rybníku pomalu klesá. Byť je pro nás předpověď vcelku příznivá, přesto má ještě v noci a zítra ráno opět pršet. Proto dochází k postupnému řízenému odtoku z rybníku. Jsem přesvědčený, že nejhorší máme za sebou. Buďme vděčni, že jsme to takto zvládli. Ne všichni měli toto štěstí. Záběry ze severu Moravy jsou opravdu brutální.
Zdroj: Facebook/Městys Dolní Čermná
240915 cermna

 Neděle 14:40, LUKOVÁ
II. stupeň povodňové aktivity byl odvolán
Po nedělním dopoledním dešti hladina vody v Lukovském potoce opět stoupla přibližně na 129 cm a kulminovala ve 12:55 hod. Nyní je na I. stupni povodňovém aktivity a klesá. Stav pohotovosti (II. stupeň) byl odvolán ve 14:20 hodin. Děkuji povodňové komisi a lukovským hasičům za perfektní spolupráci. Stav vodních toků budeme nadále monitorovat a v případě zhoršení stavu vás budeme informovat.
Petr Celý, předseda povodňové komise
Zdroj: Facebook/Luková

Neděle 14:15, DOLNÍ ČERMNÁ
Současný stav na Čermence se po ranním dešti a nárůstu hladiny toku opět stabilizuje. Hodně nám pomohlo včerejší snížení hladiny rybníku. Velké poděkování patří všem hasičům a majiteli rybníku za výbornou spolupráci.
Zdroj: Facebook/Městys Dolní Čermná

Neděle 12:15, LUBNÍK
Dnešní ráno přineslo poměrně vydatné srážky, které mírně zvedly hladinu Lubnického potoka, hladina vody v poldru během noci poklesla.
Díky ustávání deště během dne věříme, že pro Lubník všechno dobře dopadne.Pokud by došlo ke zhoršení situace, budeme Vás informovat, jinak považujte situaci za stabilizovanou.
Zdroj: Facebook/Obec Lubník


Neděle 11:00, HORNÍ ČERMNÁ

Ranní déšť zvedl hladinu Bájského potoka o 10 cm. Půda je nasycena a každé větší zapršení se během chvíle projeví hlavně na Bájském potoce. Během dne by měla být situace stabilní vzhledem k předpovědi počasí. Pokud přijdou větší srážky, tak dávejte pozor zejména od Krčmy do Brodu.
Zdroj: Facebook/Obec Horní Čermná

 

Neděle 10:00, LANŠKROUN
Intenzivní ranní déšť v horní části toků, především v Horním Třešňovci, nyní opět zvedá hladinu potoka na Maninách a srážky, které se již nevsáknou, dotékají do města. Hladina potoka se, podle slov hasičů, v Horním Třešňovci zvedla téměř o metr a museli technikou zasáhnout do koryta potoka.
Rezervu máme a věříme, že ustavující déšť přinese i mírný pokles ve městě.
Zdroj: Facebook/Město Lanškroun
240915 lanskroun

Něděle 8:30, LANŠKROUN
I přestože je venku poměrně silný déšť, můžete být v klidu.
Ranní kontrola potvrzuje klesání vodní hladiny, v Lanškrouně není v tuto chvíli ani první, nejnižší, stupeň povodňové aktivity. Klesly i hladiny na rybnících v soustavě (Slunečný, Pšeničkův, Olšový, Dlouhý, Krátký rybník). To také ukázala dnešní ranní kontrola.
Další významné nárůsty průtoků neočekáváme. Předpověď počasí tomu nenasvědčuje.
Vodní toky budeme sledovat a průběžně informovat.
Zdroj: Facebook/Město Lanškroun


Neděle 8:30, ŽICHLÍNEK

Vážení spoluobčané,
máme za sebou větrnou, deštivou, ale přesto klidnou noc. Aktuální stav hladiny řeky je 80 cm (6,3m3/ s) - tedy žádné nebezpečí.
1. stupeň povodňové aktivity: 120 cm (cca 10m3/ s)
2. stupeň povodňové aktivity: 170 cm (cca 15m3/ s)
3. stupeň povodňové aktivity: 220 cm (cca 36m3 /s)
Měření probíhají na stanici "U rychty" a na odtoku z poldru. Průběh výšky hladiny řeky Moravská Sázava můžete sledovat na tomto odkaze: https://sap.pmo.cz/portal/SaP/cz/pc/Mereni.aspx?id=175&oid=1
V následujících hodinách, dle předpovědi počasí, počítáme s přibýváním dešťových srážek a setrvalými poryvy větru - situaci v obci i na toku řeky nadále sledujeme. Nepředpokládáme však žádné výraznější komplikace.
Zároveň jsme pro Vás připravili možnost odběru Newsletteru z webových stránek obce. Dole na stránkách (http://www.zichlinek.eu) si můžete v případě zájmu zadat svoji e-mailovou adresu a následně bude upozorněni na jakoukoliv novinku na úřední desce i stránkách obce Žichlínek.
Přejeme Vám klidnou neděli.
Zdroj: Facebook/Obec Žichlínek
240915 zichlinek


Sobota 22:50, HORNÍ ČERMNÁ

Voda klesá. Koryto je bez překážek a voda plynule odtéká. Dnes napadlo zatím necelých 40 mm srážek a podle předpovědi se počasí už lepší. Bájský potok je od minulé kontroly - 10 cm, poldr Nepomuky - 15 cm. Vypadá to na klidnou noc.
Zdroj: Facebook/Obec Horní Čermná
240914 bcermnahorni1

Sobota 20:00, RUDOLTICE

Krátce po sedmé hodině večer jsme vyjeli ke spadlému stromu do aleje na Zámečku. Strom vytrhl menší část komunikace. Protože strom dále nikoho neohrožuje, označili jsme místo páskou a k jeho odstranění dojde až se vítr uklidní. O půl hodiny později jsme na operační středisko hlásili návrat na základnu.
Zdroj: Facebook/SDH Rudoltice
240914 brudoltice

 

Sobota 19:45, DOLNÍ ČERMNÁ
Situace na Čermence je stabilizovaná. V průběhu dne se podařilo udržet tok v korytě vyjma několika míst, kde došlo k vylití, které neohrožuje žádné nemovitosti. Na rybníku je vytvořena dostatečná rezerva v případě vyššího srážkového úhrnu. Celou noc budou situaci monitorovat naši hasiči. Klidnou noc.
Zdroj: Facebook/Obec Žichlínek


Sobota 19:30, LUBNÍK
I v sobotu navečer proběhla kontrola stavu vody a odstranění větví. Naši hasiči opravdu nezahálí a za to jim patří velké díky.
Zdroj: Facebook/Hasiči Lubník
240914 blubnik

Sobota 19:30, ŽICHLÍNEK
V tuto chvíli je řeka Moravská Sázava v obci na prvním stupni povodňové aktivity, tedy bez ohrožení obyvatel i majetku. Hladina v tuto chvíli zvolna stoupá, dle předpovědi však neočekáváme výraznější vzestup.
Půda je dle předpokladů zcela nasycená a na několika běžných místech v obci se objevují vodní laguny.
Podjezd směr Rychnov na Moravě je i nadále uzavřen (předpoklad do 16. 9. 2024)
Aktuálně jsou větším problémem prudké nárazy větru, který bude i nadále zesilovat až do zítřejšího odpoledne. Prosíme občany, aby zkontrolovali a případně zabezpečili svůj majetek (obzvláště trampolíny) před možným ulétnutím.
Situace je i nadále pravidelně kontrolována policií, jednotkou SDH i členy povodňové komise.
Přejeme Vám klidný večer.
Zdroj: Facebook/Obec Žichlínek
240914 bzichlinek

Sobota 18:30, LANŠKROUN
Další snížení hladiny Ostrovského potoka na Maninách v ulici Polní je dobrou zprávou.
Věříme, že máme již vyhráno. Noc bude podle předpovědi klidnější.
Situaci budeme i přesto monitorovat.
Zdroj: Facebook/Město Lanškroun


Sobota 17:00, HORNÍ ČERMNÁ

Pár hodin pršelo silněji a trochu stouply hladiny toků. Zatím nedosahují hodnot co v noci, krom Bájského potoka, který je o 5 cm výše než v noci, tedy na 55 cm. Bájský poldr ještě nejímá. V Nepomuckém je nyní 80 cm vody, takže velmi malé naplnění.
Zdroj: Facebook/Obec Horní Čermná
240914 hornicermna

 Sobota 16:00, LANŠKROUN
Stávající déšť nezvedá hladinu Ostrovského potoka a na bočních hranách bezpečnostním přelivu Dlouhého rybníka je rezerva.
Vodočetná lať u autobusového nádraží ukazuje první stupeň povodňové aktivity, která pro povodňovou komisi znamená bdělost, což činíme.
Na ulici Polní je stav setrvalý od poslední kontroly.
Probíhá i kontrola stavu toků pod Lanškrounem. Na fotografiích je poldr v Žichlínku a Krasíkov.
Očekáváme úbytek srážek, který průběžně sledujeme na aktuální radarové situaci.
Zdroj: Facebook/Město Lanškroun
240914 lanskroun

Sobota 15:30, HORNÍ ČERMNÁ
Dopoledne déšť v Horní Čermné ustal. Voda v potoce u Krčmy se stále drží v korytě. Nyní se ale opět silně rozpršelo.
Zdroj: Facebook/Zpravodaj Horní Čermná
240914 bcermnahorni

Sobota 12:30, LANŠKROUN

Srážky jsou prozatím mírné. Na horních tocích pod Mariánskou horou a u Ostrova je poměrně hodně vody na polích, která dotéká do soustavy rybníků.
Bezpečnostní přelivy rybníků převádějí tyto vody do Ostrovského potoka, kde hladina mírně klesá a drží se stále pod hranicí druhého stupně povodňové aktivity.
Kontrolní bod na ulici Polní vykazuje pokles, který je vidět na fotografii. Kontrolního bodu dosahovala voda okolo páté hodiny ranní.
Vzhledem k tomu, že předpověď hlásí výrazně nižší úhrn srážek, očekáváme další pozvolné zlepšení.
Situaci v terénu průběžně monitorujeme.
Zdroj: Facebook/Město Lanškroun
240914 alanskroun

Sobota 12:00, ŽICHLÍNEK
Vážení spoluobčané,
silniční podjezd pod železnicí směr Rychnov na Moravě je aktuálně UZAVŘEN pro veškerou silniční dopravu.
Sbírka registračních značek se nám úspěšně rozrůstá. Situaci monitoruje jednotka SDH Žichlínek i policie ČR - veškeré značky budou předány polici, která následně osloví jejich majitele.
Zdroj: Facebook/Obec Žichlínek

 

Sobota 11:20, LUKOVÁ
Dnes ráno v 8:00 byla svolána povodňová komise ohledně aktuálního stavu povodňové aktivity. Hladina Lukovského potoka po deváté hodině klesla zhruba o 17cm, stále však platí II. povodňový stupeň. Lukovští hasiči již zabezpečili dvě nemovitosti pomocí pytlů s pískem. Uzavřeny byly lávky pro pěší přes potok. Aktuální stav vodních toků sledujeme.
Zdroj: Facebook/Luková
240914 alukova

 Sobota 11:15, DOLNÍ ČERMNÁ
Situace na vodním toku v Dolní Čermné je v současné chvíli stabilizovaná. Prozatím dochází k mírnému poklesu hladiny potoka. Následující vývoj bude závislý na srážkách v následujících hodinách. Opětovně žádáme všechny spoluobčany, aby ze svých pozemků na břehu potoka odstranili všechny věci, které by se mohly splavit a zabránit plynulému odtoku vody hlavně v prostoru mostu a lávek.
II. stupeň povodňové aktivity stále trvá !!!
Zdroj: Facebook/Městys Dolní Čermná
240914 acermnadolni

 Sobota 11:00, COTKYTLE
Povodňová komise provedla obhlídku chatové oblasti v Herborticích.
Vyhodnocení: bez zjevných známek rozvodnění Hraničního potoku mimo svoje koryto. Bez újmy na majetku, bez poškození.
Zdroj: Facebook/Obec Cotkytle
240914 acotkytle

 Sobota 10:15, RUDOLTICE
Aktuálně: provádíme monitoring toku v obci.
Doplněno: Během monitoringu byly zkontrolovány a vyčištěny mostky. Prozatím se zdá, že je situace v obci klidná. Na některých místech v obci došlo k zatopení zahrad. Ve spolupráci s Vision jsme pro jistotu zajistili pytle s pískem. Jsme samozřejmě v případě zhoršení situace připraveni zasáhnout.
Hasiči hlídali stav vodního toku i včera ve večerních hodinách. Přestože naší obcí protékalo větší množství vody, nedocházelo na území obce k žádným větším komplikacím.
Zdroj: Facebook/SDH Rudoltice
240914 arudoltice

Sobota 9:30, LUBNÍK
situace v Lubníku je stabilní, voda stačí odtékat. Poldr se plní, hladina od noci vystoupala, ale stále máme značné rezervy.Začal se plnit suchý poldr.
Ráno měla jednotka JSDH výjezd - čerpání vody a odstranění pražce, který uvízl pod mostem.Znovu upozorňujeme na to, že tyto věci způsobují při vzestupu hladiny největší problémy a k potoku nepatří!
Stav vody i nadále sledujeme a přejeme Vám klidnou sobotu.
Zdroj: Facebook/Obec Lubník
240914 lubnik

Sobota 9:00, HORNÍ ČERMNÁ
Situace k sobotnímu ránu beze změn. V některých místech již došlo k poklesu hladiny. Ke katastrofickým scénářům přes noc naštěstí nedošlo.
Zdroj: Facebook/Obec Horní Čermná
240914 cermna2

Sobota 9:00, COTKYTLE
Na 1. foto stav Hraničního potoka ve 03:00 hod. a na 2. foto stav v 08:00 hod.
Pokud nedojde k rapidním změnám v předpovědi počasí, to nejhorší máme za sebou.
Zdroj: Facebook/Obec Cotkytle
240914 cotkytle

Sobota 7:45, DOLNÍ ČERMNÁ
Informujeme občany, že na území městyse Dolní Čermná byl vyhlášen II. stupeň povodňové aktivity. Důrazně žádáme všechny občany, aby si z okolí koryta toku a přilehlých ploch odklidili veškerý materiál, aby nedošlo k jeho splavení do toku a zamezení odtoku vody.
Zdroj: Facebook/Městys Dolní Čermná


Sobota 7:30, ŽICHLÍNEK
V dnešních ranních hodinách dosáhla hladina řeky v obci na druhý povodňový stupeň. Kromě tradičně problematického podjezdu směr Rychnov na Moravě nezpůsobuje řeka v obci žádné výraznější komplikace.
SDH Žichlínek i členové povodňové komise situaci nadále sledují. V případě jakýchkoliv komplikací Vás budeme informovat.
Zdroj: Facebook/Obec Žichlínek
240914 zichlinek


Sobota 7:30, LUKOVÁ
Vyhlášení II. stupně povodňové aktivity - stavu pohotovosti
Předseda povodňové komise obce Luková v souladu s §78, odst. 3, písm. h) zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, dále podle povodňového plánu obce Luková a podle dosažených limitních hodnot na hlásném profilu vyhlašuje II. stupeň povodňové aktivity - stav pohotovosti na katastrálním území obce Luková ke dni 14.09.2024 v 7:10 hod. K aktuálním u stavu se sejde povodňová komise.
Zdroj: Facebook/Luková


Sobota 6:15, LANŠKROUN

Vodotečná lať u autobusového nádraží, která prozatím neukazuje na druhý stupeň povodňové aktivity, do některých sklepů v okolí Lidické ulice se tlačí voda a tu místně čerpají hasiči, nyní očekáváme mírný pokles, který se bude průběžně sledovat na referenčních bodech.
Zdroj: Facebook/Město Lanškroun

Sobota 05:00, HORNÍ ČERMNÁ
Voda se stále drží v korytě. JSDH provedlo preventivní odstranění jedné lávky.
Zdroj: Facebook/Obec Horní Čermná
240914 cermna1

 Sobota 4:15, LANŠKROUN
Něhem noci s vydatnými srážkami došlo k naplnění Slunečního rybníku a Krátkého rybníku, Dlouhý rybník stále s rezervou, v lokalitě Maniny, kde došlo ke zvýšení hladiny a hrozilo lokální vylití, byly k usměrnění použity pytle s pískem, ostatní mosty ve městě mají stále rezervu, na vodočetné lati pod autobusovým nádražím byla hladina vody těsně pod druhým stupněm povodňové aktivity, proto byla zapojena celá povodňová komise.
Zdroj: Facebook/Město Lanškroun
240914 pytle

Sobota 02:00, HORNÍ ČERMNÁ
Hladina vody v tocích je zvýšená, ale stále nedosahuje ani prvního povodňového stupně. Situace je stabilní a nadále ji budeme monitorovat.
Zdroj: Facebook/Obec Horní Čermná
240914 cermna

Sobota 0:20, LANŠKROUN
Došlo k úpravě odtoku z Krátkého a Slunečního rybníka.
Zdroj: Facebook/Město Lanškroun

 

Pátek 23:15, LANŠKROUN
Situace na Lidické ulici je stabilizovaná, proběhla kontrola přítoků do zatrubněného potoka na Teslově.
Zdroj: Facebook/Město Lanškroun



Pátek 21:20, LUBNÍK

Situaci ohledně silného deště několikrát denně sledujeme a vyhodnocujeme.
Stav vody v poldru je i nadále nízký, suchý poldr se prozatím neplní, hasičskou nádrž odpouštíme a daří se udržovat zhruba poloviční kapacitu.
Průtok vody v potoce je vysoký,ale prozatím na žádném místě nedošlo k vylití mimo hlavní koryto. Dále bude záležet na nočních srážkách,jak se situace vyvine.
Prozatím předpokládáme možné rozvodnění na některých úsecích do okolních luk.Pod všemi mosty je stále rezerva,voda protéká plynule.
V případě potřeby volejte 739 599 656.
Zdroj: Facebook/Obec Lubník
240913 lubnik

 Pátek 21:15, LANŠKROUN
Právě proběhla další kontrola stavu na Ostrovskem potoce a jeho přítocích. Na Maniny jsme přizvali k součinnosti hasiče pro odstranění naplavené trávy pod mostem a v okolí Lidické ulice zodpovídali individuální dotazy k aktuální situaci.
Lokálně se řeší průsaky spodní vody do sklepů, které řeší občané buď sami nebo za pomoci hasičů. Díky!
Kontrola rybníků nyní ukazuje poměrně velkou retenční rezervu, kterou využijeme při největším úhrnu srážek v noci. To je domluveno s místními rybáři a děkuji jim za průběžně upouštění, které započalo na počátku týdne.
Kontrolou jsme zjistili, že rezervu máme na Slunečním rybníku, koupališti a Krátkém rybníku.
V terénu máme městskou policii, Technické služby Lanškroun, povodňovou komisi, pracují dobrovolní hasiči a další. Všichni se připravujeme na zvládnutí noci i přesto, že situace je nyní stabilní, dle kontrolních bodů na jednotlivých místech.
Situaci budeme celou noc monitorovat v terénu.
Zdroj: Facebook/Město Lanškroun
240913 lanskroun

 Pátek 20:55, ŽICHLÍNEK
Aktuálně se řeka Moravská Sázava v obci Žichlínek pomalu blíží k prvnímu povodňovému stupni, který nepředstavuje žádné bezprostřední ohrožení.
Jednotka SDH Žichlínek průběžně situaci monitoruje a preventivně jsou připraveny i pytle s pískem.
Situace v obci je v tuto chvíli v normálu, povodňová komise i členové SDH jakékoliv změny monitorují. Preventivně prosíme o zabezpečení bezprostředně ohroženého a neukotveného majetku v blízkosti vodního toku.
Zdroj: Facebook/Obec Žichlínek

 
Pátek 20:15, DOLNÍ ČERMNÁ
Situace na vodních tocích v Dolni Cermne je prozatím v normálu. Již od úterý dochází k postupnému upouštení rybníku. Celou noc budou situaci monitorovat hasici z JSDHO.
Zdroj: Facebook/Městys Dolní Čermná
240913 dolnicermna

 Pátek 18:00, HORNÍ ČERMNÁ
Situace na všech vodních tocích v obci je v normálu. Členové povodňové komise jsou v pohotovosti. Přes noc bude situaci v kritických místech pravidelně monitorovat jednotka SDH obce.
Zdroj: Facebook/Obec Horní Čermná
240913 hornicermna

Čtěte také:
Extrémní nebezpečí: Meteorologové varují před povodněmi
Co dělat při povodni?