5 korun za hodinu. Dokud byl sníh, lyžovalo se i v Dolní Čermné

5 korun na hodinu. Dokud byl sníh, lyžovalo se i v Dolní Čermné

Obec Dolní Čermná leží v poměrně rovinatém terénu asi 8 km severně od Lanškrouna. Nejvyšším bodem v katastru obce je Červený vrch (528 m n. m.), a právě na jeho východním svahu byl před 40 lety uveden do provozu lyžařský vlek.

Ačkoli historie lyžování v Dolní Čermné sahá až do období první republiky, myšlenky postavit v obci lyžařský vlek se až v roce 1975 ujal výbor místní TJ, zejména mladí členové M. Kurková, K. Bílý ml., K. Bílý st., J. Peškar a další. Výbor TJ pověřil řízením výstavby vleku člena Sokola P. Langra, který měl z Čenkovic, odkud pocházel, již se stavbou a provozem lyžařských vleků zkušenosti. Na výroční schůzi TJ v roce 1980 byla výstavba vleku schválena a zároveň bylo pro tento účel uvolněno 80 000 Kčs. Samotná instalace přibližně 300 m dlouhého (převýšení cca 45 m) háčkového vleku VL 200-1 trvala celé dva roky a provázena byla několika obtížemi - nebyla například úředně schválena, Transporta Chrudim nedodala včas některé součástky apod. Výstavba vleku nakonec překročila svůj rozpočet, kdy konečná částka činila 110 000 Kčs.

Vlek byl úředně zkolaudován v lednu 1982 a v sobotu 30. 1. 1982 uveden do provozu. V případě příznivých sněhových podmínek byl vlek v provozu každou středu odpoledne a o víkendech celý den. Jízdenka na 1 hodinu tehdy stála 5 Kčs. Vlek využívaly k lyžařským výcvikům svých žáků základní školy z blízkého okolí a konávaly se zde i lyžařské závody.

Tak jako v mnoha dalších podobných areálech nastal i zde v 90. letech problém s nedostatkem sněhu. To bylo také hlavním důvodem pro ukončení provozu lyžařského vleku, který se rozjel naposledy v roce 1997.

Informace o historii vleku byly čerpány z kroniky obce, kterou ochotně poskytla paní Kateřina Veselá a od pana Miloše Marka, který vlek provozoval. Fotodokumentaci vleku pro náš web pořídil pan Radek Hübl. Všem tímto děkujeme!

Článek a fotografie byly převzaty s laskavým souhlasem stránky Zapomenuté lyžařské vleky.