Už jste četli Lidumila?

Už jste četli Lidumila?

Lidumil je člověk, který má rád ostatní lidi a snaží se jim pomáhat. Je to také jméno, prostřední jméno, Josefa Lešikara, který stojí za jednou z vystěhovaleckých vln z Lanškrounska do Texasu. A je to také kniha, která vás vezme do Nepomuk v druhé polovině 19. století a na strastiplnou cestu několika desítek lidí do nového domova za velkou louží.

Cesta z Česka do Spojených států amerických dnes zabere asi necelých 12 hodin. Strávíte ji v teple, v pohodlí, s dostatkem jídla a s veškerým servisem. Předci našich sousedů museli o nový domov bojovat a ne vždy vše proběhlo podle plánu.

Josef Lidumil Lešikar byl vyučený krejčí, ale zároveň velmi vzdělaný člověk. Zastával funkci písaře, zajímal se o českou literaturu a dopisoval si třeba i s Boženou Němcovou. Aktivní byl také v politických otázkách. Po revolučním roce 1848 se na základě dopisu původem českoněmeckého faráře Josefa Arnošta Bergmanna vyzývajícího k emigraci do amerického státu Texas rozhodl s celou rodinou přestěhovat. Kvůli obavám jeho ženy se k první výpravě nepřipojili, ale svého snu - emigrace do USA se nevzdal. Jak obě cesty dopadly? Jaké bylo cestovat v roce 1853 na jiný kontinent? Jaké myšlenky se honily v hlavách emigrantů? Měli strach? Čeho všeho se museli vzdát? A co vše čekalo na české rodiny z Lanškrounska ve Spojených státech amerických?

Veškeré odpovědi na tyto otázky přináší právě kniha Lidumil, která velmi realisticky a poutavě osudy českých emigrantů popisuje. K zapůjčení je třeba v lanškrounské městské knihovně a ke koupi u knihkupců.

Pavlína Brýdlová